GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

KAYNAŞMA YERİ => Kaynaşma Alanı => Konuyu başlatan: kevser25 - 06 Mart 2019, 01:29:36

Başlık: Türkiye Şelaleleri
Gönderen: kevser25 - 06 Mart 2019, 01:29:36
(https://www.selaleler.com/wp-content/uploads/2019/03/zeyvepazari-3-768x1024.jpg)

Türkiye Şelaleleri

Türkiyedeki birçok şelalelerin tanıtımını yapan Selaleler.com sitesi sizlere en iyi hizmeti sunmak için daha kaliteli ekibiyle hergün yeni içerikler sunarak sizlere şelaleler hakkında bilgiler vermektetir. Türkiyenin 3 tarafı denizlerle ve bol akrsularla kaplı olması çok farklı bir güzelliktir. Türkiyenin birçok ilinde şelale (https://www.selaleler.com) olması vede hemen hemen her ilde güzel doğal şelaleler olması gezmeye fırsattır. Türkiyenin en iyi yerlerinden akdeniz şelaleleri, karadeniz şelaleleri, ege şelalerinin tanıtımlarını sizlere sunmaktadır sadece şelaleler hakkında bilgiler bulunan sitede başka içerik bulunmamaktır. Yaz sezonu yaklaşıyor şimdiden sitemizi dolaşmananızı bekliyoruz.

Örnegin Palovit Şelalesi, Rize’nin Çamlıhemşin bölgesinde yer alan görkemli bir şelaledir. Doğası ile sizleri kendisine hayran bırakmakta olan Karadeniz’de görkemli bir tabiat kalıtı olan Palovit Şelalesi (https://www.selaleler.com) Rize’de en fazla ziyaret edilen yerlerden bir tanesidir. Palovit Şelalesi’nin etrafında natürel ormanlar, farklı nebat örtüleri, yaban yaşamı ve tarihi köprüler yer almaktadır.

Şelalelerin en önemli özelliklerinden biri çok büyük aşındırma gücüne sahip olmalarıdır. Aşınmanın hızı, suyun düşme yüksekliğine, düşen suyun hacmine, aşağıya taşıdığı aşındırıcı maddelerin yapısına göre değişir. Çoğu zaman şelalelerin düşme hattı aşınarak, akarsu kaynağına doğru geriye kayar. Bazan da aşındırmanın yönü aşağıya yöneliktir. Böylece suların düştüğü ağız bölümü aşınarak daha yumuşak bir eğim kazanır. Şelaleler (https://www.selaleler.com/) suyun döküldüğü yerde geniş ve derin çukurlar meydana getirir. Bazı durumlarda bu çukurların derinliği düşme yüksekliği kadar olabilir.

Şelalelerin yüksekliğiyle döktükleri su miktarı arasında her zaman doğrudan bir bağıntı bulunmaz. 300 metrenin üstündeki şelalelerin çoğunda dökülen su miktarı azdır. Öyle ki taban bölümünde su ancak bir çiy gibi çevreye yayılır.

Şelalelerin yeryüzündeki dağılımı düzensizdir. Temel olarak üç çeşit bölgede bulunur: Bunlar yüksek platoların kenar bölümleriyle buraları kesen büyük çatlak hatlarda; karaların iç bölümlerinde bulunan yüksek yerlerde ve kıyı bölgelerinde yer alan gevşek tortul kütleler arasındadır.