GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

TV KEYFİ VE GÜNCEL OLAYLAR => Haber ve Yaşam Merkezi => Güncel Haberler ve Olaylar => Konuyu başlatan: orkide - 12 Mayıs 2008, 23:39:50

Başlık: YENI BIR ISIK KAYNAGI
Gönderen: orkide - 12 Mayıs 2008, 23:39:50
Türk arastirmacilar, Edison'un icat ettigi ampule alternatif nanoteknoloji ürünü isik kaynagi üretti. Bu müthis bulus Bilkentli arastirmacilarin imzasini tasiyor. ”Ayarlanabilir beyaz isik” teknolojisi ile Edison’in icat ettigi Ampuller tarih olacak. Edison’in kesfi olan ampuller isiyi isiga dönüstürüyordu.
 
 Türk imzasi tasiyan bulus ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt isiga çeviriyor. LED (Light Emitting Diode, Isik yayan Diyot) tabanli isik kaynaklarinin ömrü 23 yil sürecek. Türklerin müthis bulusu otomobillerin aydinlatma sistemini de kökten degistirecek.

Üstelik bu yeni isik kaynagi yüzde 90 oraninda enerji tasarrufu sagliyor. Yeni bulus, enerji tasarrufu ile küresel isinma sorununa da çözüm yolunda katki saglayacak. Bu müthis çalisma, dünyanin en prestijli dergileri arasinda bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Subat 2007 baskisinda da kapak konusu oldu.
Müthis bulus, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile ögrencileri Sedat Nizamoglu, Tuncay Özel ve Emre Sari'nin imzasini tasiyor.
Demir, baskanligini yaptigi arastirma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz isik üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile basardiklarini kaydetti.
LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik isiklari, kamera, mikroskop isik kaynaklari gibi kullanim alanlari oldugunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandigimiz ampuller ve florasan lambalarinin yerine geçecek. Kesif, gelecegin iç mekan ve otomotiv aydinlatma fonksiyonlarini tamamen degistirecek nitelikler tasiyor” dedi.

BIR ÖMÜRDE 4 AMPUL
Yeni teknoloji ürünü isik kaynaklarinin çok uzun yillar dayanabildigini ve elektrik enerjisini bire on oraninda az kullandigini belirten Demir, ”Ampullerin dayanaksizligini evimizde ne siklikta ampul degistirdigimizi düsünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yil süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yasamda sadece 4 defa isik kaynagini yenilemek anlamina geliyor” dedi.
LED'lerle tüm dünya elektrik harcamasinin yüzde 50 miktarinda azaltmasi öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektrigin yüzde 20'si aydinlatmada kullaniliyor. Tüm bu nedenlerden dolayi nanokristal katkili beyaz isik kaynaklari hem bilim dünyasinda hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthis bulusun tasarimi, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarinin Bilkent Üniversitesi'nde gerçeklestirildi. Simdi geriye sadece üretmek kaldi.

Kaynak: Internet Haber