GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Üniversiteler => Konuyu başlatan: masasandalye - 19 Haziran 2013, 15:56:46

Başlık: Viyana Teknik Üniversitesi
Gönderen: masasandalye - 19 Haziran 2013, 15:56:46
Yurtdışında üniversite eğitiminde denklik, almış olduğunuz eğitimin içeriği ile ilgili bir konudur. Temel olarak anlamı, yurtdışında almış olduğunuz eğitiminiz boyunca zorunlu dersleriniz ve içeriklerinin, Türkiye’de aynı bölümün zorunlu dersleri, içerik ve yoğunluklarıyla uyumlu olması aranır. Bu uyum ve uygunluk varsa aldığınız diplomaya denklik verilir. Bu uyumun olmaması durumunda ise, eksik görülen dersleri Türkiye’de bir üniversitede almanız ya da denklik sınavına girmeniz istenebilir. Denklik sınavında 100 üzerinden 50 puanı almanız durumunda diplomanıza denklik verilir.
Avrupa Üniversite (http://www.viyanauniversite.com) denkliği konusunda özellikle Avrupa Birliği süreci ve Bologna anlaşması kapsamında önemli gelişmeler olmuş, YÖK’ün bu konudaki tavrı oldukça olumlu yönde ilerleme sağlamıştır. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleriyle birliğe üye ülkelerde alınan diplomalarda tanınma ya da denklik anlamında herhangi bir sorun kalmamıştır.
Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek ya da çalışmak amaçları ile Avrupa’da kolayca dolaşabileceklerdir. Avrupa, gerek yükseköğretim ve gerekse iş imkanları açısından dünyanın diğer bölgelerinden kişiler tarafından tercih edilecek hale getirilecektir.

Çok yakın bir tarihe kadar Viyana Teknik Üniversitesi (http://www.viyanauniversite.com/viyana-teknik-universitesi) Lisans ve Yüksek Lisans programlarını birlikte okutulmaktaydı (Diplomstudium) Mezun olan öğrenciler doğrudan yüksek lisanslarını yapmış olarak üniversitelerini bitiriyorlardı.
2003 yılında yapılan yasal değişiklikle birlikte kademeli olarak Viyana Üniversiteleri Anglo-Sakson eğitim sistemine geçmiş, Lisans ve Yüksek Lisans programları birbirinden ayrılmıştır. 3 yıllık üniversite eğitimi tamamlandığında “Bakkalaureat” ünvanına (Lisans derecesi) sahip olunur. Bu ünvan Türkiye’deki 4 yıllık lisans eğitimine denk gelmektedir. Avusturya da 3 yılda tamamlayacağınız lisans eğitiminizle 1 yıllık avantaj kazanmış olacak, eğitiminize daha önce yüksek lisans ile devam edebilecek ya da doğrudan profesyonel iş yaşantısına atılabileceksiniz.