GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi => Konuyu başlatan: orkide - 28 Şubat 2008, 02:02:38

Başlık: BAZI YIYECEKLER AGIZ KOKUSU YAPIYOR
Gönderen: orkide - 28 Şubat 2008, 02:02:38

Et, yumurta gibi yüksek protein içeren gidalar, deniz ürünleri, baklagiller ve peynir agiz kokusu yaparken, yogurt, maydanoz, tarçin, yesil çay gibi gidalar ise agiz kokusunu gideriyor.

Keçiören Egitim ve Arastirma Hastanesi Kulak Burun Bogaz uzmani Prof. Dr. Murat Karasen, “Her 4 kisiden biri agiz kokusu problemi yasiyor. Agiz kokusunun yüzde 95’i, yeterli dis bakimi ve dil temizligi yapilmamasindan kaynaklaniyor” dedi.

Prof. Dr. Karasen, toplumun yüzde 25’inin çesitli nedenlere bagli agiz kokusu problemi yasadigina dikkati çekti. Agiz kokusunun, bireysel bir sorundan ziyade toplumsal bir problem oldugunu ifade eden Karasen, “Kisinin kendi sagliginda sikintilara neden olan agiz kokusu ayni zamanda sosyal çevresinde de insanlarin rahatsiz olmasina neden olur” dedi. Karasen, agiz kokusu nedeniyle sosyal hayati etkilenen bireylerde, iletisim bozuklugu ve utangaçlik duygusunun gelisebildigini, bosanmalarin görülebildigini vurguladi.

Agiz kokusunun, özellikle oksijensiz ortamlarda yasamayi seven bakterilerin çikardigi gazlardan kaynaklandigini belirten Karasen, agiz kuruluguna, sigara, kötü agiz ve dis hijyeni, burun, sinüs ve bogaz problemleri, alt solunum yollari enfeksiyonlari, diyabet, böbrek hastaligi, açlik, asiri diyet ve çesitli hastaliklarin neden oldugunu söyledi.

Karasen, sabahlari agiz kokusu olmasinin normal ancak kokunun gün boyunca devam etmesinin anormal oldugunu ifade ederek, “Agzin kokup kokmadigini anlamak için bir spatula yardimiyla hafifçe dil üstündeki katman alinir. 15 dakika kadar kuruduktan sonra koklanir” dedi.

“DILINIZI HER GÜN TEMIZLEYIN”
Karasen, agiz kokusunun yüzde 95’inin yeterli dis bakimi ve dil temizligi yapilmamasindan kaynaklandigina dikkati çekerek, “Toplumda her dört kisiden biri agiz kokusu problemi yasiyor ve agiz kokusunun yüzde 95’i yeterli dis bakimi ve dil temizligi yapilmamasindan kaynaklaniyor” diye konustu.

Kokuya, oksijensiz ortamda yasayabilen mikroplarin yol açtigini vurgulayan Karasen, dil üzerinde olusan tabakanin altinda yasayan mikroplarin, kokunun en önemli nedeni oldugunu söyledi. Karasen, dis eti problemlerinin ve dis çürüklerinin de bu mikroplara yasayacak ortamlar hazirladigini belirtti. Yeterli dis ve dil temizligi yapildiginda bu sikintinin giderilebildigini ifade eden Karasen, sabah ve aksam olmak üzere günde en az iki kere dislerin firçalanmasi, dis ipi kullanilmasi ve yemeklerden sonra agzin bol su ile gargara yapilarak çalkalanmasi gerektigini kaydetti.

Karasen, agiz kokusuna yüzde 40 oraninda dil üzerinde biriken bakterilerin neden olduguna isaret ederek, halk arasinda dil temizliginin yeterince bilinmedigini söyledi.

Dil temizliginin yapilabilmesi için gerekli aletlerin satisinin yok denecek kadar az olduguna isaret eden Karasen, “Günde en az bir kere, basit bir spatula yardimiyla, dilin üstündeki katman arkadan öne dogru, dile zarar vermeden yumusakça kazinarak temizlenmeli” diye konustu.

“DIYET, ET VE DENIZ ÜRÜNLERI AGIZ KOKUSU YAPIYOR”
Karasen, agiz kokusunun yasanmamasi için agzin nemli olmasi gerektigine de isaret ederek, “Sivi azligi, agiz kokusuna neden olabiliyor. Asiri diyet yapanlar da yeterli siviyi almadiklari için agiz kurulugu nedeniyle agiz kokusu yasayabiliyorlar” dedi.

Agiz kurulugunun önemli bir sorun oldugunu, tükürügün agiz hijyeni açisindan çok yararli oldugu belirten Karasen, tükürügün birtakim zararli maddeleri öldürücü özelligi oldugunu ve gida artiklarini ortamdan yikayarak uzaklastirdigini söyledi. Karasen, “Agizda sürekli bir tükürük salinimi olur ve biz bunu yutkunarak sindirim sistemimize gönderiyoruz. Bu esnada da bir temizlik saglaniyor. Ancak bu salinim yeterli olmadiginda, agiz içindeki girinti ve çikintilardaki gida artiklari agizda kalacaktir, bakteriler çogalacaktir ve agiz kokusu olusacaktir” diye konustu. Karasen, agiz kuruluguna alkol, kahve gibi gidalarla antidepresan ve benzeri ilaçlarinda da neden olabildigini kaydetti.

Agiz kokusuna bazi gidalarin da neden oldugunu hatirlatan Karasen, et, yumurta gibi yüksek protein içeren gidalarin, deniz ürünleri, baklagiller ve peynirin agiz kokusu yaptigini; yogurt, maydanoz, tarçin, yesil çay gibi gidalarin ise agiz kokusunu
giderdigini belirtti.