GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

HOBİLERİMİZ VE EL SANATLARI => Hobiler => Yöresel El Sanatları => Konuyu başlatan: PERİ - 25 Aralık 2007, 23:44:21

Başlık: KÜTAHYA DA ÇİNİCİLİK
Gönderen: PERİ - 25 Aralık 2007, 23:44:21
KÜTAHYA'DA ÇİNİCİLİK;
(http://img299.imageshack.us/img299/3521/cini5hq6.jpg)
Kütahya şehrinin kurucusu olan Frigler’in ( Frigyalılar ) çanak, çömlek yaptıkları ve bunları süsledikleri bilinmektedir. Kütahya’da bu sanata ilgi Romalılar, Bizanslar, selçuklar zamanında sürülmüştür. İlk osmanlı çinileri XIV. Yüzyılda İznik’te yapılmaya başlamıştır. Kütahya bu dönemde çinicilikte ikinci merkezdir. İznik çiniciliği XVII yüzyılda gerilemiş ve yerini Kütahya çiniciliğine bırakmıştır. Kütahya çiniciliğinde süsleme sanatı , dokuma motiflerinden esinlenerek geliştirilmiştir. Bu süslemeler; iç içe geçmiş dal, yaprak şekilleri ve geometrik şekillerdir. Kütahya da XIV. Ve XV. Yüzyıllarda ilk Osmanlı çinileri çömlekçi kili olan kırmızı hamurdandır.

(http://img299.imageshack.us/img299/3808/15cmkutahyamavibeyazcinwp9.jpg)(http://img207.imageshack.us/img207/2954/15cmkutahyarenklicinivafg4.jpg)(http://img144.imageshack.us/img144/4603/18cm20klasik20kutahya20ws3.jpg)
   
Bu teknik Kütahya çiniciliğinde önemli bir aşamadır. Sıraltı tekniğinde mavi, kobalt mavisi (lacivert), beyaz renkler kullanılmış ve çiniler ak hamurundan yapılmıştır. Kütahyaspor rengini bu çinilerden almıştır. Süsleme olarak daha çok küçük çiçekler, damarlı yapraklar, ince dallar , “S” biçimli motifler , kanca yapraklar kullanılmıştır. XVI. Yüzyılın ikinci yarısında büyük gelişme gösteren Kütahya çiniciliği, kendine özgü renklerle İznik çiniciliğinden ayrılır. Bu renkler sıraltında kobalt mavisi , firuze, çalık yeşili katılarak oluşturulmuştur. Kimi ustalar karışımlara başkalarına öğretmedikleri için bazı renkler günümüzde elde edilememektedir. XVII. Yüzyılda Kütahya, Osmanlı Çiniciliğinin merkezi olmuştur. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Kütahya da o dönem 34 çini atölyesi olduğunu yazmaktadır. Bu yıllarda İstanbul’da Kütahya da ve diğer şehirlerde pekçok camii ve bina Kütahya çinileri ile süslenmiştir.


 Günümüzde Kütahya da pek çok çini   imalathanesi vardır. Ayrıca çok sayıda yazma ve süsleme atölyeleri bulunmaktadır. (http://img207.imageshack.us/img207/5683/cini10eb0.jpg)Son zamanlarda bazı çiniciler tarafından yeni motifler denenmekte, Selçuklu desenleri stilize edilerek kullanılmaktadır. Ayrıca yeni bir teknik olan seramik kabartma tekniği uygulanmaktadır.

(http://img207.imageshack.us/img207/8432/cini3nd9.jpg)

Kütahya çini atölye ve fabrikaları, satış mağazaları, pazarlama kuruluşları, Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi çinicilik çalışmaları ,Anadolu Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksek Okulu Seramik Bölümü, vb. gibi kuruluşları ile yurdumuzun gelişmiş tek çini merkezidir.


(http://img206.imageshack.us/img206/9987/cini11vp1.jpg)
   
   
   
Başlık: KÜTAHYA DA ÇİNİCİLİK
Gönderen: Avicenna - 26 Aralık 2007, 00:05:24
Güzel memleketimin essiz sanati.
Tanitimi daha cok yapilmali, hak ettigi yere ulasmali.
Cumartesi günü yapilan Fenerbahce - Trabzonspor macinda Roberto Carlosa Kütahya cinisi ve Fenerbahce yönetimine Tavsanli Leblebisi hediye edildini okuyunca cok sevinmistim.

Paylasimin icin tesekkür ederim Peri, keske orada olsaydim simdi... :-\
Başlık: KÜTAHYA DA ÇİNİCİLİK
Gönderen: iğneci - 26 Aralık 2007, 00:39:15
Artik yavas yavas yurdumuzu taniyacagiz.Konya´nin etli ekmegi firin kebabi...
Simdi de Sanatla cininin  kaynastigi yer Kütahya.Sehir Meydaninda  Koskocaman bir cini vazo vardi duruyordur sanirim.Etrafinda yakin bir lokantada yemek yemistik.Arabanin icinde; anahtarini unutmusuz.Bereket versin arka bagaj kapisi acikmis ta daha fazla heyecan cekmedik...Aclik basimiza vurmustu  sicak da bir taraftan ne günlerdi...  :D :D

Kayserinin sucugu,
Bursa´nin ipeklisi,
Tarihlerde ün almis
Kütahya´nin cinisi