GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

TV KEYFİ VE GÜNCEL OLAYLAR => Haber ve Yaşam Merkezi => Güncel Haberler ve Olaylar => Konuyu başlatan: sevdaligul - 16 Haziran 2007, 07:27:51

Başlık: Perakendeye 250 bin Eleman Gerek
Gönderen: sevdaligul - 16 Haziran 2007, 07:27:51
Perakende sektörünün personel açığı katlanarak büyüyor. Eleman bulmakta zorlanan sektör, çareyi İşKur ile ortak proje yürütmekte buldu. İşin ilginç yanı projelere yeterli talep yok.


(http://image.haber7.com/haber/3441.jpg)

Hem mevcut mağazalarını güçlendirmek, hem de yeni açacakları şubeler için nitelikli eleman sıkıntısı çeken perakendeciler, çareyi İşKur'la ortak yürüttükleri projenin yanı sıra eğitim programları başlatmakta buldu.

Referans gazetesinden Selma Şenol imzasıyla hazırlanan habere göre; Önümüzdeki dönemde yeni açılacak alışveriş merkezleri ve firmaların mağazalaşma atağı perakende sektöründeki nitelikli eleman ihtiyacını katladı. Yeni açılacak mağazalara eleman bulmakta zorlanan firmalar, çareyi eğitim programlarında buldu. "Türk perakende sektörünün 1 milyon nitelikli eleman açığı var" diyen Perakende Federasyonu, Perakendeciler Derneği (Perder) ve İş ve İşci Bulma Kurumu (İşkur) üniversite mezunu işsizleri eğitim vererek sektöre kazandırmak için harekete geçerken, birçok şirket de kendi bünyesinde teyakkuza geçti.

Önümüzdeki aylarda yeni açacağı mağazalarda en az 3 bin nitelikli personele ihtiyacı olacağını belirten Metro Grup, Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuda özel bir işbirliğine gidecek. Hazırgiyimin önde gelen firmalarından Kiğılı de kendi içinde eğitim merkezi kuran firmalar arasında yerini aldı. Birleşmiş Markalar Derneği de satış uzmanı yetiştirmek için düğmeye bastı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Konfeksiyoncular Birliği (İHKİB) ve Giyim Sanayicileri Derneği de eğitimlere start verdi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş Türkiye'de 2008 yılına kadar hayata geçecek yirmiye yakın alışveriş merkezi ile birlikte sektörde 250 bin eleman açığı olduğunu, bunun da sonbaharda kendisini daha fazla hissettireceğini söyledi. Kızıltaş, BMD olarak satış elemanı yetiştirilmesi konusunda seminer ve workshoplar planladıklarını açıkladı. Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör ise bu rakamın ulusal olmayan yerel zincirlerle birlikte 1 milyonu bulacağını açıkladı.

ELEMAN AÇIĞI KATLANACAK

Bir taraftan önümüzdeki dönemde açılacak yeni alışveriş merkezleri, diğer taraftan hipermarketlerden hazır giyim ve teknolojiye kadar perakende sektöründeki oyuncuların mağazalaşma atağı nitelikli elemanı kıymete bindirdi. Firmalar hem mevcut mağazalarını güçlendirmek, hem de yeni açacakları şubeler için nitelikli eleman avına çıktı. Perakende sektöründe, kasiyerden, satış görevlisine, mağaza müdüründen lojistik ve depo yöneticisine kadar her alanda elemana ihtiyaç bulunuyor.

Her yıl yüzde 15 oranında büyümeyi hedefleyen gıda ve gıda dışı perakende şirketlerinin hızlı büyümeye bağlı olarak eleman sıkıntısının katlanarak artacağı tahmini yapılıyor.

Perakende Bilgi Evi (PEBEV) Genel Müdürü Ergün Güler, sorunun sadece büyümeden kaynaklanmadığını belirterek, "Mağazacılık meslek olarak görülmediği için sirkülasyon yüzde 30 gibi oldukça yüksek seviyede. Bunun da önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.

KİĞILI HER AY 4 PERSONEL YETİŞTİRİYOR

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı perakende sektörünün en büyük sorununun 10 yıllık geçmişe sahip olan İnsan Kaynakları (İK) olduğuna dikkat çekti. Ciddi sorunlar olduğunu ve sürekli yabancı yatırımlar ve markaların geldiğini kaydeden Kiğılı, şunları söyledi: "Hızla AVM'ler açılıyor ve tüm Anadolu'ya yayılıyor. Sorunun birinci derecede kaynağı bu. Biz Kiğılı olarak bu durum karşısında kendi elemanlarımızı yetiştirmeye başladık. Eğitimcilerimiz, stilistlerimiz, danışmanlarımız her ay asgari 3-4 çalışanı eğitip yeni mağazalarımıza gönderiyor. İTKİB ve Giyim Sanayicileri Derneği de eğitime başladı ama bu yetmiyor. Hazır eleman ihtiyacımız var"

MAĞAZACILIK MESLEK GÖRÜLMÜYOR

PEBEV Genel Müdürü Ergün Güler temel sıkıntının mağazacılığın bir meslek olarak görülmemesinden kaynaklandığını anlattı. Güler, "Askere gitmeden önce, evlenmeden önce yapılacak geçici bir iş olarak görülüyor. Çalışanlar 2-4 yıl sonra nerede olabileceklerini, hangi pozisyonda olabileceklerini göremiyorlar" dedi.

Eleman ihtiyacının nüfus yoğunluğu olan Anadolu şehirlerine doğru yöneldiğini de anlatan Güler, Kayseri'de şube sayısını 12'ye çıkartacak olan Kiler'in tek başına 400 elemanı işe alacağını ifade etti.

METRO 3 BİN KİŞİYİ İŞE ALACAK

Metro Grup Türkiye Temsilcisi Nurdan Tönbek ise, açacakları yeni mağazalar ve alışveriş merkezinde 3 bin eleman açığı olacağını söyledi. Tönbek, eleman ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelere başladıklarını ifade etti.

İlk MEB sertifikalı mağazacılar geliyor

Kasım 2006'da faaliyete geçen Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim şirketi Perakende Akademisi, İşKur ile birlikte yürüttüğü protokolün ilk mezunlarını 18 Haziran'da verecek. Ön elemeleri yapılan toplam 240 işsizin eğitilerek, işe yerleştirilmesine dayanan protokol kapsamında iş garantili kursu bitiren 25 kişi Uyum Marketler Zinciri, Tekirdağ'da Ardaş, Mopaş, Çağrı gibi perakende mağazalarında farklı pozisyonlarda 1 yıl süreyle çalışacak.

Perakende Akademisi Genel Müdürü Hasan Aydoğan, organize olmuş tüm firmalar için eğitim verdiklerini belirtirken, kursiyerlerin eğitim süresince çalıştıkları yerlerde staj yapma imkanı da bulduklarını anlattı.

Akademide eğitmenlik yapan Ercüment Tunçalp de sektörde yeterli bilgiye sahip, müşteri ve ürün bilgisi olan yetişmiş eleman açığının had safhada olduğunu söyledi. Tunçalp, "Yoksa sokakta iş arayan bir sürü insanı toplar mağazaya sokarsınız. Ama onu yetiştirip adapte etmek en az bir yılınızı alır. Hızlı büyümede pek çok şirketin bu kadar vakti olamayabilir" dedi.

Öte yandan, işsiz gençleri eğiterek perakende sektöründe istihdam sağlayan İşkur bu modeli 66 alanda daha uygulayacak. Kurum eğitim hizmeti almak için bugünden itibaren ihale duyurusu yapacak. Projeyle 2 bin 854 kişinin iş bulması amaçlanıyor