GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Genel Kültür => Konuyu başlatan: orkide - 12 Haziran 2008, 20:32:45

Başlık: GÖK KUSAGI NEDEN YUVARLAKTIR
Gönderen: orkide - 12 Haziran 2008, 20:32:45
(http://astroturk.net/wp-content/uploads/2008/04/Steve-Wainwright.jpg)
Gökkusagi Neden Yuvarlak

Su damlasi ve yakici günes. Iste gökkusagi bunlardan olusur. Atalarimiz gökkusagindan çok korkarlardi. Onu Tanrilarin elçilerinin geçmesi için yapilmis bir köprü olarak görüyorlardi. Yagmur ve günes ile iliskisi ilk olarak milattan önce 310 yillarinda AristOteles tarafindan ileri sürüldü. Günümüzde ise bir sir olmaktan çikti.

Altindan geçenin cinsiyetinin degisecegi veya yere degdigi noktada bir küp altin gömülü oldugu laflari sadece sakalarda kullaniliyor. Zaten gökyüzünde sabit bir gökkusagi olusmuyor. Herkesin bakis yönüne göre gördügü gökkusagi farkli yerde oluyor. Gökkusaginin görüldügü yere dogru gidilince görülebildigi sürece kisiye hep ayni mesafede kaliyor.

Gökyüzünde gökkusagi gördügünüz vakit biliniz ki o yagmur damlalarindan olusmaktadir ama günes kesinlikle arkanizdadir. Günesin paralel isinlari basinizin üstünden geçerek yagmur damlalarina çarparlar. Yagmur damlalari burada isigi renklerine ayiracak bir prizma görevi görürler.

Sari gibi görünmesine ragmen günes isigi aslinda beyazdir ve bütün renkler onun içindedir. Yagmur damlasinin içine girince kirmizi turuncu sari yesil mavi lacivert ve mor renklere ayrisir. Mor renk çemberin içinde kirmizi ise en disindadir.

Yagmur damlasi çocukken oynadigimiz misket veya bilye gibi küresel saydam bir sekildedir. Günes isigi bu kendi tarafindaki yüzeyinden dogrudan içine girer. Içinde renklere ayrisir ve kürenin arka duvarina vurarak gerisin geriye yansir. Isigin damlanin ön yüzünden degil de arka yüzünden yansimasinin nedeni içbükey disbükey mercek özelliklerindendir.

Ayrismis renkler içbükey arka yüzden çesitli açilarda yansimalari sonucu gözümüze sirayla dizili renklerden olusmus bir bant seklinde görünüyorlar. Gökkusagini görebilmek için Günes biz ve yagmur damlalari muhakkak belirli bir açida dizilmek zorundayiz. Ama daha önemlisi milyonlarca yagmur damlasindan yansiyan isinlarin gözümüze gelis açilari mutlaka ayni olmalidir ki biz gökkusagini görebilelim.

Yagmur damlalarindan yansiyan isinlarin gözümüzde odaklasabilmeleri için bir daire seklinde dizilmis olmalari gerekir. Aslinda o bölgedeki bütün yagmur damlalari gelen isigi renklere ayristirarak yansitirlar ama sadece bir yarim daire içinde olan yagmur damlalarindan yansiyanlar gözümüze odaklasirlar.

Biz de sadece o yagmur damlalarindan gözümüze gelen renklerine ayrilmis isinlari görebildigimizden gökkusagini da yarim daire seklinde görürüz. Bazen bir uçaktan veya yüksek bir dagdan baktigimizda gökkusagini tam daire seklinde görmemiz de mümkün olabilmektedir.

Günes ne kadar yüksekse gökkusagi dairesi de o kadar asagi iner. Bunun içindir ki yedi renkli gökkusagini sabah ve aksam yagislarindan sonra daha çok görürüz.

Genellikle fark edilmez ama gökkusagi daima içice iki halkadan olusur. Ikinci kusak pek dikkat çekmez. Bir ikinci zayif kusagin daha bulunmasinin nedeni bazi günes isiklarinin su damlasinin iç yüzeyine bir kez degil iki kez çarpmalaridir. Böylece parlakliklarini yitiren isiklardan olusan ikinci gökkusagi zar zor görülür. Birinci kusakta kirmizi renk seridin en disinda iken ikinci kusakta en içtedir. Diger renklerin siralamalari da terstir.