GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

AŞK VE HAYAT => Hayat ve Yaşam Sahası => Hayata Dair Yazılar => Konuyu başlatan: ђ๏Ŧєєz - 13 Nisan 2007, 22:22:43

Başlık: İSRAFIN NERESİNDEYİZ? İŞTE ÇARPICI RAPOR!..
Gönderen: ђ๏Ŧєєz - 13 Nisan 2007, 22:22:43
İsrafın neresindeyiz? İşte çarpıcı rapor!

Basit ama etkili tasarruf yolları...

Tüketiciler Birliği raporunda, elektrik tasarrufu için bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolu olarak çalıştırılması, aydınlatmada yüksek vatlı ampuller yerine, floresan ampullerin tercih edilmesi önerildi.

Tüketiciler Birliği, 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününde israfa ve küresel kaynaklara dikkat çekmek amacıyla ''İsrafın Neresindeyiz?'' başlıklı bir rapor yayınladı.

Tüketiciler Birliği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Akgül, Hatice Tekin, Kazım Cende, Y. Kemal Kalyoncu ve Genel Başkan Yardımcısı Nazım Kaya tarafından hazırlanan raporda, tüketicilerin doğal gaz, elektrik, su, kağıt ve ekmek kullanımında dikkat edecekleri hususlar ve alınacak önlemler ile verimlilik ve tasarrufun nasıl artırabileceği yer alıyor.

Yapılan araştırmalarda, Türkiye'nin enerji tasarruf potansiyelinin yüzde 25 olarak tespit edildiği, bunun konutlarda yüzde 35'lere vardığına dikkat çekilen raporda, ''Enerji tüketiminde yüzde 25 oranındaki tasarruf potansiyeli, 11 milyon 500 bin ton petrole karşılık geliyor. Türkiye'nin GSMH'sının 2006 yılı için 500 milyar dolar olduğu gerçeği karşısında, enerjide tasarruf potansiyeli 125 milyar dolar etmektedir'' denildi.

Raporda, küresel ısınmaya da dikkat çekilerek, israf etmemeyi bir yaşam biçimi, felsefesi olarak kabul etmek gerektiği belirtildi.

Tüketiciye düşen sorumluluğun gereği gibi yerine getirilemediğ ine işaret edilen raporda, evlerin bayram sabahları cami aydınlatır gibi aydınlatıldığı, televizyonları n sabah açıldığı ve en son yatan kişi tarafından kapatıldığı, radyoların işlevsiz biçimde sürekli ses çıkarır halde tutulduğu, iki parça çamaşır elle yıkanacağı yerde yığılmasının beklendiği, duştan akan kaynar su ve şok ısıtıcılarla duş alındığı vurgulandı.

-ELEKTRİK TASARRUFU-

Raporda elektrik tasarrufu yöntemleri şöyle sıralandı:

''Elektrik ocaklarında kullanılan tencere çapının ocak çapından büyük olması, yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlar. Özellikle yemek ısıtmada mikrodalga fırın kullanmak, yüzde 60-65 oranında enerji tasarrufu sağlar. Fırınlar istisnai durumlar dışında önceden ısıtılmamalı, fırın kapağı sık sık açılmamalıdır. Yumurtalar, tencerede değil, yumurta pişiricilerde haşlanmalıdır. Donmuş gıdalar oda sıcaklığında çözdürülmelidir. Mümkün olabildiğince az miktarda yemek pişirmemek gereklidir. Yemek ısıtmak, yeni yemek pişirmekten az enerji harcar. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolu olarak çalıştırılmalıdır. Yazın aydınlanmada ısı yayma özelliği az olan floresan lambalar kullanılmalıdır. Klimaların bakım ve temizliğine dikkat edilmesi, 10 yaşından sonra bu cihazın değiştirilmesi yüzde 40 oranında tasarruf sağlar. Buzdolabı, ısı yayan aletlerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Merdiven otomatiklerinde sensörlü sistemler kullanılmalıdır. Elektrikli araçlar stand-by konumunda bırakılmamalıdır. TV ve radyolar sürekli açık tutulmamalı, seyredilecek programlar dışında kapatılarak, hem zaman, hem de enerji israfı engellenmelidir. Terk edilen mahallin lambası, kısa bir süre sonra dönülecek olsa bile kapatılmalıdır. Aydınlanmada yüksek vatlı ampuller yerine, floresan ampuller tercih edilmelidir. Ütülenecek giyecekler biriktirilerek ütülenmelidir.''

-KAĞIT-

Raporda doğal gazda tasarruf yöntemleri ile ilgili olarak da, doğal gazlı ve gazlı ocaklarda verimi yüksek olanların tercih edilmesi, camlarda ısıcam sistemi kullanılması önerildi.

1 ton kağıdın 17 ağaç, 17 ağacın da 70 metrekare ormana eşit olduğuna dikkat çekilen raporda, kağıt israfının yaygın olduğu alanlar olarak bozuk yazıcılardan kaynaklanan israflar, not kağıtları, gereksiz yere basılan, kullanılan duvara asılan kağıt tablolar, duvar kağıtları, kutu meyve suyu, süt ambalajları, kağıt torba, havlu peçeteler sıralandı.

Kağıt kullanımında geri dönüşümün büyük önem arz ettiği, konunun devlet politikası olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulanan raporda, 700 ton hurda kağıdın tekrar işlenmesinin, 10 bin ağaca eş değer olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, mümkün olduğunca düşük gramajlı ekmek alınması, ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi ve bayat ekmeklerin galate, ekmek tatlısı olarak değerlendirilmesi önerilirken, suda tasarruf için de, bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolu çalıştırılması önerildi.

Raporda, ''Mutfak batarya ve muslukların bakımının yapılarak, contalarını değiştirmek suretiyle 6 metreküp tasarruf sağlamak mümkündür. Bulaşıkta petrol türevi yerine doğal temizlik malzemeleri kullanılarak, az su ile durulama sağlanmalıdır. Duş alırken akış debisi düşük başlıklar (elduşu) kullanılması, yüzde 50 oranında tasarruf sağlayacaktır. Küçük ebatlı ve az miktardaki kolay çamaşırlar elle yıkanmalıdır. Diş fırçalarken, su açık tutulmamalıdır. Araba yıkamada hortum yerine, kova-sünger kullanılmalıdır'' denildi.
 
 
 

İSRAF GÜNEŞE GİRSEYDİ,GÜNEŞİ ERİTİP BİTİRİRDİ!
Başlık: Ynt: İSRAFIN NERESİNDEYİZ? İŞTE ÇARPICI RAPOR!..
Gönderen: BİTANEM - 16 Nisan 2007, 17:03:05
İSRAF GÜNEŞE GİRSEYDİ,GÜNEŞİ ERİTİP BİTİRİRDİ
emegine saglık arkadaşım
Başlık: Ynt: İSRAFIN NERESİNDEYİZ? İŞTE ÇARPICI RAPOR!..
Gönderen: Sut@nesi - 17 Nisan 2007, 11:14:10
emeğine sağlık arkadaşım gerçekten çok güzel bir konuyu paylaşmışsın bizlerle
bu konularda biraz daha dikkatli olursak
ne ekmek ne elektrik ne se nede doğal gaz nede kağıt israfımız olur

aksine tasarruf yapmış oluruz
keşke herkes bu konuda duyarlı olsa arkadaşım ama maalesef bazı vatandaşlarımız dışında kimswe bu konulara karşı duyarlı değil ne yazık ki

umarım ki bundan sonra herkes bu konudarda duyarlı olurlar

emeğine  gönlüne sağlık arkadaşım gerçekten çok güzel bir paylaşım  .ico2 .ico2 .ico2 .ico2 .ico2