GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Genel Kültür => Konuyu başlatan: ђ๏Ŧєєz - 10 Ocak 2008, 23:40:22

Başlık: ÖRÜMCEKLERİN SIRLARI
Gönderen: ђ๏Ŧєєz - 10 Ocak 2008, 23:40:22
Yüzlerce kilometre savrulabilirler...

Genç örümcekler, ağ tellerinin sayesinde uzun mesafelere uçabilirler. Bunun için telin bir ucunu bir yere bağlayarak kendilerini hava akımlarına bırakırlar. Böylece yerlerinden havalanan örümcekler, karada 5 km, denizde ise yüzlerce km uzaklara savrulabilirler.


Ağ malzemesi dışarı çıkar çıkmaz donar...

Örümceklerin vücutları iki parça olup arka kısmındaki bezlerden ağ üretimi baslar, buradaki çok ince deliklerden sıvı ve damlalar halinde verilen ağ malzemesi dışarı çıkar çıkmaz donar.


Kurbana özel ağ...

Örümcekler ağlarını, avlamak istedikleri hayvanin boyutuna göre örerler. Örneğin Güney Amerika örümceği, Eylül ayında yeni yuvalar aramaya çıkan beyaz karıncaları daha kolay yakalayabilmek için sık gözlü ağlar örerken, avlamak istediği böcek, büyük boyutlu bir kelebek olduğunda ördüğü ağın gözleri büyümekte, sağlamlığı ve esnekliği daha da artmaktadır.


Manken örümcekler...

Başka bir örümcek çeşidi de diken ve ağaç kabuklarından manken örümcekler yapar. Örümcek ağlarının ipleri ipektir. Bu iplikler, ayni çaptaki çelik telden daha sağlamdır.


Yapışkan olmayan yerleri bilirler...

Örümcek ağının her tarafı yapışıcı değildir. Kurban ağa yakalanınca yapışkan kısmi bildiklerinden kendileri de ağa yakalanmadan onun yanına kadar giderler.


Düşmanları yanıltmak için sahte ağ...

Örümcek, düşmanlarını yanıltmak için birkaç adet sahte ağ merkezi tesis eder. Yediği avlarının kalıntılarını da ağ merkezlerine takarak manken örümcekler kullanır.


Usta örümcekler tek bir yüzeye ağ yapabilirler...

Örümcekler ağlarını kurmak için iki ayrı yüzeye ihtiyaç duyarlar. Ağlar genellikle iki duvarın birleştiği bir köşe ya da iki dal arasında kuruludur. Ancak bazı örümcekler tek bir yüzeyi kullanarak ağlarını yapacak kadar ustadırlar.


Bu uyarı kuşlar için...

Bu örümcekler ağlarına parlak beyaz renkte, zig-zag seklinde işaretler koyarlar. Bu işaretler kuşlar için bir uyarıdır ve ağın içinden geçmemeleri gerektiğini hatırlatmaktadır.


Yılanlara meydan okuyorlar...

Erkek tarantulanın bacak boyu 25 santimetreyi bulur. Kurbağaları, kertenkeleleri, fareleri ve hatta küçük yılanları yakalayıp yiyecek kadar güçlüdür.


Çiftleştikten sonra esini öldürüyor...

Karadul türündeki örümceklerde erkeğine Gore 4 – 5 kat büyük olan dişinin çiftleştikten sonra erkeğini yediği görülür.


Neslin devamı için ölüme 'evet'

Ancak bu erkeklerin bir gecelik zevk uğruna katlandıkları bir sonuç değil, kendi nesillerini devam ettirebilmek, kendi evlatlarını ürettirebilmek için kendilerini dişiye kurban etmeleridir.


Hürriyet
Başlık: ÖRÜMCEKLERİN SIRLARI
Gönderen: hamarat - 19 Ocak 2008, 16:00:49
Yarattığı  her şeyde nelere Kadir oldugunu görebiliyoruz. Ne denir ki başka...
Emeğine sağlık.Paylaştığın için teşekkürler.