GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

TV KEYFİ VE GÜNCEL OLAYLAR => Haber ve Yaşam Merkezi => Güncel Haberler ve Olaylar => Konuyu başlatan: iğneci - 28 Aralık 2008, 21:03:14

Başlık: Haşim'i artık istifa paklar
Gönderen: iğneci - 28 Aralık 2008, 21:03:14

Haşim'i artık istifa paklar


Hukukçular, “Böyle bir şey görülmüş değil. Kılıç’ın istifa etmesi şart oldu” diyor.


 

YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI’NIN DANIŞTAY’A YÖNELİK SÖZLERİNE HUKUKÇULARDAN SERT TEPKİ GELDİ
Kılıç’a istifa çağrısı
Hukuk Profesörü Süheyl Batum, “Anayasa Mahkemesi’nin hukukçu olmayan başkanı,
büyük bir yanlışlık yaptı.
Bu, çok vahim bir durumdur, mutlaka istifa etmesi gerekir” dedi

Haber: Fatih Erboz
Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), kapatılan belde belediyelerinin seçimlere girmesine onay vermesinin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı açıklamaya tepkiler giderek büyüyor. Anayasa Hukuku Profesörü Süheyl Batum, “Anayasa Mahkemesi Başkanı büyük bir yanlışlık yaptı, mutlaka istifa etmesi gerekir” dedi. Prof. Batum şunları söyledi:

Tek başına karar veremez
“Başkan kendi başına dünyanın hangi ülkesinde başbakana destek olsun diye, durup dururken böyle bir açıklama yapar ve mahkemenin 8 üyesi tarafından da ’Bunu kendi kendine yapmıştır’ diye tekzip görür. Başbakan kızabilir, Başbakan diyebilir ki, ‘Benim usulüme bu uymuyor. Biz bunlar girmesin diye yaptık bu yasayı. Çünkü Türkiye’nin koşullarını şöyle düşündük’ diyebilir. Hakkı var. Ama Anayasa Mahkemesi Başkanı, dünyanın hangi ülkesinde, ‘Başbakanımız haklıdır’, Danıştay haksızdır“ diye hemen arkasından tek başına bir bildiri yayınlar? Bu, bir hukuk devletinde ’Benim siyasi görüşlerim Anayasa Mahkemesi’nin bütün işlevinin önüne geçer. Benim siyasi görüşlerim’ demek. Biz ne diye duyduk, ’Anayasa Mahkemesi Başkanlık Divanı açıklama yaptı’diye duyduk. Sonra da, ’Ben onlara sormadım. Zaten gerek yoktu’ diyor.” Prof. Batum şöyle devam etti: “Mutlaka başkanın artık bu konudan sonra istifa etmesi gerekir. Çünkü bu korkunç bir durumdur.”

Tartışma aramızda olurdu
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ise, Haşim Kılıç’ın açıklamalarını “Hoş bir şey değil” diye değerlendirdi. Kılıç’ın hukukçu olmadığını da belirten Özden şöyle dedi:  “Ben bir başkanla üyeler arasındaki tartışmaya girmem. Ancak kararlar, hukuki konular üzerinde konuşurum. İnsan tartışmalara üzülüyor. Bizim zamanımızda tartışmalar aramızda olurdu. Mesela bir Yüce Divan’da Turgut Özal’a soru soracaktım, başkan hemen oturumu kapattı. Dışarı çıktım uzun süre tartıştım, kavga eder gibi. Aramızda olur bu. Ama hoş bir şey değil. Anayasa Mahkemesi’nin disiplin kuralları yoktur. Bu, insanların anlayışına ahlaki niteliklerine terk edilir. Başka çaresi yoktur.  Anayasa Mahkemesi Başkanı hukukçu değil bir kere. Haşim Kılıç, hukuk fakültesi mezunu değil. Üniversite mezunu da değil, akademi mezunu. Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu.”


Sorulara cevap vermedi
Nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılıp kapatılmaması konusunda önce Anayasa Mahkemesi ve Danıştay arasında daha sonra da Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri arasında başlayan gerginlik sürüyor. Önceki gün Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin 8 üyesinin sert bir dille eleştirdiği Yüksek Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin girişinde gazetecilerin ısrarlı sorularını cevapsız bıraktı.


HAŞİM KILIÇ’IN AÇIKLAMALARI SİYASİLERİ DE ÖFKELENDİRDİ
Kaosun sorumlusu Anayasa Mahkemesi Başkanı’dır
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Danıştay’a yönelik açıklamalarına sert tepki gösterdi. Okay,  “Yüksek yargıda, Sayın Kılıç’a tepkilerin olduğu bir gerçek. İstifa kendi takdirleridir, ama yargıda yaratılan kaosun sorumlusu Kılıç’tır” dedi. CHP Grubunda gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Okay, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Okay, yargının tepesinde, hatta kurumlar arasında birbirinden farklı açıklamalar sürecinin yaşandığını söyledi.

Sezer: Tartışmalar ibret verici nitelikte
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, “Sayın Başbakan’ı yargı kararlarına müdahaleci tutumdan vazgeçmeye, yargı kuruluşlarımızın yöneticilerini de daha sorumlu ve duyarlı davranmaya davet ediyorum” dedi. Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, belediyelerle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu arasında yaşanan tartışmanın hayret ve ibret verici boyut kazandığını ifade etti. (AA)


Toptan: Görüntü hiç hoş değil
TBMM Başkanı Köksal Toptan, yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmanın “hiç hoş olmadığını” söyledi. Köksal Toptan, TBMM’de gazetecilerin, “yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmayı” hatırlatması üzerine, “Çok büyük bir deneyime sahip olan Türk yargısının bu görüntüsünün, hoş olmadığını altını çizerek belirtmek istiyorum. Kesinlikle hoş değil Hiç hoş değil” dedi. (AA)


Yargının prestijiyle oynadı
Anayasa Mahkemesi’nde yaşanan çatlak, yargı bağımsızlığı konusundaki endişeleri iyice artırdı. İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, “Anayasa Mahkemesi Başkanı, “Danıştay Anayasa’yı ihlal ediyor” şeklinde bir açıklama yapamaz. Bu, yargının prestiji ile oynamaktır” dedi.

Umarım kriz, Kılıç’la sınırlı kalır
Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu, yargıdaki krizin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la sınırlı kalacağını ve yargının geneline yansımayacağını düşünüyor. Kanadoğlu, şunları söyledi: “Çünkü yargıya mensup olanlar bilinçlidir. Yargı nosyonları vardır ve kurallara uyarlar.”

 

Hakimler kararlarıyla konuşur
Anayasa Mahkemesi’nin saygınlığının zedelendiğini ifade eden eski Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, Türkiye’nin en yüksek mahkemesinin hakimlerinin birbirleriyle böyle bir polemik içine girmesini yadırgadığını söyledi. Türk, şunları söyledi:  “Hukukta şöyle bir şey vardır; hakimler kararlarıyla konuşur, böyle polemiklerle değil. Bu, Anayasa Mahkemesi’nin saygınlığını zedeleyecek bir durum. Kamuoyu önünde bu şekilde polemiğe girmek doğru değil.”

Karmaşık bir durum
Hikmet Sami Türk, devamla şöyle dedi: “Bu kararın altında karşı oy yazıları var. Hatalı da olsa bu karara göre hareket etmek durumundayız. Oldukça karmaşık bir durum ortaya çıktı."

27/12/2008  00:06