GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Çocuk Sağlığı ve Eğitimi => Konuyu başlatan: sevdaligul - 12 Temmuz 2010, 19:09:27

Başlık: Bebek Beslenmesi
Gönderen: sevdaligul - 12 Temmuz 2010, 19:09:27
 ::  0-4 AY BEBEK BESLENMESİ  ::

 

İlk 3-4 ay bebeğin emerek beslenme evresidir. Bu süreden önce yutma refleksi zayıftır ve süt çocuğu kaşıkla verilenleri yutamaz, ağzından geri çıkarmaya eğilimlidir. Bu dönemde böbrekler de gelişmemiştir, protein ve elektrolitlerin yükünü atamaz. Sindirim sisteminde yabancı proteinlere karşı koruyucu mekanizma tam gelişmemiştir. Mideden yeterli asit salgılanamaz. Nişasta ve yağların emilimi için gerekli enzimler de yetersiz salgılanır. Bu nedenle bu dönem için en ideal gıda, içinde bu enzimleri içeren, protein ve elektrolit içeriği düşük olan anne sütüdür. Hekiminiz aksini önermediği takdirde ve anne sütü yeterliyse bebeğe su da dahil hiçbir ek gıda vermeyiniz.  Anne sütünün verilemediği nadir durumlarda içeriği anne sütüne yakın mamaların verilmesi gerekir. Doktor önerisi ile D Vitamini kullanılabilir. Bebek her ağladığında ve istediğinde emzirilmelidir. Bebek bir göğsü tamamen boşaltıncaya kadar emzirme devam etmelidir. Daha sonra diğer göğse geçilmeli ve bebek kendi isteğiyle bırakıncaya kadar emzirme sürdürülmelidir. Bir sonraki emzirmede bebeğin en son emdiği göğüsten başlanmalıdır. Anne sütü yoksa doktorunuzun önerdiği bir  adapte mama  aşağıdaki beslenme tablosu örnek alınarak kullanılabilir. Bebeğin ihtiyaçları ayına ve kilosuna göre değişmektedir.

(http://img192.imageshack.us/img192/5797/sevdali.jpg)



Süt çocuklarının büyük çoğunluğunda anne sütü ilk 4 ay tek başına yeterlidir. Yeterli kilo alabilen süt çocuğu bu süreden sonra da sadece anne sütü ile beslenmeye devam edebilir. Anne sütüne ilave gıdaların başlama zamanı, annenin süt salgılama performansı, çocuğun büyüme ve gelişme hızı dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Doymamaya başlayan ve yeterli kilo alamadıkları izlenen çocuklara en azından bazı öğünlerde uygun ek gıdaların başlanması gerekir. Kaşıkla beslenmeye geç başlanan çocukların bazılarında çiğneme ve katı gıdayı yutabilmek için dilin dönme reflekslerinde gecikme olmaktadır. Bu nedenle büyümesi yeterli olsa bile 4-6. aylarda kaşıkla ek gıda verilmeye başlanması önerilmektedir.