GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi => Konuyu başlatan: orkide - 21 Nisan 2008, 23:15:12

Başlık: AH SU SAPLANTILAR
Gönderen: orkide - 21 Nisan 2008, 23:15:12
Uzmanlar, saplantı bozukluğu rahatsızlığının kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü belirtti.
SaplantI veya takıntıyı, irade dışı, bireyi tedirgin eden, bilinçli çabayla kovulamayan, ortadan kaldırılamayan, düşünmeden edilemeyen ve inatçı biçimde tekrarlayan düşünceler olarak tanımlayan Acıbadem Hastanesi Bursa Psikiyatri Uzmanı Bekir Tasalı, 'Kişi, saplantılarının aklına gelmemesi için olağanüstü çaba sarf eder fakat zorlandıkça istenmeyen düşünceler tekrar aklına gelir. Bunu da istenmeyen hareketler takip eder' dedi.

YAŞ FAKTÖRÜ
Saplantı bozukluğu genellikle genç yaşta, 18 - 25 yaş aralığında görülüyor. Erkeklerde daha erken yaşlarda da ortaya çıkabiliyor.

AŞIRI TİTİZLİK
Tasalı, Türkiye'de yapılan araştırmalarda, hastalığın yüzde 1 - 2 arasında değiştiğini, kadınlarda erkeklere oranla 2 - 3 misli daha fazla görüldüğünün tespit edildiğini belirtti. Tasalı, bu tür hastalıklara yatkınlığı olan kişilerin, hastalık öncesi (premorbid) kişilik yapısına sahip olduklarını, yani aşırı titiz, düzenli, mükemmeliyetçi, aşırı kontrollü ve kuralcı olduklarını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: 'Saplantılar ve takıntılar giderek hastayı tedirgin eder, bunaltır. Bunaltıyı gidermek için hasta, istem dışı hareketlere başvurur. Bu durum bir döngü biçiminde sürer gider.

SÜREKLİ DÜŞÜNÜR
Hasta bunların saçma olduğunu bilmesine rağmen düşünmeden edemez. Bazı grup hastalarda metafizik düşünce bozuklukları dahi görülebilir. Numara sayma, elin kirli olup olmaması, kapının kilitli olup olmaması, hava gazının açık olup olmaması ve benzeri takıntılar takıntılı (obsesif) düşünce örnekleri olarak sıralanabilir.