GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Genel Kültür => Memleketimiz Köşesi => Konuyu başlatan: sevdaligul - 13 Ocak 2008, 23:08:41

Başlık: Kilis Mutfağı
Gönderen: sevdaligul - 13 Ocak 2008, 23:08:41
Kilis mutfağı kendisine has yemekleri ile zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerimiz; "günlük pişen yemekler" ve "özel günlerde yapılan yemekler" olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yemeklrimizin temelini et ve bulgur oluşutrur. Bunun yanında sebze ağırlıklı yemekler de mevsimine uygun olarak yapılmaktadır.

Kilis yemekleri zengin Türk mutfağının özellikleri taşımakla birlikte Halep mutfağının özellikleri de yansıtır. Ön planda yağlı , baharatlı yemekler olduğu gibi zeytin yağlı yemeklerde Kilis mutfağının vaz geçilmez unsurlarındandır. Zeytinyağı yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir ki hemen her Kilis'linin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin maddesidir.

Kilis yemeklerinde damak zevki ön planda gelmektedir. Yemeklerin lezzetli ve emekli olmasına özel önem verilir. Yemeklerde , yemeğin özelliğiğne göre çeşitli baharatlar kullanılır.

FİRİKLİ ACUR DOLMASI

(http://www.kilis.gov.tr/acur_dolmasi_dosyalar/image004.jpg)


  M a l z  e m e l e r

* 500 gr. yağlı kıyma,

* 1 yemek kaşığı d. salçası,

* 1 yemek kaşığı biber salçası,

* 250 gr. bulgur,

* 250 gr. firik,

* 2 kg. acur,

* 2 baş kuru soğan,

* 1 baş sarımsak,

* Kırmızıbiber, karabiber, tuz,

* Yeteri kadar su.

Not: Malzemeler 6 kişiliktir.



HAZIRLANIŞI:

Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur (oyulurken dile değdirilerek acısına bakılır). Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir leğen içine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, tuz, kırmızıbiber ve karabiber konarak biraz yoğurulur. Hazırlanan bu iç, acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur. Önceden kesilmiş acur başları ile doldurulmuş acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak kadar su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır; dolma kısık ateşte pişirilir. Servise sunulur.
Başlık: AKITMALI UFAK KÖFTE (Analı Kızlı)
Gönderen: sevdaligul - 13 Ocak 2008, 23:09:34
(http://www.kilis.gov.tr/ic_katmasi_dosyalar/image004.jpg)

  M a l z  e m e l e r

İçi: 250 gr. az yağlı kıyma,

2 adet ortaboy kıyılmış soğan,

1 tatlı kaşığı baharat,

1 tatlı kaşığı kırmızıbiber,

1 çay kaşığı tuz,

1 çay kaşığı karabiber,

Suyu: Yarım tavuk veya 500 gr. kuşbaşı yağlı et,

1/2 bardak nohut,

1 yemek kaşığı domates salçası,

1 yemek kaşığı biber salçası,

1/2 limon, 1 yemek kaşığı tereyağı,

1 yemek kaşığı nane,

1 tatlı kaşığı tuz, Yeteri kadar su.

Köftesi: 500 gr. yağsız kıyma,

500 gr. simit,

2 tatlı kaşığı kırmızıbiber,

1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet yumurta,

1 ufak soğan,  karabiber.





   



HAZIRLANIŞI: 

Simit, yağsız kıyma, iki tatlı kaşığı kırmızı biber, bir tatlı kaşığı tuz, ince ince doğranmış bir küçük soğan, bir çay kaşığı kara biber ve bir yumurta birbirine katılarak iyice yoğrulur. Ayrı bir kapta, içinin malzemesi kavrulur ve bir harç elde edilir. Yoğurulmuş köfteden pinpon topu kadar parçalar ayrılır, parmakla oyulur. İçine hazırlanmış iç harcından konularak yuvarlanır. Bunlara akıtma denir. Kalan köfte kiraz büyüklüğünde yuvarlanıp süzgeçte akıtmalarla birlikte su buharında haşlanır. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, tavuk veya et, salçalar ve limon, tuz ilave edilip pişirilir (tavuk kemiklerinden ayrılıp temizlenir). Hazırlanan akıtma ve köfteler bu suyun içerisine atılıp birkaç dakika kaynatılır. Servis yapılırken üzerine nane ile ısıtılmış yağ dökülür. (




 Alıntı