GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

TV KEYFİ VE GÜNCEL OLAYLAR => Haber ve Yaşam Merkezi => Güncel Haberler ve Olaylar => Konuyu başlatan: hayat güzel - 18 Haziran 2008, 11:53:32

Başlık: Youtube, 1,5 ay sonra nihayet erişime açıldı, işte diğer YouTube'siz ülkeler
Gönderen: hayat güzel - 18 Haziran 2008, 11:53:32
Youtube, 1,5 ay sonra nihayet erişime açıldı, işte diğer YouTube'siz ülkeler     
Atatürk'e hakaret içeren videoları yayınladığı gerekçesiyle 5 Mayıs'tan beri Türkiye'den erişilemeyen dünyanın en büyük ses ve görüntü paylaşım sitesi YouTube bu gece yarısından itibaren açıldı.

Mahkeme kararıyla Türkiye'de yaklaşık 1,5 ay engellenen site, dünyada sadece 3 ülkede yasak. Çin, Pakistan ve Tayland, değişik gerekçelerle sınırları dahilinde youtube.com sitesine ulaşılmasını engelliyor.

Öte yandan Türkiye'de YouTube'un yanında ocak ayından beri kapatılan internet sitesi sayısı da 323'ü buldu. Yasaklı sitelerin yetkilileri, Türkiye'de yaşadıkları problemin çözümü için bugün Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bürokratlarıyla bir araya geliyor.

Turk.internet.com ve Ankara Barosu işbirliğinde Abant'ta gerçekleştirilecek toplantıda sorunun çözülmesi bekleniyor. Turk.internet.com'un haberine göre, Abant'ta 18-19 Haziran tarihlerinde yapılacak toplantıda taraflar masaya oturacak ve 'site kapatma' sorununa çözüm aranacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Turk.internet.com Genel Müdürü Füsun Sarp Nebil, "Erişimi engellenen sitelerin söz hakkı, yani savunma şansı olamayabiliyor. Ya da sorunlu sayfa yerine sitenin tamamının kapatılması gündeme geliyor. Bunların tartışılması ve sitelere söz hakkı tanınması lazım." dedi. Bir mahkemenin kapatma vermediği bir siteye başka bir ilçedeki mahkemenin kapatma kararı verdiğine dikkat çekerken, bunun çözümü için ihtisas mahkemelerinin kurulmasını istedi.

İnternet sitelerinin kapatılma gerekçeleri arasında çocuk istismarı ilk sırada yer alıyor. Bunun yanında terör örgütlerinin propagandasını yapan ve Atatürk'e hakaret içeren yayınlara yer veren siteler de engelleniyor.

Ayrıca, Medeni Kanun'da belirtilen hususlara aykırı davranan ya da kişilik haklarına saldırı niteliğinde ifadelere yer veren siteler de yasaklanabiliyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, mahkeme kararıyla ya da res'en söz konusu sitelerin Türkiye'den erişimini yasaklıyor.

Türkiye'de Google Groups, Alibaba.com ve Geocities gibi pek çok site çeşitli nedenlerle kapatılmıştı. Dünyada halen vatandaşlarına video paylaşım sitesi YouTube'u yasaklayan Türkiye dışında 3 ülke bulunuyor.

Komünist Çin hükümeti, Tibet Özerk Bölgesi'nde yaşanan kanlı protesto olaylarının görüntülerinin www.youtube.com'da yayınlanması üzerine sitenin erişimini engellemişti.

Çin'deki 210 milyon internet kullanıcısı, bu siteyi uzun süredir kullanamıyor. Pakistan ise YouTube'un içeriğinde İslam'a karşı öğeler bulunmasını kapatmaya gerekçe olarak gösteriyor.

Pakistan yetkilileri, resmi açıklamalarında Danimarkalıların hazırladığı Hz. Muhammed'e (sas) hakaret içeren çizgi filmlerin sitede yayınlanması sebebiyle erişimi engellediklerini bildirmişti.

Türkiye'de ise 5 Mayıs tarihinde Atatürk'e hakaret içeren videoları yayınlandığı gerekçesiyle YouTube'a yasak getirilmişti. Hatta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu videolara sadece Türkiye'den değil, dünya genelinde erişim yasağı istemişti. Bir süre yasaklı kalan Youtube'un Türkiye'de henüz bir temsilciliği bulunmuyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, şirketin Türkiye'de de temsilcilik açmasını, güvenlik, yetki ve lisans belgesi almasını, ayrıca vergi mükellefi olmasını istiyor.