GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Genel Kültür => Örf, Âdet, Gelenek ve Göreneklerimiz => Konuyu başlatan: edepli - 26 Mayıs 2008, 08:50:51

Başlık: EDİRNENİN ÖRF VE ADETLERİ
Gönderen: edepli - 26 Mayıs 2008, 08:50:51
Örf ve Adetleri
Edirne tarih boyunca Avrupa ve Asya arasında göç akın istila ve sefer yolu üzerinde olduğu için çeşitli kültürler bu bölgede hakim olmuştur. 1361'de Osmanlı Türkleri'nin fethiyle Türk-İslam kültürü hızla yerleşmiş ve diğer kültürler unutulmuş sadece bazı harabe ve tarihi kalıntıları kalmıştır. Edirne'de Türk-İslam gelenekleri hakimdir. Kıyafet Mahalli kıyafet gittikçe kaybolmakta sadece düğün bayram ve folklor gösterilerinde kullanılmaktadır. Yine de köylerde şalvar ve yelve gibi elbiselerin giyilmesi yaygındır. yemekleri Mahalli yemekleri tarhana badem ezmesi ciğer sarması mamaza ve akıtma ( mayalı ince ) mantı ve katmer bakla tavası çerkez tavuğu nemse böreği gözlemedir.

Kırkpınar Güreşleri
14. yy'ın ikinci yarısından itibaren Edirne'nin Kırkpınar mevkiinde güreş şenlikleri düzenlenir. Süleymen Paşa'nın Rumeli'yi fetihleri sırasında ( 1346-1358 ) Anadolu'dan Rumeli'ye geçen Türk askerleri bu bölgede mola verirken güreşe başladılar. Bu kırk er birbirini yenemedi ve güreşteyken öldüler. Seneler sonra arkadaşları seferlerden ( akınlardan ) dönünce arkadaşlarının kabrini ziyaret ettiklerinde soğuk gür bir pınarın aktığını görürler ( Kırklarpınarı ) zamanla Kırkpınarı olur Rumeli'yi fetheden kırk şehidi anmak için düzenlenen kırkpınar güreşleri zamanla gelenek haline gelir. Yiğitlerin harman olduğu er meydanı Kırkpınar'daki güreşlerde baş pehliven olarak Aliço Koca Yusuf Hergeleci İbrahim Adalı Halil ve Kurtdereli Mehmet yetişmişlerdir.
Başlık: EDİRNENİN ÖRF VE ADETLERİ
Gönderen: hayat güzel - 06 Ekim 2008, 21:23:17
mmantı ve katmer olsada yesek şimdi bi :D :D
Başlık: EDİRNENİN ÖRF VE ADETLERİ
Gönderen: sevdaligul - 07 Şubat 2011, 23:11:37
yemek duyunca dayanamam  edirneli arkadaş varmı aramazda

 emeğine sağlık arkadaşım