GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

HOBİLERİMİZ VE EL SANATLARI => Hobiler => Diğer El Sanatları ve Hobiler => Konuyu başlatan: sevdaligul - 28 Aralık 2008, 10:24:32

Başlık: Avanos’ta Çömlekçilik
Gönderen: sevdaligul - 28 Aralık 2008, 10:24:32
AVANOS

Nevşehir’in 18 km kuzeyinde olan Avanos’un antik dönemdeki adı Venessa’dır. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir. Kızılırmak’ın getirdiği kırmızı toprak ve milden elde edilen seramik çamuru Avanoslu seramik sanatçılarının elinde şekil almaktadır.

Çömlekçilik
Avanos’ta da Hititler’den beri çarkla çanak-çömlek yapıldığı bilinmektedir.Bu el sanatı kavimden kavimebabadan oğula geçerek günümüze kadar gelmiştir. Avanos’un dağlarından ve Kızılırmak’ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar elenir ve iyice yoğurularak çamur haline getirilir.Çark adı verilen ve ayakla döndürülen aaagah üzerindeki çamurun maharetle şekillendirilmesiyle istenilen çanak yapılmış olur.İşlik denilen atölyelerde üretilen çanaklar önce güneştedaha sonra da gölgede kurutulduktan sonrasaman ve talaşla yakılan fırınlarda 800 dereceden başlayıp 1200 derece sıcaklık arasında özenle pişirilir.

Yörede yemek kaplarısu testilerikışlık yiyecek saklamak için çömlekler ve küplersu kükleri tanınan çanak ürünleridir. Avanosgünümüzde ”Kapadokya’nın El Sanatları ve Alış-veriş Merkezi” olarak tanınmaktadır.

kaynak: www.kulturturizm.gov.tr

çömlek yapımını izlemeden ve el sanatlarından satın almadan döneyiniz

(http://img56.imageshack.us/img56/9589/comlekci1x9sb.jpg)

çömlek yapımı

(http://img56.imageshack.us/img56/5931/avanosalisveriscomlekler1wg.jpg)

çömleklerden örnekler

(http://img56.imageshack.us/img56/9574/pano53pt.jpg)

işte bu da topraktan yapılmış panoyla süslü bir kapı girişi

Avanos:

• Nevsehir’in 18 km kuzeyinde olan Avanos’un antik dönemdeki adi ‘Venessa’dir. Çok sayida çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapim gelenegi Hititlerden beri süregelmektedir. Kizilirmak’in getirdigi kirmizi toprak ve milden elde edilen seramik çamuru Avanoslu seramik sanatçilarinin elinde sekil almaktadir.

• Avanos’u (Venessa) ikiye ayiran ve Anadolu’nun en uzun nehri olan Kizilirmak ve onun çevresi çaglar boyunca çok sayida olaylara sahne olmustur. Lydialilarla Medler arasinda bes yil süren savas Kizilirmak havzasinda olmus her iki taraf bu savastan oldukça büyük zarar görmüstür. Bu savasin altinci yilinda bir çarpisma esnasinda ve ortaligin çok karismis bir aninda günes tutulmasi oldugunda her iki taraf tanrilari kizdirdiklarini düsünerek hemen bir baris sözlesmesi yaparlar. Kilikyali Syennesis ve Babilli Labynetos’u kendilerine araci seçerler. Iki kral bir araya gelerek Lydia Krali Alyattes kizi Alyenis’i Med Krali Kyaxares’in oglu Astyages’le evlendirir.

• Gerçi bu dönemin önemli doga filozofu Kariali Hexamyes’in oglu Thales M.Ö.28 Mayis 585 tarihinde olagelen günes tutulmasini önceden hesaplayarak haber vermisti. (Herodot I 74)

• Avanos yakinlarinda Kizilirmak’in hemen kenarindaki bir Roma mezarliginda ele geçen mermerden lahit Merkez Kapadokya Bölgesi’nde bugüne kadar ele geçen tek lahit olmasi açisindan ilginçtir. Lahit 1971 yilinda tesadüfen ortaya çikmis semerdam biçimindeki kapagi kimligi tespit edilmeyen sahislarca açilmis ve içindeki buluntular ne yazik ki çalinmistir. Ceset üzerinde yapilan patolojik ve paleoantropolojik arastirmalar sonucunda lahitin saçlari kina ile boyanmis bir kadina ait oldugu anlasilmistir. Avanos’ta XIII. yüzyil Selçuklu Dönemi’ne tarihlenen Saruhan Kervansarayi ve Alaaddin Camii bulunmaktadir.

Alıntı