GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

TV KEYFİ VE GÜNCEL OLAYLAR => Haber ve Yaşam Merkezi => Güncel Haberler ve Olaylar => Konuyu başlatan: sevdaligul - 27 Şubat 2011, 15:41:13

Başlık: Kekeme kral mı Facebook mu ?
Gönderen: sevdaligul - 27 Şubat 2011, 15:41:13
(http://im.haberturk.com/2011/02/27/605289_detay.jpg?1298815064)


Altı aydır dilimizde tüy bitti. Toronto Film Festivali’nden izleyici ödülü ve Weinstein’lerin kampanyasıyla çıkan “Zoraki Kral”ın (“The King’s Speech”)  Oscar yarışındaki iddiasından bahsedip duruyoruz. Artık filmin bu yoğun hazırlığın hasadını toplama zamanı geldi. Böylece dört yıllık ‘bağımsız’ hegemonyası da hız kesmemiş olacak. Toronto zamanı söylediğimiz kadın ve erkek oyuncu favorileri, Natalie Portman ile Colin Firth’ün ise tahtından inmesi zor gözüküyor. O zaman sözünü ettiğimiz ‘aday dağılımı’nda tek aykırı taraf, sonradan yarışa giren “Dövüşçü”nün yardımcı erkek oyuncuda Christian Bale’i öne çıkarması ve “Sosyal Ağ”ın yönetmen kategorisinde Fincher’a beklenen ödülü getirme olasılığı olacak. Yardımcı kadında ise Toronto favorilerinin tamamının elenmesiyle birlikte Melissa Leo ile Hailee Steinfeld’in çekişmesini izleyeceğiz gibi. Yani Toronto’dan çıkan “Zoraki Kral” ve “Siyah Kuğu”nun arasına sonradan giren “İz Peşinde”, “Dövüşçü” ve “Sosyal Ağ”ın katkılarıyla oluşan bir ödül dağılımı olacak bu sene. Ancak yine festivalde öne çıkan eser, son dört senede olduğu gibi ‘en iyi film’ ödülüne ulaşacak gibi gözüküyor. Esas tartışılması gereken, yönetmen dalında Tom Hooper’ın mı, yoksa David Fincher’ın mı ödüle ulaşacağı meselesi.

Eylül ayında Toronto Film Festivali sonrası yaptığımız yorumlarda son üç senedir oradan çıkan Oscar iddiasındaki filmlerin ödüle uzandığını söylemiştik. “İhtiyarlara Yer Yok” (“No Country for Old Men”, 2007), “Milyoner” (“Slumdog Millionaire”, 2008), “Ölümcül Tuzak” (“The Hurt Locker”, 2008) derken bu yıl da yine bir bağımsız filmin, “Zoraki Kral”ın (“The King’s Speech”, 2010) iddiasından bahsetmiştik.

Yılın “Aşık Shakespeare”inin “Zoraki Kral” olacağı garanti

O zamanlar bu filmin esas Oscar favorisi olduğunu söylemiştik. Bu duruma gelirken de Akademi üyelerine verilen yemeklerle bağlantılı olarak Weinstein Company’nin pazarlama kampanyasından bahsetmiştik. Colin Firth’e verilen ince ayardan söz etmiştik.

Hatırlarsanız bu durumu Weinstein Kardeşler’in eski şirketi Miramax’ın filmi olan “Aşık Shakespeare” (“Shakespeare in Love”, 1998) benzetmesi ile de açıklamıştık. Ancak bu doğrultuda geçen süreçte “Sosyal Ağ” (“The Social Network”, 2010) gibi yükselen ve sevilen bir yönetmenin Oscar’a en uygun filminin rekabete girişiyle birlikte gerçek anlamda bir çekişme yaşanmaya başladı.

David Fincher-Tom Hooper çekişmesi ana konu olmalı

En son düzlükte ise ‘meslek birliği’ ödülleriyle “Zoraki Kral” öne çıkıyor gibi. Ancak yönetmen kategorisinde Tom Hooper’ın mı yoksa zamanı gelen David Fincher’ın mı ödüle uzanacağı esas tartışma konusu şu sıralar.

Fincher ve Deakins’in zamanı geldi

Onun cevabını da ‘ikinci şık’ olarak verebiliriz. Zira ‘zamanı gelmişlik’ durumu Oscar amcanın önemsediği bir şey. Bu sene sinematografi kategorisinde dokuzuncu adaylığına ulaşan Roger Deakins de “İz Peşinde” (“True Grit”, 2010) ile ödüle çok yakın örneğin. Bu bağlamda Natalie Portman’ın; Nicole Kidman ve Annette Bening ile keskin bir yarışa girdiği ‘kadın oyuncu’ kategorisine de dikkat çekilmeli aslında.

Ancak Altın Küre sonrası oluşan süreçte sürekli Portman’ın diğer ödülleri alması o kategoride de yarışı biraz tek başlı hale getirmiş gibi. Yine de Nicole Kidman ve Annette Bening’in de heykelciğe uzanması garipsenmemeli. Erkek oyuncu kategorisinde Colin Firth, yardımcı erkek oyuncu dalında ise Toronto sonrasında devreye giren Christian Bale önde gidiyor şimdilik. Zaten Firth ve Portman’ın festivalde, bundan altı ay önce favoriliğe yerleştiğini söylemiştik. O zamandan bu zamana değişen bir şey olmadı belli ki.

Yardımcı kadın oyuncu en çekişmeli dal

Yardımcı kadın oyuncu dalı ise çetin geçecek kanımca. Mila Kunis ve Barbara Hershey’nin devre dışı kalmasına karşın Hailee Steinfeld’in “İz Peşinde”nin (“True Grit”, 2010) ruhuna damga vuran aksanlı performansı ile Melissa Leo’nun “Dövüşçü”deki (“The Fighter”) makyajlı anne tiplemesi çekişecek gibi gözüküyor.

Onların arasına ise belki “Hayvan Krallığı”ndan (“Animal Kingdom”, 2010) Jacki Weaver, ‘sürpriz tecrübe’ kontenjanından girebilir. Ancak 14 yaşında böylesi üst düzey performanslar olunca genelde Akademi, bunu geri çevirmiyor. Bu sebeple Steinfeld heykelciğe daha yakın gibi. Akademi’nin çok sevdiği “İz Peşinde”nin film ve yönetmen dallarında geride kalması sinematografi ve bu kategori ile ödüllendirilmesini sağlayabilir.

Özgün senaryoda üç aday başı çekiyor

Çünkü genelde ödüller, beğenilen filmler arasında dağıtılıyor. “Başlangıç” (“Inception”, 2010) ve “Alis Harikalar Diyarında” (“Alice in Wonderland”, 2010) için teknik dallarda bu durum gerçekleşecekken, özellikle özgün senaryo kategorisi bir hayli karışık. Uyarlamada “Sosyal Ağ”, Akademi’ye uygun yazım stiliyle öne çıksa da, özgün kısımda “Başlangıç”ın Senaristler Birliği ödülü, “Zoraki Kral”ın en iyi filmde iddiası, “İki Kadın, Bir Erkek”in (“The Kids are All Right”, 2010) ise yılın Amerikan bağımsızına bir ödül verme güdüsüyle öne çıkma şansı var.

Bu durum ise “Zoraki Kral”ın film ve yönetmen ödülünü almasıyla sanki Lisa Cholodenko’nun lezbiyen aile meseleli işine kayabilir gibi gözüküyor. Kurgu dalında da “127 Saat”in (“127 Hours”, 2010) revizyoncu video klip estetiği çıkaran çalışması ile “Sosyal Ağ”ın anlatı sinemasını kaymak gibi geçiren tekniği arasında bir çekişme geçecek. Benim oyum kalite açısından birincisine, ancak ikincisi aradan sıyrılacak gibi duruyor. Çünkü Oscar’a daha uygun...

Kerem Akça’ya göre ödülleri alacaklar:

En İyi Film: Zoraki Kral (The King’s Speech)
En İyi Yönetmen: David Fincher (Sosyal Ağ)
En İyi Erkek Oyuncu: Colin Firth (Zoraki Kral)
En İyi Kadın Oyuncu: Natalie Portman (Siyah Kuğu / Black Swan)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale (Dövüşçü)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hailee Steinfeld (İz Peşinde)
En İyi Uyarlama Senaryo: Sosyal Ağ (The Social Network)
En İyi Özgün Senaryo: İki Kadın, Bir Erkek (The Kids Are All Right)
En İyi Müzik: Sosyal Ağ
En İyi Sinematografi: İz Peşinde (True Grit)
En İyi Kurgu: Sosyal Ağ
En İyi Sanat yönetimi: Alis Harikalar Diyarında (Alice in Wonderland)
En İyi Ses: Başlangıç (Inception)
En İyi Ses Kurgusu: Başlangıç
En İyi Kostüm Tasarımı: Alis Harikalar Diyarında
En İyi Makyaj: Kurtadam (The Wolfman)
En İyi Görsel Efekt: Başlangıç
En İyi Yabancı Film: İçimdeki Yangın (Incendies)
En İyi Animasyon: Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3)




Kerem Akça’ya göre ödülleri hak edenler:

En İyi Film: Başlangıç
En İyi Yönetmen: Darren Aronofsky (Siyah Kuğu)
En İyi Erkek Oyuncu: Javier Bardem (Biutiful)
En İyi Kadın Oyuncu: Natalie Portman (Siyah Kuğu)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale (Dövüşçü)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hailee Steinfeld (İz Peşinde)
En İyi Uyarlama Senaryo: Sosyal Ağ
En İyi Özgün Senaryo: Başlangıç
En İyi Müzik: Başlangıç
En İyi Sinematografi: Siyah Kuğu
En İyi Kurgu: 127 Saat
En İyi Sanat yönetimi: Alis Harikalar Diyarında
En İyi Ses: Başlangıç
En İyi Ses Kurgusu: Başlangıç
En İyi Kostüm Tasarımı: Alis Harikalar Diyarında
En İyi Makyaj: Kurtadam (The Wolfman)
En İyi Görsel Efekt: Başlangıç
En İyi Yabancı Film: Köpek Dişi (Dogtooth)
En İyi Animasyon: Sihirbaz (L’Illusioniste)


Alıntı