GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

HOBİLERİMİZ VE EL SANATLARI => Hobiler => Diğer El Sanatları ve Hobiler => Konuyu başlatan: sevdaligul - 15 Haziran 2013, 12:38:06

Başlık: Alpu Gümüş İşlemeciliği
Gönderen: sevdaligul - 15 Haziran 2013, 12:38:06
Alpu Gümüş İşlemeciliği
Son yıllarda gün ışığına çıkarılan Alpu ilçesindeki bu önemli el sanatı evlerde aileler arasında sürdürülmektedir. İşlemelerde geleneksel Türk ve Osmanlı desenlerinin yanısıra Osmanlı Padişahlarına ait tuğra ve mühürlerin illüstrasyonları da kullanılmaktadır.
Gümüşten yapılan eşyalar arasında kama, tütün tabakası, kamçı, enfiye kutusu, at koşum takımları süsleri, ağızlık, bilezik, muskalık, kemer, kolye, yüzük, küpe, kravat iğnesi, tabanca kabzası, yaka iğnesi, kol düğmeleri, çeşitli rozetler bulunmaktadır. Bu eşyalar üzerinde işlenen desenleri oluşturma işine “SAVAT” adı verilir.
Savat kurşun, gümüş, bakır ve kükürt karışımından oluşan bir çamurdur. Cilalanarak parlatılan gümüş eşya üzerine oyma kalemleriyle işlenerek oyulan desenlerin üzerine savat çamuru doldurularak eşya ateşe tutulur.
Soğuduktan sonra eğe ve zımpara ile tesfiyesi yapılıp keçe cilası ile parlatılarak satışa sunulur.

Eskişehir yöresel el sanatları arasında yer alan ancak teknolojiye yenik düşerek işlerliğini yitirmek üzere olan dericilik, saraçlık, nalbantlık, sarka işlemeciliği, tahta oymacılığı, bakır ve altın işlemeciliği, çömlekçilik, yorgan işlemeciliği, keçe yapımı, araştırmacıların ilgisini beklemektedir.
Yukarıda saydığımız el sanatlarının dışında yörede geçmiş yıllarda uğraşı alanı bulan ipekçilik, pamuk ipliği boyacılığı ve bez dokumacılığı gibi bazı el sanatları da işlerliğini yitiren el sanatlarındandır. Bu sanatların varlığına ise ancak bazı yazılı kaynaklarda, eski salnamelerde rastlarız.