GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK

GENEL KÜLTÜR VE TARİH => Genel Kültür => Konuyu başlatan: MAT_ROCK23 - 06 Haziran 2008, 00:02:27

Başlık: Tiki ya da Tiky kültürü...
Gönderen: MAT_ROCK23 - 06 Haziran 2008, 00:02:27
--------------------------------------------------------------------------------

Türkiye, İstanbul kaynaklı, bireyleri ekonomik olarak üst sınıftan veya onlar gibi olmak isteyen orta sınıftan gençlerden oluşan ve toplumda oldukça büyük antipati toplamış, kendine özgü dili ve pahalı yabancı markalara dayalı yüksek estetik kaygısı ile tanınan altkültür.

Genellikle Bağdat Caddesi ve Akmerkez çevresinde yer edinmiş fakat bir süre sonra genele yayılmıştır. Kimi zamanlar ciks şeklinde adlandırılmaktadır.

Dil - Jargonu
Tikilerin Türkçeyi kendisine özgü kullanımı toplumda pek çok kez eleştirilmiştir. Fakat bu dil, neredeyse tiki kültürünün belirleyicisidir. Genel olarak, Amerikan aksanı ile Türkçe konuşulması, cümlelerin içinde ingilizce sözcükler kullanılması veya İngilizce söylenişlerin Türkçeye çevrilmesidir.

En bilinen örnekleri, Oha falan oldumdur, kaynağı ingilizcedeki I was like Oh My Goddır. Aynı şekilde I was likeın türkçede falan oldum şeklinde kullanılması jargonun temelidir. Fakat zamanla, bu kullanım alaycı bir şekilde ana akımca eleştirildiğinde, falan kelimesi daha az kullanılır olmuş ve yalnızca oldum kullanılır olmuştur.

Giyim
Dünya görüşleri ve estetik anlayışları sebebi ile popüler kültüre ve modaya fazlasıyla bağımlı olan tikiler ekonomik güçlerinin de verdiği bir destekle olabildiğince pahalı giyinmeyi tercih ederler. Bunun için, Amerikan preppy gençliğin trendlerini izlerler. Türkiye genelindeki tikiler ise, Bağdat Caddesi çevresindeki tikileri örnek alarak giyinir ve oradaki modayı takip etmeye çalışırlar.

Giyindikleri mekanlar, genellikle Akmerkez ve Bağdat Caddesi civarındaki pahalı yabancı markaların mağazalarıdır. DKNY(Donna Karan New York), Puma, Converse tikilerin tercih ettiği markalardır.

Politik Görüş
Tikiler, 80 sonrası apolitikleştirilen Türk gençliğinin bir sonucu olarak, sadece kendisi düşünür olabildiğince siyasetten uzak kalmayı tercih ederler, aykırı ve asi eğilimlerden uzak dururlar. Bu kalıbı zorlayanları (altertiki) da vardır. Fakat farkında olmadan, baskıcı, kapitalist düzene destek vermektedirler.