GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Faydalı , Hareketli ve Gülle Yer => Faydalı Bilgiler => Konuyu başlatan: orkide - 28 Kasım 2008, 11:46:28

Başlık: SEBZE VE MEYVELERDEKI ILAC KALINTILARI (önemli)
Gönderen: orkide - 28 Kasım 2008, 11:46:28

Sebze ve meyvelerdeki ilaç kalıntılarının kokteyl etkisi var
Yiyeceklerin yaklaşık 1/3ü, meyvelerin ise yüzde 40ı ilaç kalıntısı içeriyor

Dr. Yasemin Bradley
Genelde resmi açıklamalarda bunun çok düşük seviyelerde olduğu söyleniyor, ancak İngiliz bilimadamları aynı görüşte değil! Araştırmalarda meyve-sebzelerdeki kalıntıların ayrı ayrı incelendiği, ancak kokteyl etkisi üzerinde durulmadığını vurguluyorlar.
Liverpool Üniversitesinden toksikolojist Dr. Vyvyan Howard Hamile kadınlar büyükannelerinin maruz kalmadığı kadar çok kalıntıya maruz diyor.
Kokteyl etkisinin, meme kanserine yakalanma riskini artırıcı bir neden olan, genç kızlarda ergenliğe girme yaşının düşmesine yol açtığı düşünülüyor. 1960lardan beri meme kanseri görülme sıklığı dramatik bir şekilde artmış durumda.
2001de İngiliz hükümetinin yaptırdığı araştırmada 1148 yiyecek çeşidinde ilaç kalıntısı saptandı. Buna karşın sadece 6 organik yiyecekte kalıntı bulundu.
Gelin bu araştırmanın sonuçlarına bir göz atalım:


Marul
Yapraklı sebzelerde ilaç kalıntısı bulunma olasılığı çok daha yüksek. Marulların yarısı ilaç kalıntısı içeriyor. Bu illegal ilaçlardan biri de sinir sistemi üzerinde toksik etkisi bulunan böcek öldürücü dimethoate. Dimethoate Avrupa Birliği tarafından hormon bozucu olduğu şüphesiyle yasaklanmış bir kimyasal.


Portakal
Narenciye grubu meyvelerin yüzde 100ünün ilaç kalıntısı içerdiği saptandı. Kullanılan ilaçlardan birinin erkeklerde sperm sayısındaki azalmalar, meme ve testis kanseriyle ilişkili olduğu düşünülüyor.


MUZ
Muz sağlıklı atıştırma yiyeceği olarak önerilen yüksek bir potasyum kaynağı. İncelenen muzların yarısından fazlasının ilaç kalıntısı içerdiği görüldü! Çok sık kullanılanlardan biri olan imazilil, Amerikan Çevre Koruma Birliği tarafından insanlarda kanser yapıcı etkisi olabilir diye tanımlanan, hasat sonrası mantarlarını öldürücü bir ilaç. Tropikal sebze ve meyvelerin daha çok kalıntı içerdiği de belirlendi.


Elma
Yüzde 72sinin kalıntı içerdiği görüldü. Bulunan ilaç kalıntılarından chlorpyrifos; dünyanın en çok kullanılan böcek öldürücülerinden biri. Böceklerin sinir sistemlerini harap ederek öldüren bir organofosfat.


Armut
Yüzde 63ünde kalıntı bulunduğu saptandı. 1995ten beri yapılan kontrollerde armutları daha biçimli hale getirmek için bir gelişme düzenleyici olan chlormequat kullanıldığı belirlendi.


ÇEKİRDEKLİ MEYVELER
Çekirdekli meyveler C vitamini ve Beta-karotenden (A vitamininin bitkisel şekli) zengin, ama kalıntı bulundurma olasılıkları yüksek. Yüzde 50si kalıntı içeriyor. En çok rastlanan ise geniş spektrumlu bir mantar öldürücü olan iprodione. İprodioneun hormonal dengeyi bozduğu düşünülüyor. 2002deki kontrollerde kayısıların yüzde 63ünde ilaç kalıntısı bulundu.


Patates
Patateslerin yarısında kalıntı saptandı. Bunlardan biri Dünya Sağlık Örgütünün çok tehlikeli diye sınıflandırdığı, bir sinir zehiri olan böcek öldürücü aldicarb. 1999daki özel bir araştırmada, çocuklara yedirilen patateslerden alınan örnekte hükümetin belirlediği güvenlik sınırının üstünde aldicarb kalıntısı olduğu belirlendi. Bunun anlamı; o patatesi yiyen her çocukta ani etkiler ortaya çıkabileceği idi. Avrupa Birliği kirli on iki denen böcek öldürücülerden biri olan aldicarbın yasaklanması kararını oylamaya aldı. İngiltere kullanmaya devam oyu kullandı.


TAHILLI KAHVALTI YİYECEKLERİ VE EKMEKLER
İngilterede tahıllardan yapılan barların, çok şekerli olmalarına rağmen hareket halindekiler için en sağlıklı kahvaltı olduğu şeklinde reklamı yapılıyor. 2001de barların yüzde 67sinde ve kahvaltılık cerealların yüzde 29unda ilaç kalıntıları saptandı. Aynı yıl ekmeklerin yüzde 38inin de kalıntı içerdiği görüldü.
Bu yazıdan sonra Biz ne yiyelim şimdi? diye sorduğunuza eminim. Tek yol ülkemizde organik yiyecek üretiminin artması. Böylece organik yiyecek ucuzlayacak ve daha geniş kitlelere ulaşabilecektir.
Başlık: SEBZE VE MEYVELERDEKI ILAC KALINTILARI (önemli)
Gönderen: adada hayat - 28 Kasım 2008, 14:45:36
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER