GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ => Saglık ve Yaşam Merkezi => Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi => Konuyu başlatan: hayat güzel - 27 Haziran 2008, 10:05:47

Başlık: Acile getirilen hastaya 'para' sorulmayacak
Gönderen: hayat güzel - 27 Haziran 2008, 10:05:47
Acile getirilen hastaya 'para' sorulmayacak     

Kamu ya da özel hastanenin acil servisine başvuran hastalara 'Masrafı nasıl ödeyeceksin?' diye sorulmayacak. Bütün sağlık kuruluşları acil durumlarda hastaya gereken tıbbi müdahaleyi uygulayacak.

Acil hastalar, 'boş yatak yok', 'uzman hekim yok' gibi gerekçelerle geri çevrilmeyecek. Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşın acil müdahalesi kamu hastanesinde yapılmışsa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan karşılanacak. Bu kişilerin acil tedavisi özel hastanede yapılırsa tedavi bedelini belediye ödeyecek.

Başbakanlık, acil sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin bir genelge yayımladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelgede, özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın bütün sağlık kuruluşlarının acil durumlarda hastaya gereken tıbbi müdahaleleri yapmalarının zorunlu olduğu, tedavi sırasında 'masrafların nasıl karşılanacağı'nın hiçbir şekilde sorgulanmayacağı belirtildi.

Genelgede son dönemlerde bazı vatandaşların mağduriyet yaşadığına dikkat çekilerek, "Doğru ve zamanında yapılan tıbbi müdahale hayat kurtarmakta, en küçük gecikme, telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir." denildi. Acil tıbbi müdahalenin 'öncelikle ve ön şartsız' yerine getirilmesinin hem insanlık görevi hem de hukukun gereği olduğu belirtildi.

Genelgeye göre, tüm yataklı tedavi kurumları, yatak kapasitesi, doluluk oranları, fiilen çalışan uzman hekim durumları gibi bilgileri güncel olarak komuta kontrol merkezine bildirecek. Bütün sağlık kuruluşları, komuta kontrol merkezinin çalışmalarında gerekli yardımı ve kolaylığı sağlamak, acil vakaya ait tıbbi bilgileri vermek ve komuta kontrol merkezinin nakille ilgili talimatlarına uymak ve sevk edilen hastayı kabul etmekle yükümlü olacak.

Acil servislere Başbakanlık genelgesi ile düzenleme

    * Acil vakalara kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin müdahale yapılacak.
    * 'Boş yatak ya da uzman hekim yok' diye acil hasta geri çevrilmeyecek.
    * Hekim, 'vaka acil değil' diyorsa hukuki sorumluluk hastanede olacak.
    * Hastalar 112 komuta merkeziyle irtibat kurularak sevk ve nakledilecek.
    * Hasta kendi imkanıyla tedavi olmak isterse gideceği hastane ile irtibat kurulacak.
    * Acil hastanın sevk edileceği hastane, komuta kontrol merkezinin yönetiminde belirlenecek.