GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi => Konuyu başlatan: orkide - 14 Nisan 2008, 21:42:02

Başlık: BILGISAYAR KULLANICILARINI BEKLEYEN TEHLIKE
Gönderen: orkide - 14 Nisan 2008, 21:42:02

 
BILGISAYAR KÜLLANICILARINI BEKLEYEN TEHLIKE !
 
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nörosirürji Uzmani Doç. Dr. Basar Atalay, “elde sinir sikismasi” hastaliginin artisina dikkat çekerek, bu hastaligin daha çok bilgisayari yogun kullanan bankacilarda görüldügünü söyledi…
 
Tip dilinde, “Karpal Tünel Sendromu” adi verilen hastalik eldeki sinirin sikismasi ile ortaya çikiyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nörosirürji Uzmani Doç. Dr. Basar Atalay, bu hastaligin özellikle kadinlarda çok sik görüldügünü belirterek Karpal Tünel Sendromu, Ingiltere’den literatüre çamasirci kadin hastaligi olarak girmis bir hastaliktir. Eskiden devamli ev isi yapan kadinlarda çok görülüyordu ama günümüz toplumunda elini çok fazla kullanan kisilerde örnegin bankaci hastalarimizda, müzisyenlerde sik rastliyoruz” dedi ve ekledi:

“Agri, uykudan uyandiriyor”

“Avuç içinde bir uyusma ve agri olusuyor. Bu uyusma ile agri bazen uykudan uyandiracak kadar rahatsiz ediyor. Bu kisiler genellikle uyusma nedeniyle ellerini sallarlar. Ilerledigi durumlarda hayat kalitesini bozan bir hastaliktir. Ödem nedeniyle de bu hastalik olusmaktadir. Guatr ve seker hastalari ile yumusak doku rahatsizligi olanlarda, böbrek yetmezligi hastalarinda, romatizmal hastaliklarda da bu hastaliga rastlanilmaktadir…


“Destek yastikçiklari kullanin”

Bu hastalik hafif, orta ve agir olmak üzere üç seviyede ortaya çikmaktadir…
Hafif düzeydeyse istirahatle düzelebiliyor ama orta ve agir vakalarda uzun süre içinde düzelmeyecek kadar sinir baskisi ortaya çikabiliyor. EMG (sinir iletim testi) testi ile sinirlerin iletim durumuna bakiyoruz. Elimizde pozitif bir kanit olmasi lazim. Sinir iletisi belirli degerlerin altinda ise o zaman ameliyat yapilmasi uygun olur. Kasta erime olabiliyor. O zaman da bir takim ince hareketleri yapmak engellenmis oluyor. Böyle durumda elde küçük bir kesi açarak oradaki bag dokusunu sinirin geçtigi yerden gevsetiyoruz. Bunu lokal anestezi ile yapiyoruz. Hasta, hastanede yatmiyor. Bir gün sonra pansuman yapiyoruz. Ortalama bir hafta sonra normal olarak ellerini kullanabiliyorlar. Agir ev isi yapmak ve valiz tasimak gibi eli zorlayici isler yapmamak gerekiyor. Bilgisayar kullananlar için de eli dayamak için kullanilan destek yastikçilari öneriyoruz.”
 
------------------------------------------------------------------
CALISIRKEN DIK ACI OLUSTURMAYIN.

Ortopedi ve Travmatoloji uzmani Doç. Dr. Bülent Aksoy, ofiste çalisanlarin yaptigi en sik yanlislardan birinin, ''dizleri 90 derecelik açiyla tutarak oturmak oldugunu'' bildirdi.
 
 
 
Doç. Dr. Aksoy, yaptigi yazili açiklamada, ofiste günde 10-12 saat boyunca duragan pozisyonlarda çalisan kisilerde ''sirt, boyun, bel, diz ve ellerde hareketsizlikten dolayi birçok saglik sorunu ortaya çiktigini'' kaydetti.

Ofiste en sik yapilan yanlislardan birinin, dizleri 90 derecelik açiyla tutarak oturmak oldugunu dile getiren Aksoy, ''Ofiste dizlerinizi 90 derece kirarak oturmayin. Çünkü diz kapagindaki kikirdak, arkadaki kemikle temastan yumusak hale geliyor. Uzun süre ayni pozisyonda kalinca da, ayaga kalkip gezince bile geçmeyen diz agrilari ortaya çikiyor'' dedi.

Bülent Aksoy, sirt ve boyun agrilarinin sadece hareketsizlikten kaynaklanmadigini, gerginlik, yetistirme kaygisi, rekabet duygusu, ise dair kaygilar ve mesainin geç saatlere kadar uzamasinin da bunu tetikledigini bildirdi.

Sirt üstü yüzmenin, sirt ve bel kaslarinin hareket ettirilmesi açisindan büyük fayda sagladigini vurgulayan Aksoy, is yerinde monitörün tam karsida bulunmasi, koltugun arkasinin dik olmasi, sirt arkasina destek yapilmasi ve bilgisayar kullanirken elin dinlendirilmesi önerilerinde bulundu.

Haber7