GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi => Konuyu başlatan: sevdaligul - 19 Ağustos 2007, 02:46:16

Başlık: Boyun Ağrıları
Gönderen: sevdaligul - 19 Ağustos 2007, 02:46:16
Baş ağrıları ayrı olarak ele alınmakla birlikte yine baş ağrısına da yol açabilecek önemli bir ağrı grubu da boyun ağrılarıdır. Kötü duruş, çeşitli trafik kazaları, stres, artrit gibi nedenler, boyunda ağrıya yol açtığı gibi haketeleri de kısıtlar. Özellikle trafik kazalarının çok olduğu ülkemizde boyun ağrıları çok önemli bir sorun yaratır. Özellikle arkadan çarpmalarda kırbaç darbesi adını verdiğimiz başın önce öne sonra geriye gitmesi durumlarında daha sonradan çok ciddi boyun fıtıkları ortaya çıkabilmektedir. Boyundaki bu harabiyet sonunda ağrı, boyunda sertlik, kollara ve boyuna vuran hissizlik ortaya çıkabilir. Böyle bir trafik kazası sonucunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Böyle bir trafik kazası sonucunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Böyle bir trafik kazası sonucunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Böyle bir trafik kazasından sonra yapılan en büyük hata insanın kendisini bir yokladıktan sonra dikkat etmemesi ile başlar. Çoğu kez böyle hastalarda başlangıçta herhangi bir bozukluk yoktur. Gerçekte kas ve sinirlerdeki tahribat 24-48 saat sonra ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle böyle kazalardan sonra hastaların sırtında herhangi bir yakınma olmasa bile kas gevşetici ve ağrı kesicilerin verilmesi ve mutlaak bir gün süreyle yatak istirahati gereklidir. Yatak istirahatinin yanı sıra omuz ve boyun bölgesine sıcak tatbiki de yararlı olabilir.

Boyun kaslarının uzun süreli kasılması gerilimi de yine çok ciddi boyun, baş ve omuz-kol ağrılarına yol açabilir. Yanlış duruş, stres, şiddetli soğuk, yorgunluk gibi etkenler,uzun süreli bilgisayar-daktilo kullananlar, sürekli tek noktaya odaklaştıkları için boyun kaslarının yeterince hareket etmemesi sonucunda ağrı çeker. Özellikle stres baş ve boyun kaslarında aşırı kasılmaya ve dolayısıyla şiddetli ağrıya yol açar. Stres gibi bir etkenin ortadan kaldırılmasında kas gevşeticilerin yanısıra bölgeye yapılan injeksiyonlar, gevşeme egzersizleri, elektrisel uyaranların verilmesi ve antidepresan ilaçların önemli rolü vardır. Aynı belde olduğuboyunda da fıtık olabilir. Omurları korumaya yarayan disk adını verdiğimiz yastıkçıkların yaşla ya da darbe sonucunda yırtılmasıyla birlikte boyun fıtığı ortaya çıkabilir. İnsan vücudanda bel ve boyun en hareketli bölgeler olduğundan genellikle boyun ve bel omurlarında fıtık görülebilir. Boyun fıtığı genellikle en çok 5 ve 6. Boyun omurlarında olur. Bu fıtık sinir köklerine baskı yapar ve tutulan sinir köküne yayılan bölgede şiddetli ağrı, yanma hissi, gittikçe gelişen hissizlik ve güç kaybı meydana gelir. Böyle durumlarda öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi yetemediği durumda ise sonzamanda gelişen tekniklerle bölgeye kateder adı verilen ince sondalarla girilerek o bölgeye ilaç verilmesi, bu da olmadığı takdirde cerrahi girişim gerekebilir. Hastanın sürekli olarak boynu ile boyun egzersizleri yapması ve boynu koruması, boynun doğru kullanılması sonucunda boyun ağrıları engellenebilir. Bunun için, otururken, ayakta dururken, okurken vücuda doğru pozisyon verilir. Yatarken yastığın boyun ağrısı vermeyeycek şekilde yerleştirilmesi, bilgisayar kullanırken doğru yerde bilgisayar ekranının bulunması, koltuğun rahat olması gibi şeylere dikkat edilmesi ile boyun ağrıları önemli ölçede engellenebilir.