GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Hastalıklar => Konuyu başlatan: armağan - 01 Aralık 2007, 23:54:11

Başlık: BUNLAR NASIL HASTALIK???
Gönderen: armağan - 01 Aralık 2007, 23:54:11
TAVUK KARASI:
Tavuk karası bir göz hastalığıdır. Beyne giden sinirlerin görevlerini zamanla yerine getirememesinden kaynaklanır. Küçük yaşlarda fazla belirgin olmayan bu hastalık, yaşın ilerlemesiyle birlikte belirmeye başlar. Zaman ilerledikçe hastayı körlüğe mahkum edebilir. Yani tavuk karası hastalığı görme yetisini tamamen kaybetmeye yol açabilir. Hücre ölümü durana kadar devam eder. Bu hastalığın henüz kesinleşmiş bir tedavisi bulunmamaktadır.

İNCE HASTALIK:
 Halk arasında İnce Hastalık olarak  tabir edilen durum tıbben tüberküloz ya da verem anlamına gelmektedir. Akciğerlerde yerleşen fakan kan ve lenf yoluyla tüm vücuda yayılabilen mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. İnce  hastalığa yakalanan kişinin en az altı ay süreyle ilaç tedavisine ihtiyacı vardır. Günümüzde tedavisinin mümkün olmasına ve korunulabilir bir hastalık olmasına karşın, halen dünyamızda en çok ölümle sonuçlanan bulaşıcı hastalıklardan biri olma özelliğini yitirmemiştir.

GUT:
  Bu hastalık vücudumuzdaki ürik asit düzeylerinde oluşan sorundan kaynaklanır. Ürik asit kristalize olur ve eklemlerde çökelir. Bu durum hastada ciddi ağrılara neden olur. Çoğunlukla ayak başparmağı büyük ekleminde cereyan etmesiyle birlikte; eller, kollar ve diğer eklem yerleri de bu hastalıktan etkilenebilir. Tedavi edilmeyen gut hastalığı böbrek rahatsızlıklarına, sakat eklemlere, kemik ve tendonlarda iltihaplanmaya neden olabilir. Uzman tarafından müdahale edilmesi ile birlikte tedavisi olan bir hastalıktır.

KARASU:
 Karasu olarak tabir edilen bu hastalık göz tansiyonu anlamına gelmektedir. Doğumsal oluşabilir, yıllarca hiç belirti vermeden gelişebilir. Bu  nedenle bebeklerin de kontrolden geçmesi önerilir. Eğer göz içi tansiyonun normal değerleri  aşarsa sinir hücrelerinde kayıplar oluşmaya başlar. Sinirlerin tamamen tahrip olması durumunda ise kişide körlük başgösterir. Gözde ve göz arkasında şiddetli ağrı, görme bulanıklığı, cisimlerin etrafında renkli hareler görme, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösterebilir.

BAYILMA:
Aniden gelişen, dolaşım yetmezliğine bağlı, beynin kısa süreli kansız kalması sonucu ortaya çıkan geçici  bir bilinç kaybıdır. Kan basıncının düşmesi, açlık, ani sevinç, üzüntü ya da şaşkınlık, kapalı ve havasız ortamlarda  uzun kalma  gibi nedenlerle oluşabilir. Bayılma durumunda ilk müdahalede  kişi sırt üstü yatırılarak ayakları yukarı kaldırılmalıdır. Sıkı giysiler ya da  aksesuarlar gevşetilir ve kişi kapalı ortamdan çıkarılır. Kolonya ya da soğan gibi uyarıcı kokular koklatılır. Ancak kişi 5 dakika içinde kendine gelse de, gelmese de en yakın sağlık merkezine götürülmelidir.

BALONCUK:
Tıp dilinde  anevrizma denilen durumdur. Temiz kan taşıyan damarlarda oluşan genişlemelerden kaynaklanır. Beyin anevrizmaları ani kanamalarla zaman zaman dramatik sonuçlar doğurabilir. Yapı itibarı ile damar duvarının doğuştan zayıf olduğu noktalarda, genellikle de damarın daha kücük dallara ayrıldığı noktalarda oluşur. Damar duvarının zayıf  olduğu noktalarda damar içi basınç nedeni ile her kalp atımında damar duvarı zayıf noktadan dışarı doğru bombeleşerek baloncuk oluşturur. Basıncın ağır basması ile patlama meydana gelebilir.

DOLAMA:
Parmağa cisim batması sonucu tırnak dibinde meydana gelen iltihaplanmaya halk dilinde dolama denir. Tıp dilinde ise paronychia olarak anılır. BAşlangıçta kızarıklık ve hafif ağrı ile kendini gösterirken, daha sonra içi su  dolu sivilceye dönüşür. Dolama kan zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle doktora görünmekte fayda vardır. Sıcak su kompleksi ve alkol pansumanı dolama görülen bölgeyi rahatlatabilir.
Başlık: BUNLAR NASIL HASTALIK???
Gönderen: orkide - 02 Aralık 2007, 02:58:55
Emeklerine saglik arkadasim.Bizleri bilgilendirdigin icin de tesekkürler...