GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Faydalı , Hareketli ve Gülle Yer => Faydalı Bilgiler => Konuyu başlatan: orkide - 09 Temmuz 2008, 15:09:49

Başlık: PEKIII DETOKS NEDIR?
Gönderen: orkide - 09 Temmuz 2008, 15:09:49



Detoks Nedir Etkileri Nelerdir?  

 
 

Yılda iki kez düzenli olarak detoks yapın, vücudunuzdaki toksinlerden arının Sağlıklı bir detoks için ana öğünleriniz sebze-meyve ağırlıklı olsun. Bol bol su ve bitki çayları için, detoksla arınıp yorgunluktan kurtulmak için neler yapılması gerektiğini öğrenin.

Detoksun Vücut Üzerindeki Etkileri

Detoks toksinlerden arınma anlamına gelir. Hergün birçok toksin ile karşı karşıya kalınır. Bunlardan en önemlisi sigara dumanıdır. Siz içmeseniz de; çevrenizde içenlerden gelen duman bile zararlıdır. Alkol, gereksiz alınan ilaçlar, aşırı katkı maddesi kullanımı, tarımsal ilaçlar, besin allerjenleri, hava kirliliği, egzos gazı ve radyasyon da önemli toksin kaynaklarıdır.

Doğal Beslenmeye Geçiş Anahtarı

Eğer bir de bunlara dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam ve stres eklenirse; bu durumda vücudunuzun hem stresle baş etmesi, hem ihtiyacı olan besin öğelerini karşılaması hem de bağışıklık sisteminizi güçlü tutması gittikçe zorlaşır. Yani toksinlerin vücutta artışı, stresle birlikte bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminin yavaşlaması ise; gripten kansere kadar çok geniş bir yelpazede hastalığa karşı risk demektir.

Aslında vücudumuz terleme, solunum, idrar yapma ve dışkılama gibi metabolik faaliyetlerle toksinleri atma mekanizmasına sahiptir. Ancak şehir yaşamı, doğal toksin temizliğini zor duruma getirir. Günlük koşturma içinde yeteri kadar sebze-meyve tüketmemek, besinlerin faydalı olan etkilerini uygun pişirme yöntemlerini kullanmadığımız için fonksiyonu düşük hale getirmek, öğün atlamak ve yeterli su içmemek gibi birçok neden, detoks yapma ihtiyacını doğurmaktadır.

Detoks Sistemine Başlama

Toksinlerden kurtulmak için doğal beslenme ana prensiptir. Yani sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, işlenmemiş tam tahıl ekmeği, kurubaklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar ve bol su; kolay uygulanabilecek bir detoks şeklidir. Böyle bir beslenme şekli en az 3 gün ama tercihen 7-10 gün uygulanabilir. Bu süre içinde kafein, alkol ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

Mevsim Geçişlerinde Detoks

Detoksun özellikle mevsim geçişlerinde sonbahar ve ilkbaharda yapılması, kişilerin 'bahar yorgunluğu' dediğimiz şikayetlerini azaltır. Ayrıca sonbaharda 'hastalık ayı' dediğimiz; havaların hızlı değişimiyle birlikte bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bir noktada hastalıkların oluşumunu da engeller. Çünkü etkili bir detoks bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu tür programlarda kullanılacak meyve ve sebzeler önemlidir. Detoks programı süresince bol su içilmeli ve sıvı ihtiyacının bir kısmı sebze ve meyve sularından karşılanmalıdır. Özellikle de yeşil çay, bu konuda önemlidir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil, hindiba, rezene, kereviz ise vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir.

Yazan : Dilara Koçak/Diyetisyen