GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

HOBİLERİMİZ VE EL SANATLARI => Hobiler => Diğer El Sanatları ve Hobiler => Konuyu başlatan: sevdaligul - 13 Ekim 2008, 09:38:43

Başlık: Kalıplı Mum Yapımı
Gönderen: sevdaligul - 13 Ekim 2008, 09:38:43
(http://img157.imageshack.us/img157/6131/sevdaliqf7.jpg)


Malzemeler
Mum Kalıbı
Uygun kalınlıkta fitil
Parafin
Mum boyası (isteğe bağlı)
Koku (isteğe bağlı)
Eritme kapları (Su dolu geniş bir kap,
içinde parafini eritmek için daha küçük bir kap)
Termometre
İşitici

Kalıbınızı dolduracak kadar parafini ve bunun %10-15’i kadar stearini eritme kabına  alarak, içi su dolu genişçe bir kapta benmari yöntemi ile erimeye bırakın. Parafinin içine su  damlamamalıdır. Kalıbınız plastikse, dibini işitilmiş bir çivi vs. yardımıyla tam ortadan delin.

Mumun kalıptan kolay çıkması için Arap sabunu-su karışımı hazırlayın ve bir fırça yardımıyla bu karışımı kalıbınızın iç kısmına, her tarafa gelecek şekilde surun. Sonra kağıt peçeteyle iyice kurulayın.

Fitilinizi bir ucundan tutarak erimiş olan karışıma batırın, diğer ucundan tutarak tekrar batırın ve
donmaya bırakın.

Donan fitili kalıbın içine geçirin; 1 cm. kısmini kalıbın dışında bırakın. Kirlenmemesi için, bu 1 cm. fitilin üzerine küçük bir kağıt parçası vs. koyun ve üzerini bir cam macunu ile kapatarak, kalıbın dibine yapıştırın. Fitilin diğer ucunu, kalıbın ağzına ortalayarak yerleştireceğiniz bir kalemyada tahta çubuğa tutturun. Kalem yada çubuk, kalıbın içine düşmeyecek genişlikte olmalıdır.  Fitili kalıbın tam ortasına gelecek şekilde ayarlayın.

Boya kullanacaksanız, karışımınızı dilediğiniz şekilde renklendirin. Az miktarda boya ile acık renk, daha fazla boya ile daha koyu renk mumlar elde edersiniz. Mumunuzun son halinde hangi rengi alacağını görmek için acık renk bir zemine bir damla damlatarak donmasını sağlayın; yada daha iyisi 1 cm kalınlığında karışımı cam bardağa dökerek derin dondurucuya koyun.  Birkaç dakika içinde donacaktır.

Koku kullanıyorsanız, mumunuz 80 - 85 C°’ye geldiğinde kokuyu ekleyin (koku miktarını belirlerken üreticinin tavsiyelerine uyun) ve karışmasını sağlayın.

Karışımınızı bu sıcaklıkta, ağır ağır, fitilin hizasından kalıba dokun. (Kalan karışımı saklayın, daha  sonra gerekli olacak.) Hava kabarcıklarını gidermek için bir çita vs. yardımı ile kalıbın her tarafına hafifçe vurun. Hiç kabarcık kalmamalı.

Mum, donarken, fitilin çevresinde küçük bir çukur oluşturur. Bu normaldir. Kalıbınızın dişi soğuduğunda ve fitilin çevresinde çukur oluştuğunda, bunu doldurmanın zamanı gelmiştir. Kalan karışımınızı yine 80 – 85 C° sıcaklığa getirin ve mumunuzun dip kısminin düz olması için yeterince karışım dökerek çukuru doldurun.

Tamamen donduğunda ters çevirerek mumunuzu kalıptan çıkarabilirsiniz. Mumu çıkartmak için, gerekirse kalıbın tersine bir parça vurun yada beş ila on dakika buzlukta bekletin. Mumları  kalıptan asla kazıyarak çıkarmaya çalışmayın.