GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

WEBMASTER SAHASI => Webmaster Kaynaşma Yeri => Site Tanıtımı ve Hostingler => Konuyu başlatan: dj_ibo_g_h - 14 Ekim 2013, 02:41:10

Başlık: Haber gerçekten haber mi, yoksa haber değil mi?
Gönderen: dj_ibo_g_h - 14 Ekim 2013, 02:41:10

Web Adresi: http://www.iyigunler.net
Sahibi: iyigunler
Hosting Sağlayan Firma: kendi sunucumuz
Web Master ve ya Teknik Sorumlu: iyigunler
Kullanılan sistem hakkında bilgiler: özel yazılım
Site içeriği hakkında detaylı bilgiler




Türkiye gibi dinamik bir ülkede bazen haberin nasıl bir haber olduğunu anlamak için haberci olmak gerekiyor.  Haber (http://iyigunler.net) diye okura sunulan yüzlerce metin yığını, fotoğraflar, değişik formatlarda videolar okuru, izleyeni Türkiye'nin  gündem (http://www.iyigunler.net/k/Gundem)inden uzaklaştırdığının farkında mısınız?
Çoğu haber içerisinde maniplasyon, gizli reklam hatta bir tür yönlendirme olduğunu söylemek abartılı değildir. Sınırlarımızda savaş tehlikesinin arttığı bir dönemde, Prenses Diana suikastinin ısıtılıp ısıtılıp ana sayfalarda ekranlarda defalarca ve defalarca verilmesinin bir nedeni olabilir mi? Yoksa uzayıp giden yoğun trafikte Yetenek Sizsiniz proğramında peş peşe 9 takla atan adamın ne anlamı olabilir ki?
Haber siteleri çoğu zaman işte bu gereksizliği kaynağı olabiliyor.
Son dakika haber'in nasıl olduğu, haberin nasıl olması gerektiğine belki de sadece okur karar verebilmeli. Okurun ilgisini çeken herşey haber denilebilir belki ama, burada gazetecinin varlığı sorgulanmış olmaz mı? Digital devrimle birlikte haberin özelliği, mahiyeti okurda bıraktığı iz ve algı da büyük bir değişime uğradı. Geleneksel gazete haberciliğinde okurun fazlaca seçenek bulamadığı çağdan, neredeyse sınırsız seçenekli haber siteleri doğdu. Sosyal medya mecrası haberin gerçekliliğini ve okurda bıraktığı izi anında gözler önüne sererken, gazetecliğin yeni dönemde durması gereken yeri de okurun algısına ya da insafına kaldı.
Yeni dönemde sadece haberi ilk duyuranlar değil, okurun algısını da dikkate alanlar hatırlanır olacak. Yeni gazetecilik döneminde haber, artık gazetecinin değil onu okuyana ait olacak. Bazen bir haber altına eklenen her biri zeka ürünü yorumlar, okur kaletisinin yazarın eğitim düzeyinin çok önüne geçtiğini görmek mümkün. Demek oluyor ki; artık haberci, haberini yazarken iki üç kere değil daha fazla düşünmek zorunda kalacak