GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Faydalı , Hareketli ve Gülle Yer => Motorlu Taşıtlar ve Modifiye Araçlar => Konuyu başlatan: orkide - 25 Mart 2009, 12:39:20

Başlık: KENDI KENDINI ONARAN ARABA BOYASI
Gönderen: orkide - 25 Mart 2009, 12:39:20
(http://i0903.hizliresim.com/2009/3/23/3222.jpg)
Poliüretan tabanlı bu yeni kaplama morötesi ışınları (güneş ışığından gelen) kullanarak, boyanın açılan bölümlerini tekrardan birbirine birleştirebiliyor.

Bu teknolojinin ilham kaynağı ise oldukça ilginç. Proje üzerinde çalışan bilim adamları yengeçlerin kırılan kabuklarını onarmak için kullandıkları “oxetane” adlı molekülleri araba boyasına adapte etmeyi başarmışlar.

Geliştirilen teknolojinin çalışma yöntemi ise basitçe anlatmak gerekirse şöyle: Boyada bir bozulma ya da açıklık oluştuğu zaman ayrılan kısımların etrafında, morötesi ışınlarla aktif olan bir madde oluşuyor. Bu madde diğer uçlarla birbirini çekerek oluşan bozulmayı kapatıyor.

Elbette bu yeni teknoloji sadece araba boyalarında kullanılmayacak. Uzmanlar aynı yöntemin tekstil ve tıp dallarında da uygulanabileceğini belirtiyorlar.
Başlık: KENDI KENDINI ONARAN ARABA BOYASI
Gönderen: ђ๏Ŧєєz - 25 Mart 2009, 15:07:35
Mükemmel ve son derece işe yarar bir buluş gerçekten. Bütün hayatımıza ve hızla yayılmasını umarım. Bu bilgilendirici paylaşımın için teşekkürler orkide...