Reklamlar
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Kusmanın diğer nedenleri nelerdir
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 4052
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Kusmanın diğer nedenleri nelerdir  (Okunma sayısı 4052 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    MAT_ROCK23

  • Sevdalı Üye
  • *****

  • İleti: 1966
  • Nerden: ELAZIĞ_23
  • Rep: +79/-5
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Kusmanın diğer nedenleri nelerdir
« : 31 Temmuz 2008, 17:20:44 »


 

  Kusmanın diğer nedenleri nelerdir

--------------------------------------------------------------------------------

Başka bir kusma nedeni de “Gastroözofagial Reflü”. Bu durum daha çok zorlanmalı kusma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ancak zorlanmasız da olabiliyor. Gastroözofagial reflü mide içeriğinin kendiliğinden yemek borusuna kaçışı olarak tanımlamak mümkündür. Bunun nedeni de mide borusunun mideye bağlandığı yerde meydana gelen kasılma yetersizliğidir. Bu durum genel olarak bebeğin doğumundan sonraki 3 ile 10. gününde başlamaktadır. İlerleyen günlerde kusmalar giderek azalmaktadır. Annelerin bu tip kusmayı önlemek ya da azaltmak için yapmaları gereken şey bebeklerini besledikten sonra 30 dakika kadar yarı oturur şeklinde kucaklarında tutmaktır. Buna rağmen bebeğin normal kilo alımı yavaşlamışsa Gastroözofagial reflü tanısı konmuş bir bebeğe cerrahi müdahale gerekebileceğini bilmenizde yarar vardır.


Kusmada zorlanıyorsa…Zorlanmalı kusma bebeğin sağlık sorunlarının önemli bulgularından biridir. Zorlanarak kusan bebek de mide bulantıları ve öğürtüler görülür ve fışkırır tarzda kusmaktadırlar. Hatta küçük bebeklerde bu zorlanma sonucu kusmuğun burundan gelmesi bile söz konusu olabilir. Elbette küçük bebeklerin mide bulantısını anlamak zordur. Ancak huzursuzluğu renginin solması tedirginlik kusmadan sonra verdiğiniz besinleri yemek istememesi midesinin bulandığının belirtileri sayılabilir.


Özellikle yeni doğan bebekte ilk 24–36 saat arası görülen şiddetli kusmalar sindirim sisteminin herhangi bir yerinde tıkanıklık olduğunun işaretlerinden biridir. Bu tip kusmaların en sık görülen nedenlerinden bazıları şöyle sıralanıyor;

Barsak tıkanıklığı
Yemek borusunun mideye bağlandığı kısmın kapalı olması (özofagus atrezisi)
Barsak darlığı
Barsağın belirli bölümlerinin olmaması
Karın organlarının göğüs içinde fıtıklaşması
Bir tip mide darlığı (pilor stenozu).

Bu tip sorunların bir uzman tarafından acil müdahaleyi gerektirdiğini bilmenizde yarar vardır.


Doğumdan sonraki ilk günlerde kusmaya neden olan durumlar arasında; Enfeksiyonlar doğumsal aaaabolizma hastalıkları bebeğin anne karnında amnios sıvısını fazla yutması bazı alerjiler (süt alerjisi gibi) sayılabilir.

Daha büyük çocuklarda ise kusmanın ana sebebi enfeksiyonlardır. Çocuklar bir çok enfeksiyon sırasında kusarlar. Gribal boğaz ya da bronşit gibi yaşadıkları enfeksiyonel her durumda kusma görülür. Ancak kusmanın en sık görüldüğü enfeksiyon türleri ise; mide barsak kulak idrar yolu menenjit-santral sinir sistemi enfeksiyonlarıdır.


Zehirlenmelerde de kusma görülür…
Zehirlenme çocukluk çağında sık yaşanılan bir durumdur. Fare zehri böcek ya da tarım ilaçları havagazı doğalgaz karbonmonoksit’ ten kaynaklanan zehirlenmeler kendini kusma ile belli edebiliyordur. Özellikle besin zehirlenmesinde en sık görülen bulgu; yine kusmadır.


Psikolojik kökenli de olabilir…
Küçücük bebekler de bile psikolojik nedenlerden dolayı kusma olabiliyor. Özellikle 0–1 yaş arasında yaşanan uyum bozukluğunun belirtilerinden bir tanesi de kusmadır. Anne ile bebek arasındaki ilişki bozuksa anne sürekli gergin huzursuzsa ve bebeğine sevgi ile yaklaşamıyorsa kusma sorunu ortaya çıkabilir. Gerginliği hisseden bebek kusarak tepki gösterebilir. İştahsız çocuklar da annelerin ısrarla yemek yemesi için yaptıkları baskı sonrasında kusabilirler. Anne gereğinden fazla yemesi için zorluyorsa bu kusma sürekli bir hal alabilir.


Kusma sırasında ne yapacaksınız
Annelerin telaşa kapıldığı anlardan biri kusmadır. Çıkardıklarının soluk borusuna kaçma ihtimalini düşünen anneler bebeklerine müdahale etmek isterler. Bebeğinizi kusma anında yan ya da yüzüstü çeviriniz. Kusması bittikten sonra ağzında kalmış besin parçalarını elinizle ya da Steril bir bez yardımıyla çıkarınız. Böylece hava yollarını açmış ve rahatlatmış olursunuz.


Ne zaman doktora götürülmelidir
Kusma çok şiddetli ve günde üçten fazla görülüyorsa acilen bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Ayrıca kusmayla birlikte ateş öksürük ve diğer enfeksiyonel bulgular da varsa kusmuk kanlı ya da yeşil renkli safralı bir görünümdeyse de zaman kaybedilmemelidir.

Kusma bir hastalık mıdır
Bebeklerde kusmanın her şeyden önce bir hastalık değil de bir bulgu olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü kusma bir hastalığa bağlı olarak gelişmektedir. Bu durumda bebeğe uygulanacak tedavinin temelinde direk olarak kusmaya yönelik değil kusmaya neden olan hastalığın ne olabileceğinden yola çıkılması önem taşımaktadır. Bebekte kusmanın yol açtığı hastalık bulunduğu zaman buna uygulanacak tedavi sonrasında kusma da ortadan kalkmaktadır.

Kusan bir bebeğe bir uzmana danışmadan kusma önleyici ilaçlar vermemek gerekmektedir. Eğer sadece mide bulantısının kesilmesi doğrultusunda bir tedavi uygulanırsa yalnızca kusma engellenir. Oysa önemli olan kusmaya neden olan hastalığı tedavi etmektir.


Bebeğiniz kusuyorsa ne yapmalısınız
Bebeğinizin kusmasını önlemek için emzirdikten hemen sonra yatırmayınız.
Gazını çıkartınız.
Kusma anında bebeğinizi yan veya yüzüstü çeviriniz.
Kusma durana kadar katı gıdaları bebeğinize vermeyiniz.
Hava yolunun açık kalmasını sağlamak için bebeğin ağzının içini yabancı maddelerden temizleyiniz.
Eğer bebeğinizin kusması çok şiddetli ise ve günde üçten fazla şiddetli kusma oluyorsa kusmanın içinde kan veya yeşil renkli safra görülüyorsa acil olarak doktorunuzu arayınız



Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
479 Gösterim
Son İleti 01 Aralık 2014, 10:12:50
Gönderen: Birikim Gayrimenkul
0 Yanıt
339 Gösterim
Son İleti 28 Temmuz 2016, 18:09:49
Gönderen: fyzyc
0 Yanıt
228 Gösterim
Son İleti 31 Aralık 2016, 22:39:47
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
285 Gösterim
Son İleti 17 Şubat 2019, 14:57:48
Gönderen: dean534
0 Yanıt
157 Gösterim
Son İleti 28 Mayıs 2020, 15:48:19
Gönderen: alpacino0092

web hosting Domain Web
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan sevdaligul.com forum sitemizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. sevdaligul.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler sevdaligul@gmail.com  adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde sevdaligul.com  yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.