GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Genel Kültür => Örf, Âdet, Gelenek ve Göreneklerimiz => Konuyu başlatan: sevdaligul - 16 Mayıs 2011, 21:13:00

Başlık: İnegöl de İsim Koyma Gelenegi
Gönderen: sevdaligul - 16 Mayıs 2011, 21:13:00
İSİM KOYMA GELENEĞİ
İnegöl halkının hayatında çocuğun apayrı bir yeri vardır. Bu bakımdan çocuğa büyük değer verilir ve onun her evresinde ayrı bir tören yapılır. Ad koyma töreni de bunlardandır.

Bu geleneğe göre, bebeğe doğumunun yedinci gününde yemekle ad konur. O gün gerekli yemekler hazırlanır. Yemeğe gelinin ve oğlanın anne-babası ile yakınları çağrılır. Sofralar toplu olarak kurulur, yemek hep birlikte yenir. Ardından sofra duası yapılır. Sofradan kalkılınca birlikte konulacak ad kararlaştırılır. Önceden kararlaştırılmış ise kararlaştırılan adın onayı büyüklerden alınır. Bundan sonra ailenin erkeklerinden en büyük olanı orta yere çağrılır. Çağrılan kişi abdest alır. Bebek kucağına verilir. Bebek kucakta olduğu halde yüzünü güneye dönerek ezan okunur ve bebeğin kulağına üç kez adını söyler. Böylece bebeğe ad konmuş olur.
Ad konulmasından sonra bebek kucaktan kucağa gezdirilir. Bebeği kucağına alan her kişi bebeğe iyilikler, sağlıklar, uzun ömürler diler ve kundağının arasına armağanını sıkıştırır.  Bebeğin elden ele gezdirilmesinin ardından mevlid okunur. Böylece bebeğe ad koyma işlemi tamamlanmış olur.