GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Faydalı , Hareketli ve Gülle Yer => Faydalı Bilgiler => Konuyu başlatan: ђ๏Ŧєєz - 06 Şubat 2008, 15:51:28

Başlık: İŞ GÖRÜŞMESİNİN 10 KURALI
Gönderen: ђ๏Ŧєєz - 06 Şubat 2008, 15:51:28
Anlattığın kadar değil, anlaşıldığın kadar kıymetlisin. İlk izlenim iletişimdeki en büyük önyargıdır. Başarı sizin yokluğunuzda sizin için söylenen küçük olumlulukları n toplamıdır. Hayatta en önemli iki kararın birincisi eşinizin, ondokuzuncusu işinizin seçimidir. İşte tüm bunlara ulaşmanız için on altın kural.

Her şey gönlünüzce olsun.


1. Dış "iç"in  simgesidir
Özellikle titiz ve özenli giyinmelisiniz. Başvurunuza göre sportiften geleneksel niteliğe doğru seçiminizi doğru belirleyin. Yöresel koşullar ne olursa olsun ayakkabılarınıza özel özen gösterin. Son andaki kazalar hariç hiç bir leke ve aksaklığa izin vermeyin. Görüşeceğiniz kişinin giyimini doğru tahmin edin, baskın bir konumda olmayın. Traşınız-makyajı nız kimliğinizin dışavurumudur.
Hiç bir işinizi son dakikaya bırakmayın.

2. Zaman ve sürelere sadık kalın
Buluşmaya asla geç kalmayın. Gideceğiniz yerde beklemeyi bile tercih edebilirsiniz. Beklediğinizi sizden başka kimse bilmesin. Eğer böyle bir süre doğmuşsa görüşmenizin olası senaryoları için, olası sorular / sorularınız için kullanabilirsiniz. Gideceğiniz yeri, yolu ve vardığınız yerdeki koşulları önceden bilmek sizi daima daha huzurlu kılacaktır. Size ayrılan süreyi bilin ve asla aşmayın.

3. Bilmek inanmaktan önemlidir
Başvurduğunuz şirket ve çalışacağınız bölüm hakkında bilgi toplayın. İşletme hiyerarşisinin bilinmesinde çalışanlar hakkında bilgi toplanmasında büyük yarar vardır. Çalışanları bilip önceden ricada bulunmanın yararı kısa süreli zararı ise çok uzun süreli olacaktır. Dikkat edin.

4. Doğru ve yeterli hazırlanın
Özgeçmişinizi mümkünse kendi antetli kağıdınıza yazın. Bu olanağı yaparken kimlik ve kişiliğinizi doğru sergileyebilir, ofis otomasyonu becerilerinizi yeterince sergileyebilirsiniz . Bilgi ve belgeler açık seçik net bir biçimde derlenmeli, arşivlendiğinde dosyası ve görünümleri ile rakiplerinizden farklı ve iyi olmalıdır. Hatta kullanacağınız kağıdın bile diğerlerinden "biraz" daha doygun ve diri olması fark yaratabilir. Referanslarını zı doğru seçin. Gerekmedikçe "veri" olarak sunmayın. Görüşülenleri not almak için izin isteyebilirsiniz, ancak notlarınızı kendi olanaklarınız ile ve büyük bir titizlikle alın. Dilerseniz olası sorularınızı önceden not alabilirsiniz.

5. İşe, başarmaya, yaratmaya olan isteğinizi ölçülü sunun
Karşılaştığınız insanların elini sağlam sıkın. El sıkışırken göz temasını mutlaka kurun. Yaratıcılık ile ilgili aktardıklarınız (el hareketlerinde kısmen özgür olduğunuz bölüm) haricinde göz temasınızı asla aksatmayın. İfadeleriniz yumuşak, ilgili ve saygılı olmalı. Özellikle ses tonunuz ve bakışlarınıza özen gösterin.
Unutmayın..! Her iyi pazarlığı güleryüz ve ses tonu belirler. Sesinizde özgüveninizden, bilgi, beceri ve deneyiminize kadar herşey gizlidir. Konuşmanız anlaşılır bir hızda olmalı, kaynağını ve vurgulanmasını yeterince bilmediğiniz sözcükleri asla seçmeyin.

6. Dinlemeyi bilin
Başarınızı büyük ölçüde dinlemeye ve doğru değerlendirmeye borçlu olacaksınız. Söylenenlerin dışında kalanlar, yani söylenmeyenler sizin için ölçü olmalı söyleyeceklerinize yol göstermelidir. Dinleyiş tarzınızda takımın bir bireyi, bireyin lideri olabilme becerinizi sergilemeye çalışın. Özellikle ikili görüşmelerde kapladığınız yer en çok görüştüğünüz kişininki kadar olmalıdır.

7. Sorulana Cevap Verin
Sorulana cevap vermek çok önemlidir. Dışına taşarken, sonrasına varırken usulünce izin almakta yarar vardır. Sıkça ve gereksizce özür dilemek alçakgönüllülük anlamına gelmez. Anlayamadığınız / yanıtlamakta zorlandığınız soruların açıklanmasını, örneklenmesini isteyebilirsiniz. Yanıtlamakta zorlanıyorsanı z, açıkça konuyu araştırdıktan sonra yanıtlayabileceğ inizi söylemek kayıplarınızı azaltır. İkna edebilmek için ısrarcı olmamaya ayrıca özen gösterin.

8. Örneklerinize özen gösterin
En dürüst ve yetkin örnek, kendi yaşamınız / paydaşı olduğunuz konulardır. Genel kabul görmüş atasözlerinden de ölçüsünce yararlanabilirsiniz . Başarılarınızı örneklerken birlikte olduklarınızı asla gözardı etmeyiniz.

9. Sorarken...
Sormak, öğrenmek en doğal hakkınızdır. Haklarınızın, iş yörüngenizin gelişimini sormaktan çekinmeyin. Sorarken buyurucu olmaktan ve ayrıntılara takılmaktan kaçının.

10. Veda ve takip
Başarıya giden en önemli yol, beraber değilken akılda iyi kalabilmeyi başarmaktır.
Olası işe başlama tarihiniz bir önceki bağlantılarınıza sadakatınızın, güvenilirliğinizin ölçütüdür. Doğru tarih vermeye çalışın, gerekmedikçe hiç bir gerekçenizi dile getirmeyin. Size ne zaman ulaşılacağını öğrenin, birlikte olabilmekten duyacağınız mutluluğu kararınca dile getirmek yararlı olabilir.