Reklamlar
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 174
Google Özel Arama

Gönderen Konu: ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK  (Okunma sayısı 174 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


 


BORA Füzesi ve Ulusal Medyanın Füze ile Sınavı
 Türk Savunma Sanayi’nin tanıtımı yönünde çalışmalar yürüten ANKA YouTube Kanalı kurucularından Rasim Anıl KUNT’un BORA Füzesi hakkında kaleme almış olduğu yazı.

Geçtiğimiz hafta Savunma Sanayii Müsteşarlığı resmi internet sitesinde projeler kısmında yer verilen BORA Füzesi özellikle haber sitelerinde geniş yer buldu.

23 Ocak’ta güncellenen Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Proje sayfasında duyurulan B (BORA) Füzesi ve B (BORA) ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK   Silah Sistemi Projesi resmi kurumlarca hakkında pek ayrıntı verilmemesine karşın haber sitelerinde ve televizyon yayınlarında menzili, teknik özellikleri ve proje ayrıntılarına kadar hatalı bilgi içeren haberlerle tanıtıldı.

“Yüksek Menzilli”, “Kıtalar Arası”, “Karadan Karaya Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi” ve “Viyana Menzilli” gibi sıfatlarla haber yapılan BORA Füzesi hakkında SSM internet sitesinde paylaşılan bilgiler ise şu kadarla sınırlıydı:

“Uzun menzilli karadan karaya füze ve silah sisteminin tasarımı, kalifikasyonu, gerekli altyapının kurulması ve seri üretimi amacıyla başlatılan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan Bora füze ve silah sisteminin tedariki kapsamında teslimatlar proje takvimine uygun olarak devam etmektedir. Yurt içi Tasarım ve Üretim modeliyle Roketsan A.Ş. ile 23.11.2009 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.”

Basının hatalı haberlerinin uluslararası basında yer alıp Türkiye Cumhuriyeti’nin savunma ve silahlanma politikası hakkında yanlış algılar yaratmaması ve kirli odaklar tarafından kullanılıp dezenformasyona yol açmaması temennisi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) balistik füze kabiliyeti için ülkemizin bu alanda yaptığı çalışmalara bakmakta fayda var.


ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
Balistik Füze Nedir?
Balistik füzeler sualtı ve su üstü platformlardan, karada ise mobil ve sabit silolardan kara hedeflerine fırlatılmak üzere geliştirilen, menzillerine göre sınıflandırılan ve patlayıcılar (konvansiyonel) dışında farklı harp başlıklarının da (Kimyasal, Biyolojik, Nükleer) kullanıldığı füze sistemleridir. Fırlatıldıktan sonra atmosfer dışına çıkan ve sadece harp başlığı kalır halde atmosfere girerek yüksek hızlarla hedefine dalan balistik füzeler taşıyabildikleri birden fazla harp başlığı, yüksek hız ve manevra yeteneklerinin yanında hava savunma sistemlerine kalan kısa reaksiyon süresiyle imha edilmesi son derece zor olan silah sistemleridir.


ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
Türkiye’nin Roket ve Balistik Füze Çalışmalarına Bakış
1990’lı yıllarda çeşitli resmi kurumlarca yürütülen farklı roket projeleri ile menzilleri 40 km’den 110 km’ye kadar değişen farklı çapta roketler ortaya çıkmış ve 122 mm çapta roket atan T-122 Çok Namlulu Roket Atar Sistemi 1996 yılında TSK envanterine girmişti. Güdümsüz topçu roketi olarak sınıflandırılan ve hassas vuruş yeteneği olmayan, Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) sistemleri ile kısa sürede birden fazla roketin ateşlenmesi ile hedefler üzerinde baskı kuran bu tür sistemler balistik füzelerden ayrılmaktadır.

Karadan karaya roket ve füze kabiliyetini geliştirmek isteyen Türkiye, 1997 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nde yerleşik CPMIEC/SCAIC firması ile imzalanan sözleşmeyle WS-1 roketlerini baz alan 300 mm çapındaki TR-300 Kasırga Topçu Roketinin üretimine geçilmiş ve 1998 yılında yine aynı Çin firması ile imzalanan ikinci sözleşme ile kısa menzilli taktik sınıf bir balistik füze olan B611 Füze Sisteminin teknolojisi transfer edilmiş ve Yıldırım adı verilen Füze Sisteminin üretimi ROKETSAN tarafından yapılmıştı.

TSK’nın yerli üretim ilk Balistik Füze Sistemi olan Yıldırım asgari 80 km, azami 150 km menzile sahip. Ataletsel Güdüm Sistemine sahip olan Yıldırım’ın hedeften sapma değeri ise 150 metre.


 ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
‘Bizim füzelerimizin menzili ne kadar?’
27 Aralık 2011 tarihinde Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan “Komşumuz İran 2 bin – 2 bin 500 kilometre menzilli füzeler yaptı. YAŞ toplantısında komutanlara sordum. ‘Bizim füzelerimizin menzili ne kadar?’ diye. ‘En fazla 150 kilometre’ dediler. Bu olmaz. Bunu geliştirmemiz lazım. Kapı komşumuz İran’da bu var. Tamamen yerli; Avrupa’dan bağımsız olarak kendisi üretiyor. Ambargoya rağmen bunu yapıyor. Biz de yapabiliriz. Sizden bunu istiyorum” dediği basına yansıdı.


ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
Sinop’ta Füze Testleri
30 Mayıs 2012’de başlayan füze testleri ile Sinop Test Alanı basına yansımış oldu. ABD tarafından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) karşı dinleme amaçlı kurulan ve 1992 yılında kaldırılan Sülükgölü mevkisindeki eski radar üssü ROKETSAN tarafından füze atış test merkezi olarak kullanılmaya başlandı.

Test alanı ilerleyen yıllarda da (Mayıs, Haziran ve Aralık 2012, Kasım 2013, Aralık 2014 ve Haziran 2016) birden fazla kez gerçekleştirilen testlerle basına yansıdı. Test edilen füzelere ilişkin ilk resmi açıklama ise 20 Mart 2014 tarihinde Sinop’a gerçekleşen ziyaret sırasında dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan gelmişti. Yılmaz: “Buradaki denemelerde şu ana kadar başarıya ulaştık. Türkiye’nin 300 kilometreye kadar hem lazer güdümlü seyir füzesi, hem de balistik füzesi var” demişti.
Milli seyir füzemiz SOM hakkında “lazer güdümlü” ibaresi ile yanlış beyanda bulunan sayın bakanın bu ifadesini bir kenara bırakırsak balistik füzede 300 km’ye ulaşıldığını belirtmesi önemli.
BORA Füzesini Nasıl Duyduk?
Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde yer alan ARGE ve Teknoloji Dairesi, benzer bir daire Savunma Sanayii Müsteşarlığı bünyesinde de bulunduğu için personeli ile birlikte SSM’ye geçti. Daire bünyesindeki projeler de SSM’de ilgili daire başkanlıkları sorumluluğuna verildi. BORA Füze Sistemi de muhtemelen MSB bünyesinde yürütülen projelerden biri olup resmi internet sayfasında açıklanmasında bir sakınca görülmediğinden paylaşılmış olmalı.

ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
Sonuç ve Değerlendirmeler
Gerek siyasi karar alıcıların talimatları, gerekse de kullanıcı kurum TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’nin teknolojik işbirliği ve yerli imkanlarıyla yürüttüğü balistik füze programı/projeleri olduğu yadsınamaz bir gerçek. Geçtiğimiz hafta paylaşılan BORA Füze Sistemi de bu projelerden yalnızca biri. Söz konusu sistemin karadan karaya atılması dışında hiçbir teknik özelliğinin belirtilmemesi TSK’nın stratejisinin bir gereği olacağı gibi halihazırda geniş bir alanda yürütülen savunma sanayii projelerimizin seyrini etkileyebileceği düşünülüyor da olabilir. Nedir bu etki? TSK’nın kullanmaya başladığı ve gelecekte hizmete girecek kara, deniz ve hava araçlarımızın birçok alt sisteminde dışa bağımlılığımız ne yazık ki devam etmekte. Türkiye’nin savunma sistemlerinde hedeflediği seviyeye gelmeden, kritik sistemlerde bağımlılıktan kurtulmadan yaşayacağı açıktan veya adı konulmamış ambargolar, yaptırım ve benzeri olumsuz eylemler telafi edemeyeceğimiz sonuçlar doğurabilir, ihtiyaçların hızlıca karşılanması gereken şu dönemde ordumuzu zor durumda bırakabilir. Artık ihracat odaklı da çalışmaya başlayan savunma sanayii firmalarımızın zaten bin bir emekle yürütülen ihracat çalışmalarını baltalayabilir.
ANKEBUT GROUP İNTERNATİONAL - ANKEBUT MÜHENDİSLİK
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap



Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
260 Gösterim
Son İleti 11 Eylül 2014, 15:54:22
Gönderen: mskrc37
0 Yanıt
185 Gösterim
Son İleti 07 Ekim 2017, 22:24:09
Gönderen: fayton
0 Yanıt
196 Gösterim
Son İleti 27 Kasım 2017, 18:12:47
Gönderen: ankebutbilisim
0 Yanıt
265 Gösterim
Son İleti 29 Kasım 2017, 13:55:30
Gönderen: ankebutbilisim
0 Yanıt
255 Gösterim
Son İleti 29 Kasım 2017, 14:31:11
Gönderen: ankebutbilisim

web hosting Domain Web
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan sevdaligul.com forum sitemizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. sevdaligul.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler sevdaligul@gmail.com  adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde sevdaligul.com  yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.