Reklamlar
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: DİABET KOMA
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 819
Google Özel Arama

Gönderen Konu: DİABET KOMA  (Okunma sayısı 819 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    armağan

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 617
  • Nerden: Ankara
  • Rep: +23/-1
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
DİABET KOMA
« : 26 Ekim 2007, 23:43:35 »


 

Diabetli hastalarda kandaki şeker seviyesi yükselerek komaya sebep olmaktadır. Diabetik komanın meydana gelmesinde, antidiabetiklerin düzensiz olarak yapılması da yanı derecede etkilidir. Teşhis edilmemiş veya tedavisi geçikmiş diabetin komplikasyonu olarak da koma meydana gelir.

Karbonhidrat metabolizmasının bozulmasına bağlı olarak protein ve yağ metabolizması da bozulmaktadır. Yağ metabolizmasında meydana gelen yıkım maddeleri, vücutta kullanılamadığından kanda toplanarak ketozu meydana getirir. Dolayısıyla metabolik asidoz meydana gelir. Asidoz, konamın sebebidir.

BELİRTİLERİ
Diabetik koması, insülinin keşfi ile öldürücü olmaktan çıkmıştır. Fakat acil bakım gerektirir. Asidoz semptomlarından kusmalı solunum, solunumda aseton ve üre kokusu, oksijen açlığı, göz kararması, aşırı derecede susuzluk hissi ortaya çıkar.

İLK YARDIM
Bu belirtilerden sonra, hastanın ailesi veya ilk yardımcı Sağlık kurumu ile haberlelşerek, bilgi alabilir. Dİabetlinin, diabet hastası oldğu ve yapılan ensülinin miktarını belirten kartları olmalıdır. Diabet kartları özel olarak hazırlanmış ve ilk yardımı gerçekleştirebilecek hertürlü bilgiyi kapsar. Ayrıca diabet kartı, komaya sebep olacak başka ihtimallerin düşünülmemesini de sağlayacaktır. Böylece ilk yardım doğru olarak uygulanır.
  Diabet koması teşhisi ile hastaneye kaldırılan hasta ilk yardım veya acil serviste tedavi görür. İlk yardım ve tedaviye şöyle devam edilir. Hastanın idrarındaki aseton ve  şekerin tesbiti ve miktarının tayini için katerizasyonla her saatte bir idrarı alınır. Bu yöndeki idrar tahlili, hastaya yapılacak insülin ve şekerli serum oranının tayini için gereklidir. İdrar testleri dikkate alınarak damardan hastaya insülin ve gilikoz verilir.
İnsülin öncelikle yapılarak, komanın giderilmesi sağlanır.
Kan basıncını düzenleyici ilaçlar verilebilir. Hasta sıcak tutulur.
Daha sonra hastadaki dehidratasyonun giderilmesine geçilir. Hasta ağız yoluyla sıvı alabilecek durumda bilinçli ise, tuzlu çorba, portakal suyu, tatlı sıvılar verilebilir. Bu tür sıvı gıdaların verilmesiyle elektrolit denge korunmuş olur. Bunlardan sonra insülin deri altından yapılır.

Alıntı
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

web hosting Domain Web
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan sevdaligul.com forum sitemizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. sevdaligul.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler sevdaligul@gmail.com  adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde sevdaligul.com  yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.