GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Genel Kültür => Konuyu başlatan: orkide - 13 Ekim 2008, 21:56:24

Başlık: EN SIRA DISI EVLILIK GELENEKLERI
Gönderen: orkide - 13 Ekim 2008, 21:56:24
(http://ekim02.kucukresim.com/uploads/14fc2d.jpg) (http://www.kucukresim.com)[/center]

Her ülkenin toplumsal ve kültürel yapisi ile inançlarina göre evlilik gelenekleri, ilginç özellikler tasiyor.

(http://ekim03.kucukresim.com/uploads/3846f1.jpg) (http://www.kucukresim.com)

Bosna-Hersek’te evlenme çagina gelmis gelin adayini isteyen damat adayi, kiz evine yemege davet ediliyor ve ailenin büyükleri ile söz konusu evlilik hakkinda tartisiyorlar. Kizin aile büyükleri damat adayi hakkinda bir karara vardiktan sonra kahve ikramina geçiliyor. Sekerli kahve damat adayinin evlilik için uygun görüldügü, sade olmasi ise damat adayinin reddedildigi anlamini tasiyor.

-------------------------------

Pakistan’da damat adayi kizin aile büyükleri tarafindan zorlu bir sinavdan geçiriliyor. Bu sinav, aile büyüklerinin damat adayina akla gelebilecek tüm hakaret ve küfürleri etmeleri, damat adayinin ise tüm bunlara katlanabilecek kadar sogukkanli olmasina dayaniyor. Sinavdan basariyla geçen genç evlilik iznini almis oluyor.


Iskoçya’da ise gelin, dügünden bir gece önce aile büyüklerinin ortasina oturarak, onlara ayaklarini yikatiyor. Bu gelenek, çiftin mutluluk yolunda yürümelerini sembolize ediyor. Dügünde ise gelin iki ayakkabisina da bozuk para koyuyor.

------------------------------------

Çin’de de damadin ailesi astroloji uzmanina basvurarak evlenmeyi düsünen çift hakkinda yorum istiyor. Eger astroloji uzmaninin hazirladigi horoskopu damadin ailesi uygun bulursa, çocuklarinin dogum saatini ve tarihini kizin ailesine göndererek ayni islemi onlarin da yapmasini istiyor. Çin’deki evlilik geleneklerine göre, dügünden önce damat evlilik yatagini hazirlayarak üzerine çesitli meyve ve kuruyemislerden koyuyor. Ailenin küçük çocuklari yatagin üzerine oturtuluyor ve meyvelerle oynamalarina izin veriliyor. Yatagin üzerinde ne kadar çok çocuk olursa o kadar çok dogurganligi sembolize edecegine inaniliyor. Nedimelik yapacak bayanlar ise gelinin horoskopuyla uyumlu dogum yilina sahip kisilerden seçiliyor. Ayrica Ay takviminin 7. ayinin son 15 gününde evlenmenin ugursuz olduguna, çünkü o dönemde cehennemin kapisinin açilip kayip ruhlarin serbest kaldigina inaniliyor.

--------------------------------------

Israil’de ise Musevi inancina göre, dügünlerde Kudüs’teki kutsal tapinagin yok olusunu sembolize eden içi cam parçalariyla dolu bir beze basma gelenegi bulunuyor. Törende cam kirmak ise hayattaki mutlulugu ve üzüntüyü sembolize ediyor. Hindistan’da da damat gelinin kiyafetinden sorumlu oluyor. Gelin, beyaz gelinlik yerine, "sari" denilen özel bir giysi giyiyor. Törene gündelik kiyafetlerle gelen gelin, daha sonra kocasinin kendisine sundugu kiyafeti giyiyor

--------------------------------------

Kore’de evlilik geleneklerinde ördek ve kaz önemli bir yer tutuyor. Eski geleneklerde damatlar arkalarinda kaz tasiyarak beyaz bir atin üstünde gelinin evine giderlerken günümüzde sembolik olarak tahta kaz kullaniliyor. Bir baska gelenege göre de dügünden sonra bir çift tahta ördek yeni çiftin evine yerlestiriliyor. Eger ördekler karsilikli konursa çiftin iyi geçinecegine, ters konulursa kavga edeceklerine inaniliyor

--------------------------------------

--Afrika’nin bazi bölgelerinde damat adayi kizi ailesinden istedikten sonra kizin ailesi teklifi kabul ederse kizlarina para ve fistik veriyor. Gelin adayi, fistigi damatla bölüsürken, çiftin birlesmesine yardimci olan araciya da bir parça veriliyor. Bu, komsulara ve akrabalara dügün daveti anlamina geliyor.

--------------------------------------

--Belçika’da ise en önemli gelenekler arasinda mendile isim islemek geliyor. Gelinin ailesi, kizlarinin adinin islenmis oldugu mendili dügüne götürerek davetlilere gösteriyor. Bu mendil dügünden sonra kizin ailesinin evine geri getiriliyor ve gelinin kiz kardesi varsa onun adi islenerek yine evde sergileniyor.

--------------------------------------

Ingiliz geleneklerinin en basinda kilisede çan çalmak geliyor. Bu sekilde kötü ruhlarin kovulduguna inaniliyor. Gelin ve damat kiliseye girerken ve çikarken çanlar çalinarak yeni evli çifte çiçek atiliyor. Finlandiyali gelinler ise dügünde el yapimi altin bir taç takiyorlar. Törenden sonra bekar genç kizlar gelinin etrafinda toplaniyor ve gelin genç kizlar arasindan seçtigi birine altin tacini veriyor. Seçilen kizin, en kisa zamanda evlenecegine inaniliyor. Öte yandan Vikingler zamaninda ise evlilikler açik arttirma seklinde yapiliyordu. Damat adayi, gelin adayi için kizin babasina fiyat teklif ediyor, bu fiyat üzerinden pazarlik yapiliyor ve belirlenen para miktari çeyiz için kullaniliyordu. Ayrica çiftin evlilik hayatlari boyunca altin ve gümüs sikintisi çekmemeleri için babasi gelinin sag ayagina gümüs, annesi ise sol ayagina altin takiyordu.

-------------------------------------

Fransa’da ise evlenecek çiftlerin törende yer alacak çiçeklerini davetliler getiriyor. Gelin ve damadin, evlilik günlerinde kullanilan ve nesilden nesile aktarilan evlilik kabindan sarap içmesi de bu ülkedeki evlilik gelenekleri arasinda yer aliyor.

-------------------------------------

--Bulgaristan’da da erkek, sevdigi kizi ailesinden istemek için en yakin arkadasiyla kizin evine giderken, yaninda mutluluk, saglik ve zenginligi temsil eden "rakia" denilen özel bir ev viskisi ve "zdravet" adi verilen yesil çiçeklerden küçük bir buket götürüyor. Bunun yani sira kiza ve babasina ufak hediyeler veriyor. Baba, evin reisi oldugundan içki ikraminda bulunuyor. Damat adayini begenir ve evliligi onaylarsa kizina dönüp 3 kez evlilige hazir olup olmadigini soruyor ve kiz (evet) derse kizin ailesi de erkegin ailesine hediyeler yolluyor. Dügünden önceki Persembe günü hamur ve mayanin karistirilmasiyla özel bir ekmek yapiliyor ve bu ekmek yeni ailenin olusumunu sembolize ediyor. Dügünde ise gelin, içinde bozuk para, çig yumurta ve bugday bulunan bir tabagi arkasina bakmadan basinin üzerinden geriye dogru atiyor. Tabak ne kadar küçük parçalara ayrilirsa o kadar iyi olacagi düsünülüyor. Ayrica gelin ile damada somun ekmegi veriliyor. Hangisi bu ekmekten daha büyük parça koparirsa evde onun sözünün geçecegine inaniliyor.
Başlık: EN SIRA DISI EVLILIK GELENEKLERI
Gönderen: @@@kalpsiz@@@ - 19 Mayıs 2009, 13:10:49
çok saçma özellikle de şu:
Iskoçya’da ise gelin, dügünden bir gece önce aile büyüklerinin ortasina oturarak, onlara ayaklarini yikatiyor.
Başlık: EN SIRA DISI EVLILIK GELENEKLERI
Gönderen: xxutkxx - 06 Ekim 2011, 13:12:47
gzlmiş  :)