GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Faydalı , Hareketli ve Gülle Yer => Faydalı Bilgiler => Konuyu başlatan: orkide - 02 Kasım 2007, 17:37:48

Başlık: MUTFAGA AIT PÜF NOKTALAR
Gönderen: orkide - 02 Kasım 2007, 17:37:48

Acı patlıcanın...
 
Doğranıp soyulmuş patlıcanların acılığını almak için yarım saat kadar tuzlu suda bekletmeniz yeterli...
 
Baklagilleri pişirirken...
 
Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi besinlerin vitamin ve mineralleri haşlandıkları suya geçtiğinden, haşlandıkları bu suyla pişirilmelidir. Bu yiyeceklerin çabuk pişmesi için yemeğin içine karbonat ilave etmek ise başlı başına bir hatadır, çünkü böylelikle bütün vitaminleri yok etmiş olursunuz. 
 
Balık ayıklarken
 
Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin. Daha sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın. Bir diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır

Bol sulu limonlar için...
 
Üç dakika suda beklettiğiniz taze limon hem daha kolay sıkılır hem de bol su verir

Börek bekletilince... 

 
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin. Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın.

Daha da lezzetli zeytinyağlılar için...
 
Zeytinyağlı yemeklere bir-iki adet kesme şeker atarsanız yemeğin lezzeti daha artacaktır. 
Daha lezzetli çaylar için…
 
Çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağı fikri bilinenin aksine yanlıştır. Çayın uzun süre demlenmesi içindeki bazı maddelerin oranını değiştirdiğinden bu da çayın tadını etkiler. Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, tadının daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz.

Daha lezzetli soğanlar...

 
Soğanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız kavururken içine biraz şeker atın. 

Daha yumuşak ve lezzetli etler için…
 
Eti kemiğinden ayırmadan çiçek yağında bir müddet dinlendirin. Bunun sonucunda etinizin hem daha yumuşak hem de daha lezzetli olacağını siz de fark edeceksiniz. Eti yumuşatmanın bir başka yolu ise limon suyudur. Hiç pişmeyecek gibi görünen sert etler bile limon suyu (ya da yemeğine göre sirke) ilavesiyle hem daha yumuşak hem daha lezzetli olur hem de çabuk pişer. Sert etleri yumuşatmak için kullanılan bir başka yöntem ise tencereye bir parça ekmek atmaktır. 

Domatesin kabuğu
... 
 
Domates kabuğunun kolayca soyulabilmesi için domatesleri kaynar suda bir dakika bekletin. 

Eldeki balık kokusunu gidermenin yolları... 
 
Elinizdeki balık kokusunu gidermek için elinizi soğuk suyla yıkadıktan sonra sirke veya limonla ovalayın. Pişirdiğiniz kaplardaki balık kokusunu da yine bu yöntemle sirkeli suyla çıkarabilirsiniz.

En güzel patates kızartması ve püresi...
 
Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız. Patates pürenize değişik bir koku ve tat vermenin yoluysa içine bir miktar hindistan cevizi atmaktan geçiyor... 
 
Graten yapacağınız yemeği…

 
Graten yapacağınız yemeğin üzerine galeta tozu serperek daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz. 
 
Havucun rengini korumanın yolu
 
Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz. 

Kızartma yaparken yağ sıçramaması için
 
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz. Tuz yağın içindeki sıçramaya neden olan nemi alacaktır

Komposto ve şerbet yaparken dikkat edilecek hususlar... 
 
Taze ve yumuşak meyvelerden komposto veya şerbet yaparken, önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonradan eklerseniz meyvenin parçalanmasını önlersiniz. Kuru ve sert meyvelerde ise tam tersine şeker, meyve piştikten sonra eklenmelidir.

Kuruyan kahveler… 
 
Türk kahvesinin tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine iki-üç tane kesme şeker atın. Böylece kavanozdaki kahve bitene kadar tazeliğini koruyacaktır

Küfsüz ekmekler...
 

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna koysanız da kısa sürede küflenir. Bunu önlemek için de yapılacak en iyi şey tuza başvurmak. Artan ekmeği kutusuna koyarken ufak bir kabın içine de tuz koyun, emin olun yararını göreceksiniz.
 
Salata için doğru soğan...
 
Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletmenizde fayda var. Bu sayede hem doğrarken gözünüzü yakmaz, hem kolay dilimlenir, hem de görünüşü daha parlak olur.

Yemeğiniz yağlı olduysa...
 
Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın. Bu işlem yemeğin buharıyla birlikte yağını da çekmesini sağlar. 
 
Yeşil sebzeler renk değiştiriyorsa... 
 
Yeşil sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını sürekli kapalı tutmayıp arada bir açarsanız sebzenin orijinal rengini kaybedip kahverengi bir görünüm almasını engellemiş olursunuz. Kimileri kahverengileşmeyi önlemek için pişirme işlemi sırasında yemeğin içine soda atma yoluna başvurur. Ama bilinenin aksine bu doğru bir yöntem değildir, çünkü soda hem yemekteki besin değerini düşürür hem de lezzeti bozar

Yumurta fazla pişerse..

 
Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur. Bu halka oluşana kadar pişen yumurtanın kokusu rahatsız edici, hazmı zor olabilir. Yumurtanın maksimum pişme süresi 12 dakika olmalıdır. 

Zeytinyağlı yemekler… 
 
Zeytinyağlı yemeklerin soğumadan kapaklarını açmamalısınız. Yoksa yemeğinizin rengi kararır ve vitaminini kaybeder.