SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ > Çocuk Sağlığı ve Eğitimi

Miyomlar Hamileliği Etkiler mi?

(1/1)

sevdaligul:
Miyomlar hamileliği etkiler mi?
Miyomlar, en sık görülen kadın hastalıkları arasında yer alır. Her 100 kadının yaklaşık 15' inde çapı ufak veya büyük, az sayıda veya çok sayıda miyom bulunduğunu belirten Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Elmas Etiz,  miyomlar hakkında tüm merak edilenleri açıklıyor.


Miyomlar, rahimden kaynaklanan ve kanser olmayan iyi huylu tümörlerdir. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, miyomların büyümesine yol açar. Bu nedenle miyomlar genellikle üreme çağında ve hamilelikte yaklaşık 2-3 kat büyürler, menapozda hasta hormon ilacı kullanmıyorsa genellikle küçülürler.

Miyomlar genellikle belirti vermeden genel kontroller esnasında fark edilir. Miyom olan kişilerde en sık rastlanılan şikâyet;  adet kanamalarının artması ve uzaması şeklindedir. Yoğun ve uzayan adet kanamalarından dolayı genellikle hastalarda kansızlık mevcuttur. Miyomlar ayrıca kasık ağrısı, ilişki sırasında ağrı, adet sırasında ağrı, bel  ve karın alt bölgesinde ağrı gibi rahatsızlıklara da yol açabilirler. Bazen de idrara sık çıkma gibi bulgularla da kendini gösterebilir.

Tanısı:

Miyomlar etyolojisi tam bilinmemekle birlikte genetik yönü bulunmaktadır, yani miyomu olan bir kadının annesinde, kardeşinde veya anneannesinde miyom olma ihtimali yüksektir. Miyom tanısı koymak ise oldukça kolaydır. Jinekolojik değerlendirme (muayene ve ultrasonografi) tanı koyulabilmesi için yeterlidir.

Miyom kötü huylu mudur?

Miyomların kötü huylu yani kanser olma ihtimali on binde bir-iki civarındadır. Ancak, çok hızlı büyüme gösteren miyomlarda bu ihtimali göz önünde bulundurmak gerekir.

Miyomlar hamileliği etkiler mi?

Çoğu zaman hamilelikten önce de var olan miyomlar hamileliğin seyri üzerinde direkt ya da indirekt etkiler yaratabilirler. Gebelikte miyomların neden olabileceği sorunlar miyomun yerleşim yerine, büyüklüğüne ve sayısına bağlıdır. Kaviteye yakın yerleşimli miyomlarda düşük tehlikesi artmaktadır. Ancak çok özellikli bir alanda yerleşimli değil ise hamilelik sırasında genelde karın ağrısı dışında herhangi bir soruna neden olmamaktadır.

Miyomların tedavisi nasıl olmaktadır?

Tedavi, kişinin yaşına, çocuk isteğine ve şikâyet oluşturmasına (yerleşim ve büyüklüğüne göre) göre değişmektedir. Genelde adet kanamasını azaltmaya yönelik medikal tedaviler öncelikli olmaktadır. Bunlar arasında yaşı uygun ve hormon kullanılmasına engel bir hastalığı yok ise doğum kontrol hapları ilk seçenek ilaçlardır. Hormonlu spiral kullanımı da oldukça yaygındır. Ancak tedaviye cevap alınamayan kanamalar ve rahimi aşırı büyüten miyomlarda cerrahi tedaviye de geçilebilmektedir. Kişinin çocuk isteği var ise sadece miyomun çıkarılması şeklinde cerrahi uygun olmaktadır. Kişinin çocuk isteği yok ve menopoza yakın dönemde ise miyom ile birlikte rahim operasyonu daha uygun bir cerrahi yöntemdir.


Kaynak:Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git