Reklamlar
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Tığ İşleri İpuçları
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 3 cevap var
OkumaGösterim: 1581
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Tığ İşleri İpuçları  (Okunma sayısı 1581 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimdışı
Tığ İşleri İpuçları
« : 13 Ekim 2008, 12:27:33 »


 

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

İpliğinizin karışmamasını sağlamak için, bir sırayı bitirdikten sonra çalışma yönünüzü değiştirin. Örneğin, çift numaralı sıralarda çalışma yönünü saat yönüne, tek numaralılarda saat yönünün tersine çalışın. Çalışma tamamlandığında, ipliğinizi işe zikzakla dikmek için bir goblen şişi kullanın (uc kör olmalı veya keskin olmamalıdır). Genellikle Plastik Kanaviçe işlerinde kullanılan bir 16 numara goblen şiş, yün iplikle yapılacak patronlarda çalışmak için iyi bir şiştir. Gevşek uçları zikzakla dikerken bir yönde 2 inç (yaklaşık 5cm) ardından diğer yönde yine 2 inç olarak zikzaklayın.


Farklı İplik Ebatları İçin Bilgiler:

“Yünlü” veya”4-Plili” iplik örgü işlerinde en çok kullanılan iplik türleridir. Birbirine dolanmış 4 ayrı iplik plisi bulunmaktadır. Yünlü ipliklerin bazıları diğerlerinden biraz kalın olabileceği için her bir patronun ölçüsünü kontrol etmek çok önemlidir. Bu tür iplik için tığ ölçüsü olarak genellikle G, H, veya I kullanılır.

“Topak” iplikler yünlülerden daha kalındır. “Tiftik”, “Moher”, “Şenil” gibi özel iplik türlerinin yanı sıra bornoz pamuğu benzeri özel olarak kıvırcıklaştırılmış iplikler de bulunmaktadır. Bu projelerde ilmek çalışmak için genelde I, J veya K gibi daha büyük tığlara ihtiyacınız olacaktır.

“Sportif ” veya “3-Plili” iplikler, yünlü ipliklerden bir pli daha incedir; bunlarda 3 pli birbirine dolanmıştır. Bu tür iplikler bebekler için potin veya giyim eşyası yapmak için kullanılabilir. Bu tür iplikler daha küçük patronlar hazırlayıp küçük beden giysiler için ilmek çalışabilmenize olanak tanır. Bu tür iplikler genellikle parıltılı bir görünüm kazandıran metalik bir görünüme sahiptir. Bu ipliklerle yapılacak projeler için genellikle F, G ve H gibi küçük tığlar kullanılır.

“Bebek” türü iplikler “sportif” ipliklerden genelde daha ince olup aynı zamanda 3 pliye sahiptirler. Sportif bir iplik yerine bebek ipliği kullanmaya karar vermeden önce, kullanacağınız patronun, bir Sportif iplik markasıyla karşılaştırdığınızda satın aldığınız Bebek ipliğini gerektirdiğinden emin olmalısınız. Aynı şekilde, patronunuzun doğru bedeni vermesini sağlamak için kullanacağınız iplikle ilgili ölçülerin kontrol edilmesi de büyük önem taşır. Bu iplik türü için de F ve G gibi küçük tığlar kullanılmalıdır.

“Kroşe Pamuğu” numaralarla tanımlanan farklı bir kalınlıkta gelir: 10 numara en popüler boyuttur. Bu pamuklu iplikler dantel veya işlemeler gibi çok ince çalışma gerektiren projelerde kullanılır. Bu tip projeler için tamamen farklı bir tığ seti kullanmalısınız: bunlar genelde (alüminyum yerine) “çelik” olarak ifade edilen gümüştürler ve A, B, C gibi boyutlarda ve 1 gibi numaralarla kullanılırlar.

Diğer “iplik” türleriyle, kroşe yapılacak malzemenin şeritler halinde kullanılmasını gerektiren veya 2 yünlü iplik telinin aynı anda tutulmasını gerektiren projelerde çalışırken (genellikle zarif bir renk katmak için 2 rengin birlikte kullanılması) çoğunlukla plastikten yapılma N, Q veya P gibi büyük ebatlı tığlar kullanılır.

Patron Ölçüsünü Kontrol Etmeyi Unutmayın:

Özellikle elbise, terlik veya potin gibi çalışmaların patronları kontrol edilmelidir. Yünlü atkı çalışırken eğer son halinin büyüklüğü fazla bir önem taşımıyorsa fazla sıkı kontrole gerek yoktur. Ölçüyü kontrol etmek için projeye başlamadan önce ayrı bir işin parçasını ilmekleyin, bu genelde 20 ilmek civarı ve 10 ila 15 sıra yüksekliğinde olur, ardından çalışmanın iç kısmındaki sıralardan başlayarak ölçün (kenarlar her zaman tam doğru olmayabilir), son olarak bu ölçüyü patron ölçüsüyle karşılaştırın. Eğer sizin yaptığınız parça daha büyükse, daha küçük ebatta bir tığ kullanın (bir harf kodu daha aşağıda - örneğin I tığından H tığına geçin) ve ölçmek için başka bir parça çalışın. Eğer sizin yaptığınız parça daha küçükse, daha büyük bir tığ kullanmaya geçin (örneğin H tığından I tığına) ve yeni bir parça çalışın. Ölçü ile ilgili direktifler, size ölçülen ilmekleri belirtecektir - örneğin 10 çk ve 4 sıra = 2 inç (yaklaşık 5cm) gibi. Bunun anlamı 10 adet çifte kroşe = 2 inç, ve bu çiftli kroşe sıralarının 4′ü = 2 inç. Bazı durumlarda ölçü direktiflerinde “patron içinde” ifadesi yer alır, ki bunun anlamı, söz gelimi ana patronda deniz kabuğu şekli ilmek atın deniyorsa, bu patronda çalışılacak ilmekleri, bedeni test etmek için kendi parçanıza uyarlamanız gerektiğidir.

Dantel İşiyle İlgili İpuçları

Uçlardan örme: örgüye başlamadan önce yumağın baş ve sonunda 6 inçlik (yaklaşık 15cm) bir iplik parçası bırakın. Ardından bir dikiş iğnesi kullanarak gevşek ucu, önceki ilmiklerin içinden ve çevresinden geçirin.

Eğer belirli bir beden için yapıyorsanız mutlaka bir desen testi yapın.

Desen ilmeğinde bir test karesi yapmak için iplikle 4 inçlik (yaklaşık 10cm) bir kare yaptıktan sonra bağın içinde 2 inçlik (yaklaşık 5cm) bir kare yapılmalıdır. Ölçümü cetvelle yapılmalı kesinlikle bir mezura kullanılmamalıdır. Bir inçteki (yaklaşık 2,54cm) ilmiği sayın ve önceki denemede belirlediğiniz sayıyla karşılaştırın. Eğer çok fazla sayıda ilmik varsa daha büyük boy bir tığ almanız gerekecektir, eğer çok az sayıda ilmik varsa daha küçük bir tığ kullanmanız gerekecektir.

Bir proje için kareler yaparken bir mukavva veya ince bir plastik üzerine (delikli malzeme çok işe yarar), karenizin bitmiş haliyle aynı boyda bir patron hazırlayın. Bu, örgüyü kontrol etmeniz için kullanışlı bir araç olacağı gibi karelerinizin aynı boyutta olmasını da sağlar.

Boncuklu kroşe: ipliğe boncuk dizmek için birçok farklı yol vardır

1.İplik kullanırken yaklaşık 200 küçük boncuk dizebilirsiniz, aksi halde elinizde karmakarışık bir kalabalık oluşur.

2.Boncukları ipe dizerken, birçok tuhafiyecide bulabileceğiniz esnek bir boncuk iğnesi kullanın. Veya bunun yerine bir diş temizleme ipliği de kullanabilirsiniz, bu özellikle küçük boncukların tamamında kullanılabilir.

3.Bir başka yol da ipliğin ucuna yapıştırıcı sürüp kurumasını beklemektir. Ancak, yapıştırıcı kuruyana kadar beklemeniz gerekeceğinden ve dahası her 200 boncukta bir, yeni bir yapıştırıcı sürmeniz gerekeceğinden bu metot pek uygun değildir.

4.Bütün ailenizin eşinizin, çocukların, büyükannenizin, en yakın dostunuzun bu boncukları sizin için ipe dizmesini isteyebilirsiniz!

5.İPLİK: Her ihtiyacınız olduğunda esnek bir boncuk iğnesi kullanmanızda fayda vardır. Diş temizleme ipliği de kullanılabilir ancak çok kısa sürede kopması muhtemeldir.

6.Küçük boncuklar: Tığınızı çalıştığınız en son halkada tutup tığın içinden bir küçük boncuk geçirin ve boncuğa doğru bir halka yapın, ardından bir sonraki ilmiğe geçerek devam edin. Boncuğun içinde ve dışında kolayca kayabilen bir tığ kullanmanızda fayda vardır. Kroşe için genelde daha büyük bir tığ kullanıp, arkasından daha küçük bir tığla boncuğu içinden geçirebilirsiniz.
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimdışı
Tığ İşleri İpuçları
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2008, 12:28:47 »
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap



TY= Ters Yüz
İg = ipliği geçirmek ONS Cinsi Birimlerin GRAM Cinsine Dönüştürülmesi…
1 ons = 28.4 gram
2 ons = 56.7 gram
3 ons = 85 gram
4 ons = 113.4 gram

 

GRAM CİNSİ BİRİMLERİN ONS CİNSİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ:
25 gram = 7/8 ons
40 gram = 1 2/3 ons
50 gram = 1 3/4 ons
100 gram = 3 1/2 ons
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim

    lavanta16

  • Yeni Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 1
  • Nerden: bursa
  • Rep: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Tığ İşleri İpuçları
« Yanıtla #2 : 11 Şubat 2009, 22:46:41 »
mesajda tum simile olduğundan dolayı mesaj tarafimce değiştirilmiştir


SEVDALİGUL
« Son Düzenleme: 16 Mart 2011, 23:42:07 Gönderen: sevdaligul »

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Tığ İşleri İpuçları
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2009, 00:23:36 »
Bu sitenin ciddi ve seviyeli oldugunun farkinda degilsin galiba. Dikkatli olmani öneririm lavanta16.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
229 Yanıt
25810 Gösterim
Son İleti 03 Haziran 2007, 11:17:21
Gönderen: LiNa
0 Yanıt
481 Gösterim
Son İleti 22 Aralık 2015, 11:29:47
Gönderen: SnmY
0 Yanıt
246 Gösterim
Son İleti 24 Ekim 2018, 14:59:21
Gönderen: SelimeG
0 Yanıt
64 Gösterim
Son İleti 08 Ağustos 2022, 16:43:16
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
39 Gösterim
Son İleti 11 Ekim 2022, 23:41:51
Gönderen: sercanblk

web hosting Domain Web
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan sevdaligul.com forum sitemizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. sevdaligul.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler sevdaligul@gmail.com  adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde sevdaligul.com  yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.