GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Atatürk Bölümü => Atatürkle İlgili Diğerleri => Konuyu başlatan: orkide - 02 Ekim 2007, 21:35:06

Başlık: ATATÜRK DEVRIMLERI ( Gelin tartisalim)
Gönderen: orkide - 02 Ekim 2007, 21:35:06

Atatürk, askeri bir dahi ve iyi bir lider olduğu gibi, aynı zamanda büyük bir devrimciydi. O dönemlerde, Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşabilmesi ve kültürel açıdan gelişmiş toplumların aktif bir üyesi olabilmesi için, modernize edilmesi çok önemli idi. Mustafa Kemal ülkesindeki yaşamı modernize etmiştir. Atatürk 1924 ile 1938 yılları arasında, insanlarının kurtuluşları ve hayatta kalabilmeleri için yaşamsal öneme sahip olan devrimleri hayata geçirmiştir. Tüm bu devrimler, Türk halkı tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştı.


Harf Devrimi

Atatürk'ün gerçekleştirmiş olduğu en önemli devrimlerden birisi, Arap alfabesinin kaldırılması ve Latin alfabesinin kabul edilmesi olmuştur. 3 Kasım 1928 tarihinde, yeni Türk Alfabesi kabul edilmiştir.

Kıyafet Devrimi

Kıyafet devrimi ile birlikte, kadınlar çarşaf giymekten vazgeçerek, modern kadın elbiseleri giymeye başladılar. Erkekler ise fes yerine şapka giymeye başladılar.

Hukuk Sisteminin Laikleştirilmesi

1920 yılında kurulmuş olan yeni Türkiye Devletinin yeni bir hukuk sistemine ihtiyacı vardı. Atatürk, Şeriat Kanununun yerine İsviçre Medeni Kanununu getirmiş, o dönemde geçerli olan ceza yasasının yerine ise İtalyan Ceza Yasasını getirmiştir. Türk Hukuk Sistemi ise tüm çağdaş gereksinimler Çerçevesinde modernize edilmiştir.

Öğrenimin Laikleştirilmesi

19. Yüzyıl başlarına dek, Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde çeşitli eğitim sistemleri uygulanmaktaydı. Atatürk İslami eğitim veren medrese sisteminin yeni toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini gördü. Bu nedenle, batı modellerine benzeyen yeni bir eğitim sisteminin oluşturulması gerekliydi. Böylece, mevcut sistem değiştirilerek 1933 yılında bir üniversite reformu gerçekleştirilmiştir.

Kadınlara Sağlanan Medeni Haklar

Atatürk Devrimleri ile birlikte, yüzyıllar boyunca ihmal edilmiş olan Türk kadınına yeni haklar tanınmıştır. Böylece kabul edilmiş olan medeni kanun gereğince bundan böyle kadınlar da erkeklere tanınan haklara sahip olacaklar, resmi görevlere atanabilecekler, oy verme ve Millet Meclisine seçilebilme hakkına sahip olabileceklerdir. Tek eşlilik ilkesi ve kadınlara tanınan eşit haklar, Türk toplumuna bir canlılık kazandırmıştır.

Atatürk'ün Türk Tarihi ile ilgili Çalışmaları

Kültürel alanda bir tür milliyetçilik anlamındaki yazı devrimi sonrasında, Atatürk tarih konusuna ağırlık verdi ve 1931 yılında Türk Tarih Kurumunu kurdu. Burada, Türkiye Tarihi kapsamlı bir şekilde incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Bunların dışında, Yeni Takvim, Ağırlıklar ve Ölçüler, Tatiller ve Soyadı Kanunu gibi diğer birçok devrimler de gerçekleştirilmiştir. Bu konudaki bazı örnekler arasında 1924 Hafta sonu Yasası, 1925 Uluslararası Zaman ve Takvim Sistemi, 1926 Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu, 1933 Ölçü Sistemleri ve 1934 Soyadı Yasası sayılabilir. 1932 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasa gereğince Türkler soyadı aldılar ve Milletin liderine de "Türklerin Babası" anlamına gelen Atatürk soyadı verildi.
 
Simdi bütün forum üyeleri arkadaslarimi konuyu tartismaya cagiriyorum:
1-Cagimizda bu ilkelere uyuluyor mu? uyuluyorsa ne kadar?
2-Uyulmuyorsa Yurdumuz nereye gidiyor?
 
 

 

 
 
 
 
Başlık: ATATÜRK DEVRIMLERI ( Gelin tartisalim)
Gönderen: sysyigit - 11 Aralık 2008, 14:38:16
Bi kere Türk Tarih Kurumu' nun belgeleri ne kadar tarafsız ve doğru bundan bile emin değiliz.Acaba milliyetçilik etkisini arttırmak ve ülkeyi bütünlüğe kavuşturmak için yalan yanlış şeyler yazılmış olabilir mi ?
Diğer devrimler tartışılmayacak ve günümüzde geçerliliği korunan ilkeler "bence".

Şimdi şöyle başlayalım kıyafet devrimi uygulanıyor fakat burda bir türban çelişkisine dikkat çekilmek istenirse kişisel fikrim bir insana şunu giyeceksin şunu giymeyeceksin ( türbanı çıkar, tak) gibi bir şey denmesi insan hakları ve kişisel özgürlükler bakımından yanlış, ama bunun kamuda uygulanması doğru ( Laiklik ilkesi ) yani kıyafet devrimi hala uygulanmakta

Hukuk devrimi de gördüğünüz gibi şeriat yasaları kullanmıyoruz her ne kadar ordunun getirdiği bir "anayasa" ile yaşamak zorunda kalsakta modern hukuk sistemini kullanıyoruz..

Medeni kanunda gayet net kadın-erkek eşitliği hukuksal bağlamda oturmuş durumda fakat hala türk halkının kafa yapısı oturmadığı için siz ne kadar yasaları değiştirsenizde cahil insanları eğitmeden bir yere varamazsınız

Öğretimin Laikleşmesi kısmen doğru fakat ilk ve orta düzey okullarda hala "zorunlu" din dersinin ( hatta İslam dersinin) okutulması laiklikle birebir çelişen bir durumdur. Bu yüzden bu devrimin pek uygulandığını söyleyemiyeceğim.

Şimdi yazının başındaki Türk Tarih Kurumu'na gelicek olursak malesef Atatürk' le ilgili çoğu belge, yazı gibi şeyler yakıldı.. ve bunlar hep münferit olaylar olarak kaldı. Atatürk'ün ölümünden sonra neden belgeler ortadan kayboldu, Atatürk'ün anı defteri sansürlendi, nutuk kısaltıldı neden bu düşünceleri öğrenmememiz istendi.. Kısacası kısmen yalan bir tarih öğreniyoruz.Tarih komisyonunun bir kısmını oturup kağıt kalemle yazdığı bir tarih öğreniyoruz. Bu ne kadar nesnel, ne kadar doğrudur ? Bence hiç..
Başlık: ATATÜRK DEVRIMLERI ( Gelin tartisalim)
Gönderen: iğneci - 12 Aralık 2008, 00:44:40

Atatürk  , silah arkadaslari  ve  baldiri ciplak  halkiyla,  parcalanmis darmadagin edilmis  Osmanli imparatorlugundan  bir yurt  yaratti  ve Milli sinirlari  cizdi . Sanirim bunun  tartisilacak bir  tarafi  olmasa gerek. 7 düvel  tarafindan  dize getirilememis  ülke, simdi  cagdas  ülkeler  seviyesinin üzerine  cikarilmaliydi. Iste  o nedenle  yeniliklerin  yapilmasi gerekliydi. O  yenilikler  hepsi  birer  devrimdi.600  yillik  Osmanli  yasantisinin köklü  degisime ugramasi gerekliydi iste yapilanlar  buydu.O devirde  bir cok  devletlerde  kadina  verilmemis  haklar  Türk  kadinina   verildi. (Sirtinda Mehmetcik'e  cephane  tasiyan  Türk kadini bunu  coktan  haketmisti.) Diger devrimler de hakeza  ayni nitelikte idi.

$imdi gelelim yapilan devrimlere  uyulup uyulmadigina;

Hepimizin bildigi gibi, takil tokmak sendeleyerek   85  yili geride biraktik.son 5-6 yila  gelinceye kadar böyle süregeldi. Ne yazik ki bu  devrimleri  O zamanlar oldugu  gibi  simdi de icine sindiremeyenler  var.

Yapilan devrimlere  uymak istiyenler kadar, ne yazik ki karsit olanlarda var.
$ark kurnazligi, Sadaka kültürü, Hamdolsun söylemleri, hep baskasindan beklemek, üretmeden, tüketmek, bir is yerine gelinceye kadar öpmedik el birakmayip, sonra da kiralligini  ilan etmek... Daha bir dolu örnekleri de bulabilirsiniz. Benim verdigim vergi  Belediyeler eliyle dagitma da  neyin nesi?. Yörük üstünden Kurban kesme denir buna. O kisilerin verdigi oyla  benim oyum  ayni olamaz.

Laiklik, zorunlu din dersi, hukukta yapilan devrimler, kadin-erkek esitligi, türban, carsaf,takke, fes, malesef  kafa yapisi  degismedikce de yerli yerine oturmamis durumda.

Sade vatandas kamu kurum ve kuruluslara  girdiginde  simge teskil edecek sekilde  giyim tarzinda  olmamasi gerekir.

Elbette  dört dörtlük bir ülke  yok. Fakat 85 yilda da bu seviyede olmamaliydik.
Ha  Yurdumuz  nereye gidiyoru da, yillar  önce Cem Karaca söylemis;

      Bindik bir alametee
      Gidiyoz gıyametee
      Yol dediğin yol gibi
      Ulaşmalı bir yere
      Biz dön baba dönelim
      Geliyoz aynı yere

      Bu döngü kısır döngü
      Başı varda sonu yok
      Dönüyom dönemiyom
      Sonunda bir çıkış yok

      Yerel ve genel seçim
      Seçin bakalım seçin
      Ki dön baba dönelim
      Aynı yere gelelim

      Çete çeteye çatmış
      Çete çete içinde
      Battık buruna kadar
      Cafer getir peçetee

      Nush ile uslanmam ben
      Etmeli beni tekdir
      Tekdirden anlamazsam
      Artık hakkım kötektir

      Eskiden adam gibi
      Oturur meze yerdik
      Şimdi meze yer gibi
      Oturup adam yiyoz
      O zaman siz buna
      Müstehaksınız len!
 
Hani ahirda bazi hayvanlar vardir  At'in yerine baglarsin, O her seferinde  salinir Esegin  yerine durur. "Te$pihte hata olmaz".

Artik  ötesini, berisini  herkesin düsünmesi gerekir.

   
Başlık: ATATÜRK DEVRIMLERI ( Gelin tartisalim)
Gönderen: PERİ - 12 Aralık 2008, 00:58:46
o dönemde halk bu köklü yaşam tarzlarının değişimine hazırmıydı?hiç sanmıyorum.bir yanda cephelerde düşmana karşı savaşmış halk , savaşın sonucunda rejimin değişikliğinin şokunu yaşadı.bizim için Cumhuriyetimiz gibisi olamaz elbette. fakat benim anlam veremediğim ;kurtuluş savaşı neye karşı yapıldı.