GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Hastalıklar => Konuyu başlatan: armağan - 30 Kasım 2007, 23:30:26

Başlık: İHMALİN ADRESİ "AİDS"
Gönderen: armağan - 30 Kasım 2007, 23:30:26
Tarih boyunca her yüzyılın kendine özgü ortaya çıkmış salgın hastalıkları vardır. Geçen yüzyıllarda milyonlarca insanın ölümüne neden olan frengi, veba, tüberküloz gibi salgın hastalıkların yerini 20. yüzyılın son çeyreğinde, bulaşıcı bir hastalık olan AİDS aldı. Çağın vebası olarak tanımlanan AIDS hastalığı bulaşıcı olmasının yanı sıra bulaşma sşekli nedeniyle de utanılan ve saklanması gereken bir hastalıkmış gibi görüldü ve görülmeye devam ediyor.

"1 Aralık Dünya AIDS Günü " nedeniyle yapılan açıklamalarda Dünyada 40 milyonun üzerinde HIV virüsü taşıyıcısı var. Bu yıl Dünyada ise 1milyon 700 bin yetişkin, 330 bin çocuk olmak üzere 2 milyondan fazla kişinin AIDS hastalığından hayatını kaybettiği açıklandı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre ise ülkemizde 2 bin 544 AIDS hastası bulunuyor. Bulaşıcı olan bu hastalığın önüne alınacak kişisel ve toplumsal önlemlerle geçilebileceğini belirtilmiştir.

AIDS NEDİR?
Edinsel İmmün Yetmezlik SEndromu (AIDS), vücudumuzun enfeksiyonlara karşı savaşma yeteneğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir grup ciddi hastalığın adıdır. HIV-AIDS ile yaşayan insanlar, bağışıklık sistemlerinin savaşma yeteneklerini kaybetmiş olmaları nedeniyle bazı hastalıklar ve enfeksiyonlara diğer insanlardan daha kolay yakalanırlar.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uzun süren ishal. tüberküloz, solunum yolu enfeksiyonları, kaslarda gerginlik, eklem ve kas ağrıları, mide bulantısı, ateş ve döküntü, unutkanlık, kişilik bozuklukları, hatta bazı ender görülen kanser cinsleri belirtileridir. HIV, vücudun hastalıklara karşı korunma sistemi olan bağışıklık sistemini etkiler, hiçbir belirti vermeden de yıllarca yaşayabilir. Virüsün alınmasından, klinik tablonun ortaya çıkmasına kadar geçen süre en az 2 yıl olabileceği gibi 10 yıldan daha uzun da olabilir. HIV alındıktan sonra, yaygın kullanılan laboratuar testleriyle saptanabilmesi için ortalama üç aylık bir sürenin geçmesi gerekir.

HIV NASIL BULAŞIR?
HIV bir insandan diğer insana korunmasız cinsel ilişki, HIV taşıyan anneden gebelik, doğum ya da emzirme sırasında bebeğe geçmesi, bulaşmış kan ürünlerinin kullanılması ve kanlı enjektörlerin damar içi madde kullanan bağıllılar tarafından paylaşılmasıyla olur.

AIDS HANGİ DURUMLARDA BULAŞMAZ?
Günlük yaşamda ve sosyal ilişkilerle bulaşmaz. Öpüşme, dokunma, sarılma, el sıkışmayla bulaşmaz. Herkese açık tuvaleti kullanmakla, havuza girmekle, duş yapmakla, başkalarının eşyalarını kullanmakla, sinek, böcek sokması, hayvan ısırması gibi durumlarla hastalık bir başkasına geçmez.

NASIL TANI KONULUR?
Tanı ELISA yöntemiyle yapılan kan testiyle konulur. Bu test virüsün bulaşmasından 2-12 haftaya kadar doğru sonuç vermeyebilir. Test 3 aylıkken yapıldığında verdği sonuç neredeyse kesindir. Vücuttaki lezyonlar ve şikayetler tanı koymada düşündürücüdür ama hiçbiri HIV/AIDS e özgü değildir. Kişi HIV aldıktan sonra ortalama 8-10 yıl sağlıklı bir yaşam sürebilir; dışardan bakmakla hasta olduğu anlaşılamaz. Ama virüsü almasından itibaren bulaştırabilir. Bu yüzden sağlıklı görünen bir insandan bu  virüsü çok rahat alabirisiniz. SAdece ELISA ile tanı konulmaz;: doğrulama testleri yapılmalıdır(Western Blot). TEst yapılırken kişilerin kimlikleri gizli tutulur.

TEDAVİ YÖNTEMİ NELERDİR?
Son zamanlarda geliştirilen ilaçlarla AIDS e yakalanan kişilerde yaşam süresi uzatılabilimekte ve hastalığın yol açtığı komplikasyonlar tedavi edilerek kişinin hayat kalitesi arttırılabilmektedir. Ama hastalığın kesin bir tedavisi henüz yoktur.
Başlık: İHMALİN ADRESİ "AİDS"
Gönderen: sevdaligul - 30 Kasım 2007, 23:54:23
emegine saglık arkadaşım bu bilgileri bizle  paylaştıgın için
Başlık: İHMALİN ADRESİ "AİDS"
Gönderen: orkide - 01 Aralık 2007, 00:37:05
Aids, hemen hemen günümüzün vebasi, sonra da tüberkilozu..Bereket versin ki korunulmasi  bir parca kontrol altina alinabiliniyor..keske bunun da caresi bulunabilse.
Başlık: İHMALİN ADRESİ "AİDS"
Gönderen: ђ๏Ŧєєz - 01 Aralık 2007, 10:21:30
Bunun asıl çaresi belli ama maalesef ki insanlar çoğu zaman nefislerine yenik düşebilyor bir çok konuda olduğu gibi. Allah herkesi bu ve benzeri olumsuz durumlardan, hastalıklardan, günahlardan korusun.

Bizleri böylesine önemli bir konuda aydınlattığın için sana da ayrıca teşekkürler armağan. Emeğine sağlık...