GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

TV KEYFİ VE GÜNCEL OLAYLAR => Haber ve Yaşam Merkezi => Güncel Haberler ve Olaylar => Konuyu başlatan: orkide - 17 Mayıs 2010, 01:44:03

Başlık: Arapça seçmeli dil kavgası
Gönderen: orkide - 17 Mayıs 2010, 01:44:03

Arapça seçmeli dil kavgası


    Orta öğrenim kurumlarında Arapçanın seçmeli dersler arasına eklenmesi tartışma yarattı. CHP’li Muharrem İnce, “Şimdi sadece hilafet eksik kaldı” dedi.

    Orta öğrenim kurumlarında Arapçanın seçmeli dersler arasına eklenmesi tartışma yarattı. CHP’li Muharrem İnce, “Şimdi sadece hilafet eksik kaldı” dedi.

    ‘’Seçmeli yabancı dil” dersinde, öğrencilere sunulan Almanca, Fransızca, Çince, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça seçeneklerine Arapça da eklendi.

    Gazeteport’a konuşan CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, Arapçanın seçmeli ders olmasıyla 1925’de kapatılan tekke ve zaviyelerin 85 yıl aradan sonra yeniden açıldığını öne sürdü ve “ Yeni kurulan üniversiteleri de zaten medrese yaptılar. Arapça da geldi. Bir tek hilafetin geri gelmesi kaldı” dedi.

    TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li Nur Serter ise bu yönde bir kararı uzun süredir beklediğini belirterek, “Arapçanın dil derslerinden biri haline getirip Kuran’ı Kerim’i öğrenmek için bir dersi de ilköğretim ve liseye koyduğunuz zaman bütün okulları imam hatip seviyesine getirmiş oluyorsunuz. Bunun Arapça kısmı hayata geçirildi” diye konuştu. Serter, eğitim sisteminin çocuklara İngilizce bile öğretemediğini savunarak, ‘’Arapçanın konulması da popülist, göz boyamaya yönelik, sonuca ulaşmayacak bir girişimdir’’ dedi.

    MHP’DEN DESTEK

    Komisyonun MHP’li üyesi Ahmet Duran Bulut da İngilizce, Fransızca nasıl seçmeli ders olarak okutuluyorsa, Arapçanın da seçmeli olarak okutulabileceğini söyledi. Bulut, “İngilizce İspanyolcada bir engel yok da, Arapça neden olsun. Ben eğitimciyim, arkadaşımın oğlu Japonca eğitim aldı ve şu anda Japonya’da bizim elçimiz’’ dedi.

    Arap dünyasının inanç ve kültür beraberliğimiz olan bir bölge olduğuna da dikkat çeken Bulut, “Bizim bir takım kurum ve tavırlarımızda hala emin değilsek, hala bu güveni sağlayamamış isek bu kurumlar bir rüzgarla yıkılacak ise ne denilebilir ki? Korkularla bir yere varılmayacağı açık’’ diye konuştu.

    MEB’in mevcut düzenlemesinde ilköğretim ve liselerde zorunlu yabancı dil dersi kapsamında İngilizce, Almanca ve Fransızca eğitimi veriliyor. Ayrıca seçmeli yabancı dil dersleri de bulunuyor. 8 yıllık kesintisiz eğitimi öngören 1997 yılındaki düzenlemede ilköğretime 4’ncü sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil dersi konulmuştu. İmam Hatip Lisesi öğrencisi seçmeli yabancı dil olarak Arapça’yı seçerse, alan dersi haricinde 10, 11 ve 12’nci sınıfta 11’er saat daha Arapça okuyacak.
Başlık: Arapça seçmeli dil kavgası
Gönderen: iğneci - 17 Mayıs 2010, 01:52:36
Bu da açılımın bir parçası olsa gerek.. Buna ne gerek var demeyin sonra ulemaya sorduğumuz şeylerin cevabını anlayamayız. Cevap arapça olursa.. :sev24:

Bilgilendirdiğin için teşekkürler Orkide.  .ico2
Başlık: Arapça seçmeli dil kavgası
Gönderen: sevdaligul - 17 Mayıs 2010, 03:57:26
dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri arapca değilmi  arkadaşlar neden kızıyorlar
Başlık: Arapça seçmeli dil kavgası
Gönderen: Avicenna - 20 Mayıs 2010, 00:12:33
Fransiz ve Ingiliz isgalciler karsi gelir diye ondan karsi cikiyorlar. Sadece onlarin dillerini ögrenebiliriz  ;)

Bana sorarsaniz isteyen ögrensin isteyen ögrenmesin. Zevk meselesi. Hoca olmak isteyen Arapca ögrensin, ticaret yapmak isteyen ingilizce ögrensin. Fazla asiriliga gerek yok. Ama önce türkce güzel ögrenilsin ki yabanci dil ögrenimi daha kolay olsun.

Türkce dünyada konusulan en cok 5. dil ama fazla önemi yok...
Başlık: Arapça seçmeli dil kavgası
Gönderen: ђ๏Ŧєєz - 20 Mayıs 2010, 01:48:33
Zaten adı üstünde: "seçmeli" ders. Yani isteyen "seç"er, istemeyen seçmez. Karşı çıkan şahısların gerekçelerini gerici, mesnetsiz, gülünç ve saçma buluyorum.
Başlık: Arapça seçmeli dil kavgası
Gönderen: iğneci - 29 Mayıs 2010, 23:32:23
Gelişmiş  Ülke ve beyinlere bakınız hangisinde bu özenti var?

Dünyanın ipini elinde tutan ülkeler arabın petrol kuyularının yerlerinden başka bildikleri yoktur.

İletişimi sağlamak içinde araplara kendi dillerini öğretiyorlar işi bitiriyorlar.

Bizdeki ortaçağ kafalarda ne var bunda zaten  seçmeli diyerek bir şeyler söğlediğini sanıyor. Fark işte  orada gizli... anlayana.

Gelişmiş ülke dillerini, başta ingilizce olmak üzere iyi konuşamazsan ürettiğini bile satamazsın. Aldığın şeyleri de ingilizce konuşarak halledersin..

İşte Avrupadan örnek; En çok yabancı işçi topluluğu Türkler.. Aldığın ürünlerin kaçında Türkçe kullanma kılavuzu var? ...

Şu anda şarkı yarışması var kendi dillerini değil inğilizceyi tercih edenler çoğunlukta değil mi? Kuru kuruya bağnazlığın etkisinden kurtulmak gerek... 
Başlık: Arapça seçmeli dil kavgası
Gönderen: ђ๏Ŧєєz - 01 Haziran 2010, 05:11:23
Ben bir İngilizce okutmanıyım iğneci. Kısmen Arapçam da var. Ayriyeten hafızlığım var. Kendimi tanıtacak kadar da Fransızca biliyorum. Bütün bunlara sahip olduğum için hiçbir kaybım olmadı; bilâkis çok faydalarını gördüm, görüyorum, göreceğim.

İngilizce (veya Fransızca, Çince, Japonca, Rusça vs.) öğrenmeye çalışmak özenti değil de Arapça öğrenmeye çalışmak neden özenti? İşyeri tabelalarında hep Avrupai tarzda isimleri yalan yanlış bir şekilde yazmak veya yazmaya çalışmak acaba Arapçaya özentiden mi kaynaklanıyor?

Arapça öğrenmek, İngilizce ya da başka dilleri öğrenmeye engel değildir ki. Tam aksine, en az bir yabancı dil bilenin diğer dilleri öğrenmesi çok daha kolay olur.

Olaya neden daha çok bilgi ve donanıma sahip olmanın insanı daha da geliştirip ilerleteceği açısından değil de bağnazlık ya da orta çağlılık açısından bakılıyor? Bunu anlamakta zorluk çekiyorum.