Reklamlar
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Linux Nedir? Linux İşletim Sistemi Hakkında Her Şey
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 117
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Linux Nedir? Linux İşletim Sistemi Hakkında Her Şey  (Okunma sayısı 117 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


 

Bilindiği üzere işletim sistemleri bilgisayarlarda ya da telefonlarda işlem yapılmasını sağlayan sistemler olarak adlandırılır. Bilgisayarlarda kullanılan Windows işletim sisteminden sonra en çok bilinen ve en çok kullanılan işletim sistemi Linux olabilir.

Sizler için Linux nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevap vereceğimiz içeriğimizde Linux işletim sisteminin kimler tarafından ne için kullanıldığından bahsedecek, Linux'un diğer işletim sistemlerinden farkını açıklayacağız. İsterseniz lafı uzatmadan hemen başlayalım.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linux Nedir?
Linux, bilgisayarlar üzerinde uzun yıllardan beri çalışmakta olan UNİX'e dayanan bir işletim sistemidir. Diğer bir deyişle UNİX'in bilgisayarlar için bir sürümüdür.

Linux Nedir?
Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olan Linux, bir öğrenci olan Linus Torvalds tarafından Finlandiya'da geliştirilmiş ve daha sonra internet üzerindeki çok sayıda programcının katkıları ile bugün yaygın bir şekilde kullanılan bir işletim sistemi haline gelmiştir. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olması bu kodun ücretsiz olduğu, oluşturduğunuz kodları herkesin görüntüleyerek düzenleyebileceği ve geliştirmesine katkıda bulunabileceği anlamına gelmektedir.

Linux piyasadaki en güvenilir işletim sistemlerinden biri olarak kabul edildiğinden birçok yazılım geliştiricisi, projeleri için Linux işletim sistemini tercih etmektedir.

En çok bilinen ve en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Linux'un şuan dünya üzerinde 20 milyona yakın bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır ve bu kitle her geçen gün daha da artmaktadır.

Linux Özellikleri Nelerdir?
Linux işletim sistemi hızlı ve etkindir. İsteklerinize karşı daha hızlı yanıt verildiğini görebilirsiniz.
Ağ ve internet teknolojileri konusunda üstün bir performans sağlar. Başta e-mail, web, veritabanı, POP3, proxy, güvenlik duvarı olmak üzere size her türlü servisi sunabilmektedir.
Çok kullanıcılı bir işletim sistemidir.
Linux, programcılar için eşsiz bir veritabanıdır. C/C++, Java, Lisp ne kullanırsanız kullanın her dilin derleyicisini veya yorumlayıcısını bulabilmeniz mümkün.
Sistem hatalarına karşı oldukça dayanıklı bir yazılımdır.
Ücretsiz olduğu için işletim sisteminde kullanılan programlar da ücretsiz hale gelmektedir.
Eğitim kurumları, bilinçli ve profesyonel kullanıcılar Linux işletim sistemine fazla ilgi gösterdiğinden sistem yaygın olarak kullanılmaktadır.
Diğer işletim sistemleri ile birlikte çalışabilir.
Aynı anda birden fazla programı çalıştırabildiğinden belliğin yetersiz olduğu durumlarda çökmeden işinizi görebilir.
Linux'un Diğer Sistemlerden Farkı Nedir?
Linux birçok yönden Windows, MacOS gibi işletim sistemleriyle oldukça benzer özelliklere sahiptir ve diğer işletim sistemleri gibi grafik ara yüzüne sahip olan Linux, kelime işlemcileri gibi diğer işletim sistemlerinde kullanmaya alışkın olduğunuz yazılım türlerinin Linux eşdeğerleri vardır. Kısacası bilgisayar veya başka bir elektronik cihazın olduğu her yerde Linux da hazır halde bekliyor olacaktır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Linux diğer işletim sistemlerine benzediği kadar onlardan ayıran birçok özelliği mevcuttur. İlk olarak belki de en önemlisi açık kaynak yazılımdır. Linux kullanılırken oluşturulan kodların hepsi ücretsiz olması yazılımcılar tarafından görülmesine, değiştirilmesine ve geliştirilmesine olanağı sağlıyor.

Linux işletim sisteminin bir diğer farkı ise sisteminin temel parçaları genellikle yaygın olmasına rağmen, farklı yazılım seçenekleri içeren birçok Linux dağıtımı olmasıdır. Bu da Linux'un inanılmaz derecede özelleştirilebilir olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla Linux'ta sadece uygulamaların değil, grafikleri gösterecek sistemlerden diğer kullanıcı ara yüz bileşenlerinin de değiştirilebilir olduğunu gösteriyor. Diğer işletim sistemlerini kullan birine göre Linux çoğu şey için sizlere özgürlük sağlar.

Linux Kullanım Alanları
İnternet Sunucusu
Linux kurulduğu an direk TCP/IP desteğiyle gelmektedir. Bu yönü ile TCP/IP temeli içeren bilgisayarların ağlarında hem istemci olarak hem de sunucu olarak yaygın bir biçimde kullanım imkanı bulunmuştur. Hazırda bulunan servislerin çeşitli olması, yeni çıkan servislere ayak uydurabilmesi, kolay ayarlanabilir olması, düşük maliyetli olması gibi sebepler sayesinde yaygın olarak internet servislerinin verilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Zaman içerisinde ağ servisleri başka protokollere destek verebilecek biçimde genişletilmiştir. An itibariyle Linux, News Sunucu, FTP Sunucu, SMTP Sunucu, NIS Sunucu, WWW Sunucu gibi yaygın olarak bilinen ve kullanılan TCP/IP servisleri haricinde,  NOVELL Sunucu, SAMBA Sunucu, APPLETALK Sunucu gibi servislere de verebilmektedir.

Ev ve Ofis Kullanımı
Linux işletim sistemi kullanan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, bilgisayar pazarlarında yaklaşık olarak %2 pazar payına sahiptir.

Genellikle yazılım geliştirme işi ile ilgilenen kişiler ve bilgisayar uzmanları tarafından tercih edilen Linux sistemlerine Ubuntu, Mageia, Fedora, Debian, openSUSE, örnek verilebilir.

Otomotiv Sektörü
Mitsubishi, Ford, Land Rover, Nissan, Mazda, Jaguar ve Toyota, gibi büyük ölçekli otomobil üreticileri araçlarının dijital sistemlerinde uzun zamandır Linux kullanmaktadır.

Ağ Elemanı
Linux, birden fazla ağın birbirine bağlanması amacıyla bir yönlendirici olarak kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yazılım desteği sayesinde birçok ağ elemanının yerine de geçebilecek bir alternatif olarak kullanılması mümkündür. Özellikle farklı protokoller arasında yapılacak geçişlerde kullanılan Linux, bir ağ üzerinde bulunan iki segmanın trafiğini birbirinden ayırmak için bir köprü olarak da kullanılabilir. Birçok kurumda ise daha çok modem bağlanabilmesi amacı ile bir termal sunucu olarak kullanılmaktadır.

Linux'u Kimler Kullanıyor?
Linux'u ister bilin, isterseniz ilk defa duymuş olun, daha önceden muhtemelen farkında olmadan kullanmışsınızdır. Çünkü Linux, internet sitelerinin neredeyse yarısından fazlasında kullanılan sunucuları çalıştırıyor. Bunun haricinde yazılımla ilgilenen kişiler ve bir çok büyük şirket Linux yazılımını kullanmaktadır.

Dünya'da Linux Kullanan Kurumlar
NASA
NASA, 2013 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu komuta kontrol sunucularının erişim ve işlevleri için kullanılan bilgisayarların işletim sisteminin Linux 6 sürümüyle değiştirilmesinin sebebini değişmez ve güvenilir bir işletim sistemine ihtiyaç duyulması olarak açıklamıştır. Ayrıca Linux'un ayarlar ve adaptasyon konularında sağladığı kolaylıklardan da bahsedilmiştir.

Google
Çalışanlarına Ubuntu'nun özel bir sürümü olarak hazırlanmış olan Goobuntu OS versiyonunu kullandıran Google, masaüstü bilgisayarların işletim sistemi için Linux'u tercih eden büyük kuruluşlardan birisi. Linux işletim sisteminin kullanılmasının gerekçesi olarak Windows'un özel güvenlik problemlerine sahip olduğunu, bu sebeple yüksek seviyeli izinler gerektiğini vurgulayan Google, satış personelinden grafik tasarımcılarına, mühendislerinden yöneticilerine kadar binlerce çalışanının Goobuntu kullandığını belirtmektedir.

ABD Savunma Bakanlığı
Devlet kurumlarında çalışan kişilerin güvenli ağlara bağlanırken kullanmaları için özel olarak hazırlanmış olan Linux tabanlı işletim sistemi bir CD ya da USB cihazı üzerinden çalışmaktadır. Bunun amacı kişilerin geride herhangi bir iz bırakmasını engellemektir.

CERN
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de araştırmacılar Linux işletim sistemi kurulu bilgisayarlar ile çalışmaktadır. CERN'de yapılan deneylerin petabyte seviyesinde veriler üretebilmesi Linux işletim sisteminin esneklik ve istikrarını bir kere daha gözler önüne sermektedir.

Ülkemizde Linux Kullanan Kurumlar
İBB
Milli Savunma Bakanlığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Eyüp Belediyesi
Basın İlan Kurumu
Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi
Pendik Belediyesi
Bursa Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi
Linux Avantajları ve Dezavantajları
Yazımızda daha önceden de belirttiğimiz gibi Linux'un en dikkat çeken özelliklerinden biri açık kaynak kodlu olmasıdır. Sistemde oluşan bir hata veya eksik tespit edilirse, dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bir programcı çok kısa sürede bu sorunu giderir ve gerekli olan yamayı hizmete sunar. Üstelik bu yamayı temin etmek için ödeme yapmanıza da gerek yoktur. Bu özelleştirme imkanı sayesinde herhangi bir özellik ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.

Linux Avantajları ve Dezavantajları
Linux işletim sisteminin tamamen ücretsiz olması ya da çok düşük bir meblağ ile satın alınabilir olması bir diğer dikkat çeken özelliklerindendir.

Linux de karşılaşılacak ilk özelliklerdin biri sürekli olarak gelen yazılım güncellemeleridir. Diğer işletim sistemlerine nazaran çok daha hızlı yüklenip sorun çıkartmaması.

Linux'un çok fazla dağıtımı bulunmaktadır. İhtiyaç ve istek doğrultusunda istenilen sürümü kullanılabilir. Bu sürümlerin hepsi ücretsizdir. Standart sürüme sahip olmaması kişinin kafa karışıklığına ya da ihtiyaç duyulan sürüme hızlı bir şekilde ulaşılamama sorununa yol açar.

Linux'un kullanımı diğer Windows, Mac kadar kolay değildir. Teknik olarak daha geniş kapsamlı bir bilgi tabanı gerektiriyor. Linux hakkında bir bilgisi olmayanlar ya da yeni bilgisayar kullanan biri için başlarda fazlasıyla zorlanabilir. Tabi ki de öğrenilmeyecek kadar zor değil sadece fazla zaman isteyebilir.

Linux kullanıcılarının oluşturduğu yardımlaşmaya dayalı muazzam büyüklükte bir toplulukta destek isteyip teknik bilgisi yetersiz olan biri isteği doğrultusunda yardıma oluşamayabilir ya da anlamayabilir.

En Çok Kullanılan 10 Linux Komutu
En Çok Kullanılan 10 Linux Komutu
Locate Komutu
Bu komutu tıpkı Windows'daki arama komutu gibi bir dosyanın mevcut konumunu bulmak için kullanabilirsiniz. Üstelik bu komutu büyük küçük harf duyarlılığını hatırlamadığınız zamanlarda komuttan sonra (-i) yazarak bile kullanabilirsiniz.

İki veya daha fazla kelime içeren bir dosyayı aramak için (*) işareti kullanabilirsiniz. Örneğin; vize ve sonuç kelimelerini içeren tüm dosyaları görüntülemek isterseniz locate -i vize*sonuc yazmanız gerekmektedir.

Kill Komutu
Eğer yanıt vermeyen bir programınız mevcut ise kill komutunu kullanarak bu programı elle sonlandırabilmeniz mümkündür. Bu komut uygulamaya belirli bir sinyal göndererek uygulamanın kendisini sonlandırması için talimat verecektir.

Kullanabileceğiniz çok fazla sinyal bulunsa da genellikle iki sinyal sık kullanılmaktadır. Örneğin, SIGTERM (15) Programın çalışmasını durdurmasını ister ve durumunu kaydetmesi için ona biraz zaman tanır veya SIGKILL (9) Programı hemen zorla sonlandırır. Kaydedilmeyen durumları kaybetmiş sayılırsınız.

Cat Komutu
Linux'da sık sık kullanılan komutlardan biri olan Cat komutu standart çıktıdaki bir dosyanın içeriğini görüntülemek için kullanılmaktadır. Bu komutu çalıştırabilmek için önce cat, daha sonra ise dosyanın adını ve uzantısını girmelisiniz. Örneğin; cat dosya.txt gibi.

Cat > dosyaadi size yeni bir dosya oluşturur.
Cat dosyaadi1 dosyaadi2> dosyaadi3 ise ilk iki dosyayı birleştirir ve üçüncü dosyada depolamanıza imkan tanır.
Cat dosyaadi | tr a-z A-Z> sonuc.txt komutu ise bir dosyayı büyük ya da küçük karakter olarak değiştirebilmenize olanak tanımaktadır.
CP Komutu
Bu komut varsayılan dizinden dosyaları kopyalamak için kullanılmaktadır. Örneğin; cp ornek.jpg/home/kullaniciadi/fotoğraflar komutunu yazarsanız fotoğraflar dizininin içine ornek.jpg dosyasını kopyalamış olursunuz.

PWD Komutu
Bu komut o an hangi dizinde olduğunuzu bulabilmek için kullanmanız gereken komuttur. Konum genellikle bir bölme işareti (/) ile başlar. Komutun sonuç olarak size kesin ve net bir konum vereceğinden emin olabilirsiniz.

Örneğin; /home/kullaniciadi

CD Komutu
Linux işletim sisteminin dosya sisteminde gezinebilmek için cd komutunu kullanmalısınız. Bulunduğunuz mevcut dizine bağlı olarak ya dizin adını ya da tam konumu gerektirir.

Diyelim ki home/kullaniciadi/belgeler dizininin içerisindesiniz ve Belgeler'in alt dizini olan Fotoğraflar klasörüne geçiş yapmak istiyorsunuz. Bu durumda cd ve daha sonra da dizinin tam konumunu girmeniz gerekmektedir.

Cd komutu ile daha hızlı şekillerde konum değiştirmeniz de mümkündür. Eğer bir üst dizine gitmek isterseniz (cd..), bir önceki dizine gitmek isterseniz (cd-) ve direk ana klasöre gitmek isterseniz (cd) kısayollarını kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey Linux işletim sisteminin büyük ve küçük harf konusunda çok duyarlı olduğudur. Bu sebeple gitmek istediğiniz dizinin adını olduğu gibi girmelisiniz.

Grep Komutu
Günlük kullanımda oldukça kullanışlı olan bu komut belirli bir dosyadaki metinde arama yapmak için kullanılmaktadır. Örneğin; grep mavi notdefteri.txt komutu not defteri dosyasında mavi kelimesini arayacaktır.

LS Komutu
Bu komut, dizine ait içerikleri görebilmek için kullanılmaktadır. Varsayılan dizinin mevcut içeriğini gösteren bu konum başka dizin içeriklerini de gösterebilmektedir.

Birden fazla çeşidi bulunan bu komutta, (Is-R) alt dizinlerdeki dosyaları listelemek isterseniz, (Is-a) bütün gizli dosyaları görüntülemek isterseniz, (Is-al) izinler, boyut gibi detaylı bilgilerle dosyaları ve dizinleri listelemek isterseniz kullanmanız gereken varyasyonlardır.

Touch Komutu
Komut satırı üzerinde boş dosyalar oluşturabilmek için kullanmanız gereken komut Touch komutudur. Örneğin; Belgeler dizini içerisinde web adı ile bir HTML dosyası oluşturabilmek için touch/home/kullaniciadi/belgeler/web.html komutunu girmelisiniz.

MV Komutu
Bu komut, ana kullanım amacı dosyaları taşımak ve yeniden adlandırmaktır. Cp komutunda oldukça benzer. Kullanılabilmesi için öncelikle mv ardından dosya adı ve hedef dizini girilmelidir. Örneğin; mv dosya.txt gibi.

Eğer dosyayı yeniden adlandırmak isterseniz mv eskiad.ext yeniad.ext komutunu kullanmalısınız.

Linux ile Windows Arasındaki Temel Farklar
Erişim
Linux işletim sisteminde kullanıcılar çekirdeğin kaynak koduna erişebilir ve kodu isteklerine göre değiştirebilir. Windows da ise kullanıcı kaynak koda erişemez, sadece seçilen grup üyelerinin yetişme imkanı bulunmaktadır.

Güncelleme
Windows da güncellemeler zamansız gelmektedir. Aniden güncelleme açılır ve bu da kullanıcıların hoşnut olmamasıyla beraber yüklenmenin daha fazla zaman almasına neden olur. Linux'ta ise kullanıcılar güncellemeleri tam olarak kontrol edebilir, ihtiyaç duyduğu anda yükleyebilir.

Güvenlik
Linux, bilgisayar korsanlarının ya da virüs geliştiricilerin Linux'u zor bulabilmesinden dolayı oldukça güvenlidir. Bugüne kadar Linux yazılımında 800'e yakın zararlı yazılım saldırısı yaşanmıştır. Windows ise kötü amaçlı yazılım geliştiriciler tarafından ana hedeftir bu nedenle virüsten koruyan herhangi bir yazılım olmadan savunmasız kalmaktadır. Windows da ise bu zamana kadar keşfedilen zararlı yazılımların sayısı 11000'den fazladır.

Sürücü Desteği
Windows'un donanım üreticileri Microsoft tarafından sağlanır ve her donanımın bir Windows sürücüsü bulunmaktadır. Linux da ise donanım sürücü sayısı yok denecek kadar azdır. Onun yerine bazı firmalar HP, ATI, NVIDIA gibi açık kaynak kodlu sürücüleri üretmektedir.

Destek
Linux, çok fazla kullanıcı topluluğuna ya da web sitesine çevrimiçi arama toplulukları aracılığıyla destek verirken, Windows kolay erişilebilen çevrimiçi forumlara destek vermektedir.

Kullanılabilirlik
Her ne kadar Linux'un kurulumu daha karmaşık olsa da işleri daha kolay bir şekilde tamamlamanız mümkündür ancak Windows, kullanıcılarının rahat çalışabilmesi için basit bir sistem sağlasa da kurulumu uzun sürebilmektedir.

Linux (Ubuntu) Nasıl Kurulur?
Linux kurabilmek için 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Dilerseniz USB belleğinizi kullanabilir, dilerseniz de CD yada DVD yardımıyla Linux kullanımını tamamlayabilirsiniz.

USB Bellek ile Linux Kurulumu
İlk olarak Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap adresine tıklayarak Ubuntu'nun resmi sitesine gidin.
'İndir' butonuna tıklayarak Ubuntu ISO dosyasını indirin.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap bağlantısına tıklayarak 'Universal USB Installer' programını indirin.
USB belleğinizi bilgisayarınıza takın ve Universal USB Installer programını açın.
Kurmak istediğiniz Linux sürümünü seçin.
İndirmiş olduğunuz Ubuntu ISO dosyasının bulunduğu konumu seçin.
Bilgisayarınıza takmış olduğunuz USB belleğinizi seçerek 'Create' butonuna basın.
Ubuntu'yu USB belleğinize yüklemek için 'Yes' butonuna basın.
Kurulum işleminiz tamamlanmıştır. Artık bilgisayarınızı USB belleğiniz takılı haldeyken yeniden başlatarak Ubuntu'yu kullanmaya başlayabilirsiniz.
CD ya da DVD Yardımıyla Linux Kurulumu
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap linkine tıklayarak Ubuntu'nun resmi sitesine gidin.
'Download' butonuna tıklayarak Ubuntu ISO dosyasını indirin.
Ubuntu ISO dosyasını bir CD ya da DVD'ye yazdırın.
Bilgisayarınız Optik Sürücü'den başlatın ve Linux Ubuntu kurulumu karşınıza çıkmasını bekleyin.
GNU Felsefesi
Bugün Linux işletim sistemi dediğimiz şey aslında iki çabanın birleşimidir.

Açılımı 'GNU is Not Unix' yani 'GNU, Unix değildir' anlamına gelen GNU, Linux projesinden önce başlayan ve ilk dönemlerinde Unix'in paralı olması sebebiyle alternatif olarak çıkan bir işletim sistemidir.

1970 yılında MIT'nin yapay zeka laboratuvarında serbest yazılımı yaşam biçimi olarak benimseyen bir grup ile beraber 1980 yılına kadar yazılım geliştirici olarak çalışan Richard M. Stallman, verdiği bir röportaj da kendisini kaynak kodu kapalı olan yazılımların hakim olduğu ve kullanıcılara yardım edilmeyen bir çalışmanın korsanlık olduğunu nitelendirerek bu sistemin içinde bulunmayı reddettiğini söylemiştir. İşte bu düşünceler ile yola çıkan Stallman, 1984 yılında özgür yazılımların meydana getirdiği bir işletim sisteminin temelini oluşturmaya başladı.

Devam eden bir çekirdek proje olsa da herhangi bir sonuç alınamadı. Çekirdeği olmayan, açık kaynak kodu ve özgür işletim sisteminin rüyası da yaratılamamış oldu.

Daha sonra Linus Torvalds'ın işlevsel ve uygulanabilir bir Linux çekirdeği yaratma çabası başladı. Torvalds, Eylül 1991 yılında Linux çekirdeğini başlattı. Geliştirici bir topluluk ile beraber GNU bileşenlerini Torvalds çekirdeği ile bütünleştirebilmek amacıyla Linux olarak bilinen ücretsiz ve tam özellikli bir işletim sistemi oluşturabilmek için çalıştı.

Linux çekirdeği GNU GPL lisansı altında olduğundan geleneksel bilgisayarlara ek olarak otomobillerde, ev ve internet cihazlarında ve daha pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Linux Dağıtımları
Linux, açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Bu, kaynak kodunu başkaları ile paylaştığınız sürece o kişilerin yazılımı istediği şekilde kullanabileceği, kopyalayabileceği, inceleyebileceği ve değiştirebileceği anlamına gelmektedir.

Her ne kadar siz farkında olmasanız da kullanmış olduğunuz cihazlarda Linux tabanlı işletim sistemleri vardır. Akıllı telefonlarda ve tabletlerde yüklü olan Android buna örnek olarak verilebilir.

Her dağıtımın kendi amacı ve odak alanı bulunmaktadır. Dağıtım seçiminiz, neyi başarmak istediğine bağlı olmalıdır.

Dağıtımlar ücretli ve ücretsiz olmak üzere ayrılır. Ancak bu dağıtımlar her ne kadar ücretsiz olarak adlandırılsa da sadece birkaçı tamamen ücretsiz olmaktadır.

Ticari dağıtımlar şirketler tarafından desteklenir ve şirketlerin bu destekleri için ödeme yapmanız gerekmektedir. Ticari olmayan dağıtımlar da gönüllü topluluklar tarafından sağlanmaktadır.

RedHat Enterprise Linux ve SUSE Enterprise Linux Server gibi sunucu pazarı için yaratılmış Linux tabanlı dağıtımlar mevcuttur. Masaüstü bilgisayarlar için tasarlanan, araştırmaya odaklanan, bilimi amaçlayan Linux dağıtımları da mevcuttur.

ManBird, Ubuntu, Debian, Fötr Şapka, openSUSE, CentOS, Arch Linux, Nane Linux, en popüler Linux dağıtımlarından sadece bazılarıdır.

Sonuç
Linux nedir, kimler kullanır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevap verirken Linux hakkında çeşitli detayları da paylaştığımız içeriğimizin sonuna geldik. Linux işletim sisteminin diğer sistemlerden farkından, avantajlarından, dezavantajlarından, kullanım alanlarına kadar aklınıza gelebilecek tüm konuları ele almaya çalıştık. Umarım sizin faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımız da görüşmek üzere.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
197 Gösterim
Son İleti 07 Ekim 2018, 21:04:55
Gönderen: kevser25
0 Yanıt
170 Gösterim
Son İleti 22 Ekim 2018, 20:26:48
Gönderen: Laplace
0 Yanıt
189 Gösterim
Son İleti 30 Kasım 2018, 16:03:51
Gönderen: Laplace
0 Yanıt
106 Gösterim
Son İleti 18 Ekim 2020, 21:18:57
Gönderen: delaporta444
0 Yanıt
106 Gösterim
Son İleti 18 Ekim 2020, 21:53:01
Gönderen: delaporta444

web hosting Domain Web
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan sevdaligul.com forum sitemizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. sevdaligul.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler sevdaligul@gmail.com  adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde sevdaligul.com  yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.