GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

TV KEYFİ VE GÜNCEL OLAYLAR => Haber ve Yaşam Merkezi => Güncel Haberler ve Olaylar => Konuyu başlatan: iğneci - 14 Ocak 2008, 22:48:34

Başlık: BU ISTE BIR TEZGAH VAR
Gönderen: iğneci - 14 Ocak 2008, 22:48:34

Bu işte bir tezgah var  


TÜRKİYE’nin gündemini bir anda değiştiren sigara yasağı usta gazeteci Hulki Cevizoğlu yönetimindeki Ceviz Kabuğu’nda masaya yatırıldı. Sigara yasağının yabancı sermayeye yarayacağını savunan konuklar “Yasak, Tekel’in yok pahasına peşkeş çekilmesine mi hizmet ediyor? ” sorusuna cevap aradı.   

Sigara yasağı yabancı sermayeye yarayacak
Türkiye’nin gündemini bir anda değiştiren sigara yasağı Ceviz Kabuğu’nda masaya yatırıldı. Hulki Cevizoğlu ve konuklar  “Yasak, Tekel’in yok pahasına peşkeş çekilmesine mi hizmet ediyor?” sorusuna cevap aradi

Usta gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun Kanaltürk’te hazırlayıp sunduğu Ceviz Kabuğu’nda sigarayı yasaklayan yasa ile Tekel’in özelleştirilmesi arasındaki bağlantı deşifre edildi. Programa katılan eski AKP milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez ve Sigara ve Sağlık Ulusal Komitası Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yasağın “kademeli olarak” uygulanmasının arkasında “yabancı sermayenin” olduğunu ileri sürdü. Tek-Gıda İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Yunus Durdu ise, Tekel’in satışının işçi ve tütün üreticilerini mağdur edeceğini ifade etti. Turhan Çömez, sigara yasağını desteklediğini ancak bu yasağın arkasında Tekel’in birilerine değerinin altında satılacağı gerçeği olduğunu açıkladı. Çömez bu yasanın iki yıl önce kendi milletvekilliği döneminde gündeme geldiğini ancak iki yıldır kimsenin bu konuda konuşmadığını hatırlattı. Çömez, şu açıklamaları yaptı:

Bağlılık artırılıyor
” Sigara içmek bir haksa sigaranın zararlarından korunmak da bir haktır. Sigaradan, içmeyenler de zarar görüyor. Bu yasa ile ilgili bazı çekincelerim var. Sağlık açısından değil bu çekincelerim. Yasa geçtiğimiz günlerde ne olduysa apar topar gündeme geldi. Şimdi yasa çıktı ama bazı maddeler 4 ay, bazı maddeler 18 ay sonra uygulanacak dendi. Bu yasa acaba önümüzdeki günlerde özelleştirilmesi planlanan Tekel’le ilgili teklif sürecine bir katkı mı sağlayacak. Tekeli satın almak isteyen uluslararası  sermaye çevreleri acaba bu yasayı gerekçe göstererek düşük fiyat mı teklif verecekler sorusu akla geliyor. Acaba 18 ay içinde Tekel’i birileri devralacak da bu kişiler sigara üzerinde yürüttükleri politikalarla sigara bağımlılık oranını mı artıracaklar? Turhan Çömez, yanında getirdiği ve katran görünümündeki sigara sosu denen katkı maddesi hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sigaranın içindeki katkı maddelerinin içeriğinden Sağlık ve Tarım Bakanlıklarındaki yetkililerin haberdar olmadığını söyleyen Turhan Çömez, kendi araştırmaları sonucunda, b maddelerin bağımlılık yapıcı olduğunu ileri sürdü.

Paramız bizde kalsın
Amerika’dan ithal edilen bu sosa son beş yılda 150 milyon dolar harcandığını belirten Çömez, “Bu madde tütünün kokusunu ortadan kaldıran ve nikotine bağımlılığı artıran maddelerdir” dedi. İthal edilen bu sosun devletin kontrolünde olmadığını altını çizen eski AKP milletvekili, “Şirketlerin bize sattığı sigara ile kendi ülkesindeki sigara arasında fark var. İhraç ettiği sigara da bağımlılığı artıracak madde oranı yüksek oluyor” dedi. Çömez, şu anda 20 milyar dolarlık sigara piyasasında yüzde 40’ın Tekel’e ait  olduğunu ancak Tekel’in Duyunu Umumiye’de olduğu gibi 1,5-2 milyar dolara satılmasından korktuğunu belirtti. “Bundan sonra yeni bağımlılar yaratılacak. 1,5-2 milyar dolar bu ülkenin 10 günlük dış ticaret açığının karşılığıdır. Biz sigara içilmesini istemiyoruz ama içilecekse yerli sigara içilmeli. İçinde ne olduğu bilinen sigara içilmeli” diyen Çömez, bu ülkenin parasının bu ülkede kalması gerektiğini dile getirdi.

Usta Gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun bu haftaki konukları, (soldan sağa) Turhan Çömez , Prof. Dr. Elif Dağlı ve Yunus Durdu idi 

Türkiye’de 28 milyon kişi sigara içiyor
Hulki Cevizoğlu, sigara içmeyen biri olarak yasağı desteklediğini hatta açık alanlarda bile yasaklanması gerektiğini söyledi. Sigara içenlerin yasağa gösterdiği tepkilere yanıt veren Prof. Dr. Elif Dağlı, “Biz sigara içmeyenlerin temiz hava soluma hakkını korumak zorundayız” dedi. Prof. Dr. Dağlı sigara yasasının çıkışını uluslar arası kurallar gereği olduğunu belirtti ve sigara bağımlılığı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye 28 milyon kişi sigara içiyor. 40 milyon kişi içmiyor. Sigara içmeyenlerin çoğu kadın ve çocuk. ABD’de bu yasak çıktıktan 6 ay sonra kalp krizleri yüzde 20 azaldı. İçenlerin yüzde 83’ü bırakmak istiyor. İş yerlerinde sigara yasağı yüzde 30 sigara içme oranın düşürüyor. Yasak bu yüzden çok etkili bir yöntem.1986 ile 1996 arasında sigara denetimsizliği nedeniyle yüzde 50 kullanım artışı oldu. 4207 sayılı kanunla reklâmlar durdu ve bağımlılıkta düştü. Sigara fiyatları artarsa para kazanılır ama bağımlılık azalır. Bir sigara firması Türkiye’de yaptığı bir araştırmada ucuz sigara satarak kar edeceğini ispatlamıştır. Türkiye ucuz sigara cennetidir. Sigara şirketleri PKK dâhil organize suç örgütlerini desteklediği biliniyor. PKK’nın en büyük gelir kaynaklarından biri sigara kaçakçılığı görülüyor. Bugün dünyada 1,1 milyar dolar sigara içicisi var. 25 sene sonra 1,6 milyar dolar olacak. Bugünkü kanun ve önlemlerimizle başarılı olduğunda bile 25 yıl sonra 1 milyarda tutabiliyoruz. İçmeye devam edenlerin hangi kaynaktan içeceği önemli tamamen şu anda bitmez kendi ülkelerinden alırsa bunu saldırgan politikalara maruz kalmaz.”

Adam öldüren sektör
Tekelin özelleştirilmesini sağlığa zararlı olarak nitelendiren Elif Dağlı, “özelleştirme iş gücünü artırmak için yapılır. Bu sektör taammüden adam öldüren sektör. Özelleştirmelerle her iki müşterisinden birini kaybeden bir sektörün verimliliği artsın istemiyoruz. Sağlığa zararlıdır özelleştirme. Peki, Tekel’in farkı neydi? Tekel reklâm yapmazdı. Kendi vatandaşı daha çok sigara içsin diye saldırgan politikalar yapmazdı” diye konuştu.



Teröriste değil çiftçiye verin
Tek-Gıda iş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Yunus Durdu ise Tekelin özelleştirilmesinde üreticinin mağdur edilmemsi gerektiğine değindi. Durdu, tütün ekilen bir yere yedi yıldan önce başka bir ürün ekilemeyeceğini söyledi. Bu nedenle sigara yasağı ve özelleştirmeye çok olumlu bakmadığını kaydeden Durdu’ya Hulki Cevizoğlu şu şekilde yanıt verdi. “Üreticiyi korumak devletin görevi. Dağdan inen teröriste maaş bağlanacağına çiftçiye bağlansın”

Tarım açlık tokluk meselemiz
Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp de programa telefonla katılarak kendi bakanlığı döneminde tarım konusunda konuşamadığını açıkladı. Özellikle basın tarafından çok eleştirildiğini diler getiren Gökalp “Son yıllarda Türk tütünlerin kullanımı azaltıldı insanlarımız Amerikan tütününe alıştırdı. Bunu yerli sigaralarımıza da katıyoruz. Tütün üretimi azalsın ama tüm dünya ile azaltalım aynı zamanda ithalatı da durduralım. 600 bin üretici 120-130 bine indi. Üretimde 110 bin tonlara düştü. Fiyat belirlenirken yabancı şirket temsilcisi belirleniyor. Köylünün itiraz hakkı yok. Sözleşmede yapılan şartlar köylü tarafından yerine getirilmediğinde kolluk kuvvetleri ortaya çıkıyor. Tütün üreticisi kooperatifler kurup tütün fiyatında söz sahibi olması gerek devlet bunu desteklemeli. Tarım bizimiz açlık ve tokluk meselemiz” dedi.

 
 
14/01/2008  00:09  7323 defa okundu