GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi => Konuyu başlatan: sevdaligul - 13 Ekim 2013, 16:53:51

Başlık: Yanık Tedavisi
Gönderen: sevdaligul - 13 Ekim 2013, 16:53:51
YANIKLARDA EVDE BAKIM

(http://www.saglikvakti.com/wp-content/uploads/yan%C4%B1k.jpg)
Yanıklar için çok etkili ve hızlı evde hazırlanabilecek ilaçlar yer almaktadır. Tedavide yanığın şiddeti belirleyici rol oynar. Yanıklar bilindiği gibi birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece olarak tanımlanabilirler. Küçük yanıklar veya birinci derece yanıklarda deride kırmızı lekeler yer almakta ve buna hafif ağrı eşlik etmektedir. İkinci derece yanıklarda ciltte lekeli bir görünümün yanında kızarmış içi su dolu kabarcıklar gelişir. Bu tip yanık vakalarında şişmiş deri ile şiddetli ağrı deneyimleri mevcuttur. Öte yandan üçüncü derece yanıklar başlangıçta ağrısız ancak cilt dokularında kalıcı hasara neden olabilir. Cildin tüm katmanlarını, yağ, kas ve hatta kemikleri dahi etkilemektedir.
EVDE BAKIM
Yanık tedavisinde yapılacak ilk şey yanık bölgenin sıcaklığını azaltmak yani soğutmaktır. Yanıklar hissedildiği anda soğuk suyla muamele ediniz. Ancak, yanmış alanı çok buzlu su ile soğutmayınız. Aşırı soğuk birçok deri hücrelerini yok edebilir. Yara soğuk su ile yıkandıktan sonra enfeksiyonları önlemek için yara üzerine bal uygulayınız.  Bunların dışında;
Yanıkları yatıştırmak için süt kullanın. Soğuk sütte yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Süte batırılmış bez uygulayın. Tam yağlı süt ve yağ içeriği yanıkları yatıştırır ve iyileşmeye teşvik etmektedir.
Beyaz pamuk kumaş parçasına zeytinyağı, diğer pişirme yağı ve kül ile hazırlanmış hamuru uygulayınız. Doğrudan pamuk kullanılması sakıncalıdır.
Yoğurt, arpa ve zerdeçal kullanarak bunlardan bir hamur yapınız. Yanık tedavisi için uygulayın.
Yanık yaralanmalarda ilk yardım için Marigold (Calendula officinalis) uygulayın. Calendula infüze yağı veya Aynısafa merhemi yanık tedavisi için gayet faydalıdır. Kadife çiçeği de yanıkları yatıştırmak için kullanılabilir.
Lavanta esansiyel yağını yanıklara doğrudan uygulayın.
AĞIR YANIKLARDA BİTKİSEL İLAÇLAR
Ciddi yanıklar ya da üçüncü derece yanıklarda basit ev ilaçlarından daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Şifalı bitkiler iç yanık tedavisi için de kullanılabilmektedir. Bunlar hakkında bilgi verelim;
Aloe Vera: Aloe vera uygulanması büyük yanık ilaçlarından biridir. Yanıklar üzerine aloe vera yaprağından küçük bir parça çıkarılarak konulabilir. Aynı zamanda aloe vera jeli de aynı etkiyi gösterecektir. Aloe vera cilt yanıklarında çok iyi büzücü etkiye sahiptir ve harika bir doku iyileştiricidir. Mümkün olduğunda her zaman bu jeli evinizde hazır tutunuz.
Centella asiatica: Diğer adı gotu kala olan küçük tropikal bir bitkidir. Bu bitkinin harika yara iyileştirici özellikleri vardır.
Ekinezya (Echinacea angustifolia): Bitki, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır. Ayrıca ciddi yanıklardaki enfeksiyonlarla mücadele etmek için ideal bir bitkidir.
DİĞER ÖNERİLER
İkinci derece ve üçüncü derece yanıklar cilt üzerinde çirkin yara izleri bırakabilir. Bunun için de birçok evde hazırlanabilecek ilaçlar var. Bunlar arasında;
Papaya bitkisinde yanmış alanından ölü hücreleri temizleyen enzimler vardır. İyileşene kadar ve sonra da papaya püresi kullanılabilir.
Ezilmiş muz da izleri yok etmek için kullanılabilir. Bu kürü yaklaşık 10 dakika uygulayın ve yıkayın. Yara izlerinin açık renkli olmasına yardımcı olur.
Yarım kesilmiş domatesi etkilenen cilt üzerinde gezdirin. Birkaç dakika sonra yıkayın. Bu, hem yara izlerini kaldırır hem de yanığın neden olduğu ağrıyı azaltmada yardımcı olur.
Patates dilimleri kesilerek yanık bölge üzerine yerleştirilir. Bu dilimler ağrıyı azaltır ve yanıkların iz bırakmasını önler.