GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Bayanların Evi => Dünya Mutfağı => Konuyu başlatan: sevdaligul - 23 Mayıs 2010, 07:50:35

Başlık: Arap Mutfağı
Gönderen: sevdaligul - 23 Mayıs 2010, 07:50:35
Arap mutfağında tavuk, kuzu, dana ve deve etleri yoğun olarak kullanılır. Etlere eşlik eden yoğurt ve labne gibi süt ürünleri yemeği tamamlar. Pilavlar ise Türk mutfağında olduğu gibi bu mutfağın da olmazsa olmazlarıdır.

En çok tüketilen süt ürünleri arasında yoğurt, beyaz peynir, krema ve tereyağı öne çıkmaktadır. Burada labneden de mutlaka söz etmek gerekir. Labne oldukça koyu, süzme yoğurt ile peynir arasında bir kıvama sahip süt ürünüdür.
Pirinç ve bulgur en çok kullanılan tahıllardır, buğday ise ekmek yapımında kullanılır.

Susam, safran, nane, kekik, sumak, sarımsak, tarçın, kimyon gibi baharatlar yemekleri süsler, karakter ve zenginlik katar. Sık kullanılan baharatlardan biri olan tarçın hem et yemeklerinde hem de tatlılarda kullanılır. Safran ise hemen hemen tüm yemeklerde lezzet artırıcı olarak tercih edilir. Yer fıstığı, badem, kabuklu fıstık, leblebi, fındık gibi birçok kuruyemiş türü de salatalardan tatlılara kadar geniş bir kullanım alanı bulmuştur.

Kahvaltılar çabucak hazırlanan hamur işleri ve çay ile geçirilir. Labne; zeytin, zeytinyağı ve nane eşliğinde sunulur. Bu öğünde çay ve kahve tüketilir. Daha zengin kahvaltılarda zeytinyağı, sarımsak ve limon eşliğinde sunulan bir çeşit fava da bulunur.

Öğle yemekleri günün en zengin öğünüdür. Genellikle salata ve mezeler eşliğinde sunulan et yemekleri ana öğünü oluşturur. Ana tabağın yanında ekmek, pirinç ya da bulgur pilavı, pişmiş ve çiğ sebzelerden oluşan mezeler sunulabilir. Yemeklerde içecek kullanılmaz.

Akşam yemekleri genellikle hafif atıştırmalıklarla geçiştirilir. Günün en önemsiz öğünüdür. Bu öğün hafif yemekler, birkaç meze veya meyveler eşliğinde yapılır.

Zatar: 30’dan fazla kuruyemiş ve baharatın ince ince çekilmesiyle elde edilen bir çeşit aperatiftir. Zeytinyağı ve sıcak ekmek eşliğinde servis edilir.

Marak: Domates sosu ile birlikte pişirilen çeşitli sebze ve etlerin pirinç pilavıyla karıştırılması sonucu elde edilen yaygın bir yemek türüdür.

Mujadara: Bolca karamelize soğan, kimyon ve tarçın eşliğinde servis edilen, haşlanmış pirinç ve mercimek ile yapılan bir çeşit pilav.

Alıntı