GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

WEBMASTER SAHASI => Webmaster Kaynaşma Yeri => Webmaster Programları => Konuyu başlatan: photoman - 26 Ağustos 2015, 08:51:00

Başlık: Değerli Taş Nedir?
Gönderen: photoman - 26 Ağustos 2015, 08:51:00
Değerli taşlar (http://www.gumusland.com) takıların vazgeçilmezidir. Bir takıya değer, asalet ve ekstra bir güzellik verir. Peki, ne demek değerli taş? Değerli taş (http://www.gumusland.com) kısaca mücevher yapımında ve kimi zaman da sanayide kullanılan, diğer taşlara oranla az bulunduğu için maddi değeri yüksek olan mineraller şeklinde açıklanabilir. Elmas, yakut, zümrüt ve safir dışındakiler genellikle yarı değerli taş olarak kabul edilmektedir. Lapislazuli gibi bazı kaya türleri ile kehribar gibi bazı organik maddeler de takı yapımında kullanıldıklarından ötürü yarı değerli taş olarak adlandırılırlar. Şimdi, değerli taşlar ve bazı yarı değerli taşlar hakkında kısaca bilgi verelim:
Elmas:Bilinen en sert maddelerden biridir. Sertliğinden ötürü endüstriyel aletlerde kullanılması büyük önem kazanmıştır. Aynı zamanda dayanıklılığından ve ışığı çok iyi kırmasından ötürü kıymetli bir ziynet eşyasıdır. Yüzük taşı olarak çok yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.
(http://i.hizliresim.com/8bzX3r.jpg) (http://hizliresim.com/8bzX3r)
Zümrüt:Yeşil renkli ve saydam bir değerli taştır. Işığı kırma ve saçılıma uğratma gücü çok yüksek olmayan zümrüt, yakın değerdeki diğer değerli taşlara oranla çok parıldamaz. En kalitelileri Kolombiya’dan ihraç edilen zümrütler, asırlardır mücevher olarak kullanılmaktadır.
(http://i.hizliresim.com/VLDBGq.png) (http://hizliresim.com/VLDBGq)
Yakut:Kırmızının farklı tonlarında olabilmektedir. Yakuta kırmızı rengini veren içindeki krom elementidir. Nadir bulunduğu için ve sertliği sayesinde çok aranan bir taştır.
(http://i.hizliresim.com/gA6bGL.jpg) (http://hizliresim.com/gA6bGL)
Safir:Alüminyum oksidin kristal formudur. Doğal olarak bulunur veya üretilebilir. Korindonun kırmızı renkli olanları dışındaki tüm diğer çeşitlerine safir denmektedir.
Topaz: Florlu alüminyum silikat yapısında, değerli-yarı değerli taş özelliğine sahip silikat mineraline denir. Isıya dayanıklılığı son derece yüksektir. Sarı, kırmızı, pembe, mavi ya da kahverenginin çeşitli tonlarında olabilir. Ayrıca taşın rengi çoğunlukla kararsızdır ve güneş ışığında rengini kaybedebilir.
Zirkon:Zirkonyumun doğal halinde bulunan en önemli birleşiği; renksiz, sarı, yeşil, kahverengi türleri olan doğal ve saydam, değerli-yarı değerli bir taştır.
Sultanit:Mücevher yapımında kullanılan, Türkiye’ye özgü nadir bir diyaspordur. Adını Osmanlı sultanlarından almaktadır. Işığa bağlı olarak sarımsı yeşil ile eflatunumsu pembe tonları arasında renk değiştiren bir mineraldir. Türk diyasporu adıyla da anılır.

Web site: http://www.gumusland.com