Reklamlar
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: CENENIZI DOGRU KULLANIN
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 665
Google Özel Arama

Gönderen Konu: CENENIZI DOGRU KULLANIN  (Okunma sayısı 665 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
CENENIZI DOGRU KULLANIN
« : 13 Şubat 2009, 22:48:58 »


 



Çenenizi Dogru Kullanin

Farkinda olmadan günde tam 2 bin defa kullandiginiz çenenizin agrilari dayanilmaz bir hal aldiysa bir an önce doktora gidin!

Hiç farkinda olmadan en fazla kullandigimiz eklem olan çenemiz, bazen basimiza olmadik dertler açabiliyor! Yapilan arastirmalar, her 100 kisiden 20'sinin çenesinin agridigini gösteriyor. Ama son derece basit nedenlerden kaynaklanan bu agrilar çogu zaman önemsenmiyor. Oysa ihmal edilen çene eklemi hastaliklarinin tedavisi zaman geçtikçe zorlasiyor, geç kalinmasi ciddi bozukluklara yol açabiliyor ve hayat kalitesi ileri derecede bozulabiliyor. Medical Park Fatih Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ibrahim Halil Ural; çene eklemi hastaliklarindan (temporomandibuler eklem bozukluklari) korunma ve tedavi yollarini anlatti:

Çene rahatsizliklari nasil ortaya çikar?
Çene ekleminin, boyunda omurgaya ve agizda dislere yakin olmasi nedeniyle, bu bölgelerdeki rahatsizliklar çene eklemini kolayca etkileyerek sikayetlere neden olabilir. Normal bir kisi çene eklemini; çigneme, yutma, soluk alip verme ve konusma sirasinda günde yaklasik 2 bin defa kullanir. Alt çenenin hareketleri, boyun ve çene kaslarinin ortak hareketi ile olusur. Alt çene kemigi; asagi, yukari, öne ve yanlara dogru hareket edebilmektedir. Bu düzenin bozulmasi, çene ekleminde olusan veya olusabilecek bir bozuklugun da habercisi olabilir.

Tani nasil konulur?
Çene eklemi hastaliklarinda en önemli teshis yöntemi muayenedir. Gereginde sadece fizik tedavi doktoru degil, ayni zamanda dis hekimligi, plastik cerrahi hatta psikiyatrist degerlendirmeleri de gerekebilmektedir. Iyi bir muayene sonucunda problem çok büyük oranda teshis edilir. Ancak bunun yaninda röntgen, MRI gibi radyolojik incelemelerinin de teshiste önemini vurgulamak gerekmektedir.

ÇEKIRDEK ÇITLERKEN, TIRNAK YERKEN DIKKAT!
Çene eklemindeki agrilarin nedenleri nelerdir?
" Sürekli disleri sikmak, dis gicirdatma (bruksizm)
" Durus bozukluklari (özellikle basin öne dogru egik oldugu duruslar)
" Çenenin kapanis bozukluklari ve dislerdeki hastaliklar
" Tek tarafli çigneme aliskanligi
" Psikolojik sebepler
" Travmalar, soguga maruz kalmak, zorlanmalar (örnegin sert veya büyük bir lokma isirmak).
" Genel bag dokusu gevsekligi, tirnak yeme, sakiz çigneme, devamli agizdan nefes alip verme, çekirdek yeme, pipo içme, uzun süre telefonla konusma, keman çalma vb. gibi parafonksiyonel davranislar
" Tümör, infeksiyon ve iltihapli romatizma gibi hastaliklar

ÇENENIZ KULAGINIZA VURABILIR!

Çene eklemi hastaliklarinda görülen sikayetler nelerdir?

" Kaslarda hassasiyet ve agrilar: Çene bölgesinde veya yanaklarda hissedilen agrilardir. Genellikle dis sikma nedeniyle ortaya çikar. En çok görülen sikayetlerden biridir.

" Çene hareketlerinde degisiklik ve kisitlilik: Eklem anatomisinin bozulmasina ve/veya agriya bagli olarak ortaya çikabilir.

" Eklem sesleri: Eklem diskinin yerinden kaymasi veya asiri kireçlenmeye bagli olarak ortaya çikar.

" Agizda kayma: Eklemlerde ortaya çikan anatomik ve fizyolojik bozukluklar, agiz açilisinda ve kapanisinda bozukluklara yol açar.

" Çigneme düzeninin bozulmasi: Agri, agiz hareketinde degisiklik ve tek tarafli çigneme gibi etkenler çesitli çigneme bozukluklarina yol açar.

" Agzi açamama: Agriya, eklem anatomisinde degisikliklere ve ileri derecede kireçlenmelere bagli olusabilmektedir.

" Sikinti, karamsarlik ve diger psikolojik bozukluklar: Agri, agiz hareketlerinin kaybi ve beslenme bozukluklari sonucu sikça karsilasilmaktadir.

" Kulak çinlamasi, bas dönmesi ve halsizlik gibi sikayetler: Çene ekleminin özellikle boyun hareketleri ile yakin iliskisi sonucu ortaya çikmaktadir.

" Kulak, boyun, disler, hatta burun ve göze dogru yayilan agrilar: Çene ekleminden çesitli bölgelere dogru yayilan agrilar sikça görülmektedir.

EVDE ÇENE EGZERSIZLERI YAPARAK AGRILARI YENIN

Çene eklemi hastaliklarinda hangi tedavi yöntemleri uygulaniyor?

Çene eklemi hastaliklarinda; çesitli tedavi yöntemleri bulunmakla birlikte, bunlarin en önemlisi hastanin doktoru tarafindan yeterli ve dogru bir sekilde bilgilendirilmesidir. Çene eklemini dogru kullanmayi bilmek, çogu hastaligin önüne geçer veya tedavisini kolaylastirir. Bu nedenle bu hastaliklarda, doktorun ve hastanin üzerine düseni dogru yapmasi, tedavinin büyük oranda basarili olmasi sonucunu dogurur. Hasta egitiminin yani sira kullanilan yardimci yöntemler de mevcuttur. Bunlardan bazilari söyledir;

" Ev programi ve egzersiz: Hastanin evde yapacagi egzersizleri ve günlük hayatinda dikkat etmesi gereken durumlarin egitimini içeren tedavinin en önemli kisimlarindan biridir.

" Fizik tedavi: Agrilarin kontrolünde, kasin gevsetilmesinde ve agiz açikliginin saglanmasinda en önemli tedavilerden biridir.

" Ilaç tedavisi: Çesitli ilaç gruplari kullanilabilir. Bunlar arasinda bir dis hekiminin önerecegi agri kesiciler, kas gevseticiler ve antidepresanlar sayilabilir.

" Soguk ve sicak tedavi: Agriyi azaltmakta ve egzersizlerin uygulanmasini kolaylastirmada önemli yöntemlerden biridir.

" Eklem içine injeksiyon: Özellikle eklemde kayganligin arttirilmasi, eklem içinde agri olusturan reaksiyonlarin azaltilmasi amaciyla çesitli enjeksiyon uygulamalari kullanilabilir.

" Psikoterapi: Psikolojik etkenlerin en aza indirilmesinde önemli bir etkiye sahiptir.

" Splint: Gece alt çeneye takilan splintler, eklem açikligini saglamakta ve dis sikmayi önlemekte kullanilir.

" Manipülasyon: Eklem diskinin yerinden kaymasi sonucu olusan çene kilitlenmesinin açilmasi veya kaslarin gerilerek gevsetilmesi amaciyla kullanilir.

ÇENEYI DOGRU KULLANMANIN PÜF NOKTALARI:

" Durus seklinizi gelistirin: Dudaklar kapali, disler açik!
" Çignerken, çenenizin her iki yanini (sag ve sol) tarafini esit kullanin.
" Disinizi gicirdatmayi ve sikmayi birakin.
" Sakiz çignemeyin, çerez yemeyin.
" Sert ve zor çignenen yiyeceklerden uzak durun.
" Doktorunuzun önerdigi ilaçlari kullanin.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
4 Yanıt
1472 Gösterim
Son İleti 24 Mayıs 2007, 13:34:02
Gönderen: LiNa
0 Yanıt
1040 Gösterim
Son İleti 23 Nisan 2007, 14:37:47
Gönderen: BİTANEM
0 Yanıt
700 Gösterim
Son İleti 24 Aralık 2007, 23:38:35
Gönderen: iğneci
4 Yanıt
1098 Gösterim
Son İleti 31 Mart 2008, 22:46:44
Gönderen: orkide
0 Yanıt
189 Gösterim
Son İleti 15 Eylül 2018, 21:15:38
Gönderen: Laplace

web hosting Domain Web
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan sevdaligul.com forum sitemizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. sevdaligul.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler sevdaligul@gmail.com  adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde sevdaligul.com  yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.