GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Üniversiteler => Konuyu başlatan: sevdaligul - 29 Kasım 2007, 19:29:30

Başlık: Gelecegin Meslekleri
Gönderen: sevdaligul - 29 Kasım 2007, 19:29:30
Uzmanlar uyarıyor: 'Tercih edilecek mesleğin gelecekte nasıl bir gelişim izleyeceği önemli'

* Enformasyon mühendisliği
* Ergonomi mühendisliği
* Genetik mühendisliği
* Network mühendisliği
* Otomasyon mühendisliği
* Tasarım mühendisliği
* Tıp mühendisliği
* Uluslararası ilişkiler
* Kamu yönetimi
* Hukuk
* Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri
* Psikoloji
* Rehberlik ve psikolojik danışma
* Halkla ilişkiler ve tanıtım

Modern Eğitim Fen (MEF) Dershaneleri Rehberlik ve Araştırma Birim Müdürü Erdem Kaya , tercih edilecek mesleğin gelecekte nasıl bir gelişim izleyeceğinin de çok önemli olduğunu söyledi. Kaya, şöyle konuştu: ''Mesleklerin gruplanması içinde gelecekteki konumlarına baktığımızda şunlar görülebilir.

1 . Mühendislik bilimleri içerisinde elektrik-elektronik mühendisliği, telekomünikasyon, bilgisayar mühendisliği, tasarım mühendisliği, makine mühendisliği, internet konusunda gelişecek bilgisayar mühendisliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, çevre mühendisliği, endüstri mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, sistem mühendisliği, kontrol mühendisliği vb. meslek alanları, teknolojik ve toplumsal gelişmeler doğrultusunda gelecekte insan kaynağı açısından gereksinimi artacak meslekler olarak görülmektedir. Gıda, beslenme ve insan sağlığının ön planda olması ile gelişecek konular ön plana çıkabilir.

2 . İktisadi ve idari bilimler alanından olan mesleklerde, uluslararası ilişkiler, iktisat ve işletme alanları, insan kaynakları, pazarlama, finansman danışmanlığı, e-ticaret alanında gelişecek insan kaynağı, mal ve hizmetlerde geliştirilecek kalite arayışı için eğitim ve araştırmalar yapacak insan kaynağı, işletmelerde bilgi yönetimi sistemleri geliştirecek insan gücü ön plana çıkacak gibi görünüyor. Uluslararası hukuk, evrensel siyaset gibi kavramlar ön plana çıkacak.

3 . Tıp ve sağlık bilimleri açısından baktığımızda gelecekte insan sağlığının daha da önemsenmesi ve bu alanda gelişim gösterecek alt uzmanlık dalları aynı yoğunlukta talebi olacak meslekler olarak sıralanabilir. Bu alanda ve sağlıkla ilgili yan dallarda insana daha kaliteli yaşam olanağı yaratmayı hedefleyen alanların öneminin artacağı düşünülebilir. Bu alanda koruyucu hekimlik, sağlık yönetimi ön planda olan kavramlar olacak.

4 . Temel sosyal bilimler alanında olan fakat ÖSS'de EA puan türüyle öğrenci alan programlar içerisinde hukuk, sosyoloji, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, uluslararası ilişkiler gibi mesleklerde artan nüfus ve buna bağlı geliştirilecek sosyal projeler, eğitim alanıyla ilgili olabilecek çağdaş gelişmeler vb. konularda gelişmeler olacaktır. Bu alanla ilişkili ÖSS SÖZ puanı ile öğrenci alan iletişim, halkla ilişkiler, reklamcılık, yazılı ve görsel medya alanlarında kendi gerçeği içinde gelişmeler olacaktır. Ayrıca insan gelişimi ve danışmanlığı, psikolojisi üzerinde durulması gerekecektir.

5 . Ülkenin en önemli insan kaynağının eğitiminde rol alacak ve her türlü eğitim kademesinde görev yapacak güçlü eğitimcilere gereksinim artacaktır. Bu nedenle özellikle eğitim alanında okulöncesi eğitimden yükseköğretime ve yeni gelişen bir alan olan yetişkin eğitimine yönelik ihtiyaçların artacağı tahmin edilmektedir

Alıntı
Başlık: Gelecegin Meslekleri
Gönderen: armağan - 29 Kasım 2007, 21:27:52
Çok güzel bir paylaşım olmuş arkadaşım emeklerine sağlık.
Çağ atladıkca daha netür meslekler görüp vede duyacağız. Ama bana kalsa bu meslek gruplarının içinden Psikoloji ya da rehberlik ve psikolojik danışma böl.  ünv. öğrenciler tarafından tercih edilip okunmasının şimdiki dönem ve gelecek dönem için insanların rahatlamaları ve üzerindeki sıkıntılarının atılması konusunda çok yol gösterici bir yöntem olacağını düşünüyorum.  Ama maalesef şimdiki öğrencilerin daha çok hangi meslek grubu daha çok para getirir düşüncesi malumunuzdur. Bu güzel paylaşım için tekrar teşekkürler.
Bu alkışlar sanaaaaa
 :sev1: :sev1: :sev1: :sev1: :sev1: :sev1: