Reklamlar
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: KAGIT NASIL YAPILIYOR ve tarihcesi
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 727
Google Özel Arama

Gönderen Konu: KAGIT NASIL YAPILIYOR ve tarihcesi  (Okunma sayısı 727 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
KAGIT NASIL YAPILIYOR ve tarihcesi
« : 11 Haziran 2008, 23:55:58 »


 


Kagit nasil yapiliyor?


Kleopatra, Konfiçyüs, Einstein, Edison, Ts'ai Lun. Bütün bu kisilerin içinde insanlik tarihinin gelisimine en büyük faydasi olan kimdir dersek, herhalde Ts'ai Lun demezsiniz. Ama O'dur. Ts'ai Lun günümüzden yaklasik 2000 yil önce Çin'de yasayan bir memurdu ve MS 105 yilinda bugünkü kullanilan hali ile kagidi icat etti. Dutagaci kabugu, kenevir ve kumas parçalarini suyla karistirarak ezdi, lapa haline getirdi, presleyerek suyunu çikardi ve bu ince tabakayi kurumasi için günesin altinda ipe asti.
Aslinda insanlar MÖ 3500 yillarinda bile üzerine yazi yazabilecek çesitli seyler kullaniyorlardi. Kagidin icadi sonraki devirlerde Çinlileri dünyanin en gelismis kültürünün sahibi yapti. Sasirticidir ki, Orta Asya'ya 751, Bagdat'a ise 793 yilinda ulasan Ts'ai Lun'un kagit yapma metodu, Avrupa'da ilk kagit ancak 1151 yilinda Ispanya'da yapilabildi.
Özellikle matbaanin icadi ile birlikte kagida olan ihtiyaç gittikçe büyüdü. Yeterli hammadde bulmakta zorlanildi. Ayrica bu sekilde kagit imalati çok zaman aliyordu ve dünyani bir çözüme ihtiyaci vardi.
Kesin tarih bilinmiyor ama yaklasik 18. yüzyilin baslarinda Fransiz bilimci Rene - Antonie Ferchault de Reaumur ormanda agaçlarin arasinda yürürken bir yaban arisi kovani gördü. Yaban arilari evlerinde olmadigindan durup kovani incelemeye basladi. Birden kovanin kagittan yapilmis oldugunu gördü. Peki onlar paçavra kullanmadan kovani nasil yapiyorlardi? Sadece paçavra degil, kimyasallar, ates ve karistirma tanklarini da kullanmiyorlardi. Arilar insanlarin bilmedigi neyi biliyorlardi?
Aslinda her sey çok basitti. Kisa bir gözlem sonucunda gördü ki, yaban arilari ince dallari veya çürümüs kütükleri kemirir gibi agizlarina aliyorlar, burada mide sivilari ve salyalari ile karistiriyorlar ve kovanlarini yapmada kullaniyorlardi. Reaumur arilarin sindirim sistemini de inceleyerek bulusunu 1719 yilinda Fransiz Kraliyet Akademisi'ne sundu.
Ilk kagit makinesi 1798 yilinda yapildi. Ancak bu genis bir kayisin dönerek fiçidaki lapayi aldigi ve ince kagit haline getirdigi, her dönüste tek bir kagit yapabilen basit bir makine idi. Silindirli makine çok geçmeden 1809 yilinda John Dickinson tarafindan ilan edildi.
Günümüzde kagit üretimi yüksek teknoloji ile ve tam otomatik olarak yapilabilmektedir ama islemin adi esas olarak degismemistir. Kagitlarin arasindaki kalite farkini kullanilan lifin türü, lapanin hazirlanisi, içine katilan malzemeler, kimyasal veya mekanik metotlar belirler. Her ne kadar liflerin elde edilmesinde agaçlar ana kaynak ise de özellik tasiayn kagitlarin yapilmasinda günümüzde sentetik lifler de kullanilmaktadir.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
3 Yanıt
2045 Gösterim
Son İleti 03 Ocak 2008, 18:16:59
Gönderen: iğneci
2 Yanıt
1457 Gösterim
Son İleti 09 Nisan 2008, 20:24:12
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
988 Gösterim
Son İleti 22 Nisan 2008, 22:46:31
Gönderen: orkide
1 Yanıt
1334 Gösterim
Son İleti 28 Aralık 2008, 14:37:30
Gönderen: adada hayat
0 Yanıt
804 Gösterim
Son İleti 06 Mart 2010, 17:18:38
Gönderen: hkx

web hosting Domain Web
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan sevdaligul.com forum sitemizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. sevdaligul.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler sevdaligul@gmail.com  adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde sevdaligul.com  yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.