GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Çocuk Sağlığı ve Eğitimi => Konuyu başlatan: sevdaligul - 13 Aralık 2009, 12:27:33

Başlık: Bebeklerde ek Besin
Gönderen: sevdaligul - 13 Aralık 2009, 12:27:33
(http://www.beslenme.gen.tr/images/bebek-anne-besin.jpg)

Anne sütü ile ilk yaş doğumdan hemen emzirmeye başlayan normal yenidoğanda ek gıdaya genellikle gerek yoktur. Kolostrum ilk 24 saatte özellikle 46 saat içinde bebeğin ihtiyacını karşılamakta ve her annede süt volümü ilk 15 günde 400-500 ml'ye erişmektedir. Son yıllarda anne sütü verme oranının arttığı ve verme süresini uzadığı bildirilmektedir. Bununla beraber, anne sütü verilemeyecek olan yenidoğanlarla riskli bebeklerde iyi bir beslenme sağlamak için bilinçli ve yeterli bir yapay beslenme, yapılmalıdır. Kullanılacak tamamlayıcı süt, anne sütüne adapte edilmiş formülleri kapsamalıdır.

1.grup ilk 6 ay : Yalnız anne sütü ile beslenme dönemi
2.grup 5-9 ay : Tamamlayıcı gıdalara geçiş, yanında anne sütüne devam ve 4 öğün beslenmesinin sağlanması dönemidir.
3.grup 9-12 ay : Süt çocuğu beslenmesine geçiş, katı gıdaların alıştırıldığı dönemdir. Anne sütü sabah akşam öncelikle verilirken, diğer öğünlerde tamamlama gıdaları ile beslenmelidir.

Anne sütü alan bebeğe verilecek tamamlayıcı besinlere başlama zamanı ;

0-1-2-3-4. aylarda : Sadece anne sütü veya anne sütüne adapte sütler.

5.ay : Anne sütü - meyve suyu - sulu yoğurt
6.ay : Anne sütü - meyve suyu - sulu yoğurt - muhallebi
7.ay : Anne sütü - tahıl - meyve püresi - yoğurt - yumurta sarısı
8.ay : Ane sütü - sebze çorbası - tam sütle muhallebi
9.ay : Anne sütü - etli patates yemeği - meyva - ekmek
10.ay : Süt - köfte - makarna - pilav
11.ay : Süt - acısız - az yağlı ve tuzlu tam yemekler

Tamamlama besinlerine başlarken uyulması gereken bir takım kurallar vardır, bunlar ;

Bir kere bir ilave besine başlanmalıdır. Bir kerede başlarken önce küçük bir miktar verilir. Her gün arttırılarak en çok 4 gün sonra bir öğün alarak alabileceği miktara ulaşılır.

İshal kusma ya da döküntü gibi uyumsuzluk belirtileri görülürse, 3 hafta verilmeyip üç hafta sonra tekrar başlanmalıdır.

Katı besinlere, beslenme zamanlarından birinde, meme ya da mamadan önce başlanır. Emzirilmesi sürdürülen süt çocuklarında 0 - 6 aylık dönemde ise önce memeler boşaltılmalı ve sonra ek besinler verilmelidir.

Emzirilen süt çocuklarında en geç tavan tarihinde ( 5-6 ay ) ek besinler alıştırmak gerekirken, yapay beslenenlerde ise en kısa zamanda (15-20) gün başlamak ve doyuracak miktara ulaşmak gerekir. Besinler ne sıcak, ne soğuk ılık olmalıdır. Hasta olan çocuklara tamamlayıcı gıdalara başlamamalı ve onun sevdiği ya da kolayca alabileceği besinler ve bol sıvı verilmelidir.


alıntı